Αρση πλειστηριασμών για 7.000 ακίνητα που κατασχέθηκαν έως το 2008

Πρόκειται για ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας – «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014

Tην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών έθεσε η κυβέρνηση ως κόκκινη γραμμή στο θέμα των πλειστηριασμών.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Οπως είπε ο κ. Σαμαράς: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει την στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Οι αλλαγές που έρχονται ή μελετώνται, σύμφωνα με το Εθνος είναι:

Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εντοπίσει δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

Εκτιμάται λοιπόν, σύμφωνα με το Εθνος, ότι θα βγουν στο σφυρί 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008.

Στο μικροσκόπιο επίσης μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης. Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Ενα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.

Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα βγουν στο σφυρί περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς αλλά «πάγωσαν».

Επίσης θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Αύγουστος, 2013, 7:58 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αρση πλειστηριασμών για 7.000 ακίνητα που κατασχέθηκαν έως το 2008”

 1. […] Πρόκειται για ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας – «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας – Τι θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014 Tην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών έθεσε η κυβέρνηση ως κόκκινη γραμμή στο θέμα των πλειστηριασμών. Το στίγμα έδωσε ο […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr