Κριτήριο η καλή διαγωγή για αποφυλακίσεις που αφορούν ναρκωτικά

Γνωμοδότηση εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς της χώρας με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη ρύθμιση για τη χορήγηση απόλυσης υφ΄όρων που πρόβλεψε ο νόμος 4139/2013 για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους επιβλήθηκε.

Από περιφερειακή εισαγγελία τέθηκε ερώτημα εάν πέραν της πραγματικής έκτισης του ορίου του 1/3 πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και προϋποθέσεις του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή, η διαγωγή που επέδειξε ο κρατούμενος κατά τη κράτηση.

Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Ν. Παντελής καταλήγει ότι για την υφ΄ όρων απόλυση αυτήν, όπως προκύπτει από την βουλητική και γραμματική ερμηνεία της, πέραν του ελαχίστου ορίου πρέπει να συνεκτιμάται και η καλή ή κακή διαγωγή του καταδίκου κατά την κράτηση του στη φυλακή.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι εάν ο νομοθέτης ήθελε την απόλυση αυτόματη από τους εισαγγελείς με μόνη τη διαπίστωση της πραγματικής έκτισης του 1/3 και χωρίς την προϋπόθεση της διαγωγής θα το όριζε ρητά, όπως το έκανε σε άλλους πρόσφατους νόμους, (πχ Ν.4043/2012 για την απόλυση με εισαγγελική διάταξη όσων εξέτιαν ποινές έως πέντε ετών κλπ).

Με την ρύθμιση, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, προκύπτει με βάση και την αιτιολογική έκθεση η πρόθεση του νομοθέτη να προσαρμόσει με συνταγματικά επιτρεπτό τρόπο στα πλαίσια του νέου νόμου τη χρονική και μόνο διάρκεια ποινών που είχαν επιβληθεί υπό το παλαιό καθεστώς και να μην θίξει άλλες διατάξεις του ΠΚ όπως τις περί απόλυσης υπό όρους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Αύγουστος, 2013, 12:05 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Κριτήριο η καλή διαγωγή για αποφυλακίσεις που αφορούν ναρκωτικά”

 1. […] Γνωμοδότηση εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους Εισαγγελείς της χώρας με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την πρόσφατη ρύθμιση για τη χορήγηση απόλυσης υφ΄όρων που πρόβλεψε ο νόμος 4139/2013 για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 πραγματικής έκτισης της ποινής που τους […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr