ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΑ 2.350 – Για πρώτη φορά εικόνες απο τον βυθό της λίμνης

Στις 8 Αυγούστου 2013 μαζευτήκαμε μια ομάδα φυσιολατρών-φυσιοδιφών για την υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας Γκιστόβα, που βρίσκεται στο όρος Γράμμος και σε υψόμετρο 2.350 μέτρα!.  Kάνοντας αρκετές στάσεις θαυμάζοντας τις ομορφιές του μαγικού βουνού, οδηγήσαμε ως το χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) που είναι χτισμένο στα 1.390 μέτρα. Εκεί συναντήσαμε τον Γιώργο( ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης ενός πανέμορφου καταφυγίου Grammos Lodge) και μας μετέφερε με το «τζιπάκι» του ως τα 1950 μ. περίπου ώσπου βρήκαμε τον «μουλαρά» που θα μας βοηθούσε στο ανέβασμα του εξοπλισμού. Φορτώσαμε λοιπόν μερικά από τα πράγματα στο άλογο και στις 14:10 αναχωρήσαμε με κατεύθυνση ΝΝΔ. Σε όλη σχεδόν την διαδρομή ουσιαστικά ακολουθήσαμε τον ήλιο και στις 16:20 φτάσαμε στην καταπληκτική λίμνη Γκιστόβα με τα γαλαζοπράσινα νερά της! Αφού στήσαμε την σκηνή μας δεν χάσαμε ευκαιρία να βάλουμε τις στολές και τα πέδιλα και να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο ανεξερεύνητο βυθό! Η θερμοκρασία του νερού στις 18:00 είναι 19 βαθμοί Κελσίου.
Το επόμενο πρωί μας βρήκε να ετοιμάζουμε τον καταδυτικό εξοπλισμό και να ανυπομονούμε να βουτήξουμε στα κρύα νερά της λίμνης που λόγω του πρωινού της ώρας έχει πέσει στους 14 βαθμούς. Σαρώσαμε λοιπόν το βυθό, ο οποίος μετά ενάμιση με δύο μέτρα από την στεριά που είναι πετρώδης, γίνεται λασπώδης με «βούρκο» που φτάνει και τα 40-50 εκατοστά. Μερικοί ίσως θα απογοητευτούν αλλά σύμφωνα με τους υποβρύχιους υπολογιστές που είχαμε μαζί μας, το βαθύτερο σημείο της λίμνης δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα, κάτι που συμφωνεί και με μια παλιότερη μέτρηση από την επιφάνεια που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2002. Βέβαια το βάθος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 με 5 μέτρα νωρίτερα το καλοκαίρι όπως μαρτυρούν τα σημάδια περιμετρικά της λίμνης. Το συνολικό εμβαδόν της, ανάλογα και την εποχή πάντα, είναι περίπου στα 7.000 τ.μ. Το νερό της διατηρείται όλο το χρόνο και εκτός από το λιώσιμο του χιονιού τροφοδοτείται και από τουλάχιστον μία πηγή. Η ζωή μέσα στα κρυστάλλινα νερά είναι άφθονη! Πέρα από την πληθώρα των αλπικών Τριτώνων (triturus alpestris) συναντήσαμε και άλλα είδη τα οποία προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε συνεργασία με βιολόγο.

Συμμετείχαν στην αποστολή: Παπαδάμος Στέργιος, Τριανταφυλλίδης Νικόλαος, Παπαδόπουλος Κώστας.

Πολύτιμη βοήθεια χωρίς την οποία δεν θα πραγματοποιούνταν η αποστολή: Σπύρου Γεώργιος Grammos Lodge.

Επίσης ο Γιάννης με το άλογο του.

 

undefined23
grammos.com

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Αύγουστος, 2013, 7:44 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr