Καταθέσεις: Η εγγύηση των 100.000 ευρώ μετά τη μείωση του αριθμού των τραπεζών από 15 σε 5

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ – Η ολοκλήρωση του παζλ του τραπεζικού χάρτη, μετά το μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων των τελευταίων μηνών, ανέτρεψε τα δεδομένα για την προστασία των καταθετών και την ασφάλεια των πρώτων 100.000 ευρώ.Ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ορίζει ότι προστατεύονται οι πρώτες 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα.

Σε περίπτωση λογαριασμών με συνδικαιούχους, το υπόλοιπο της κατάθεσης επιμερίζεται ισομερώς μεταξύ τους και κάθε αποταμιευτής προστατεύεται για τις πρώτες 100.000 ευρώ που του αναλογούν.

 

Οι συγχωνεύσεις

Τα πράγματα μπλέχθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά το μπαράζ διασώσεων και συγχωνεύσεων τραπεζών που ακολούθησε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Πελάτες σε μία τράπεζα είδαν εν μία νυκτί τις αποταμιεύσεις τους να μεταφέρονται σε άλλο όμιλο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης του συστήματος, ενώ άλλοι καταθέτες βρέθηκαν να συνεργάζονται με άλλο πιστωτικό ίδρυμα λόγω εξαγοράς της τράπεζας στην οποία είχαν τα χρήματά τους.

Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση και στο βαθμό προστασίας των καταθετών από το ΤΕΚΕ, το οποίο όπως προαναφέρθηκε εγγυάται τις πρώτες 100.000 ευρώ που έχει κατατεθειμένο ένα φυσικό πρόσωπο σε κάθε τράπεζα.

Οι συνέπειες των ενοποιήσεων

Με βάση αυτό το όριο πολλοί καταθέτες είχαν κατανείμει τα χρήματά τους σε δύο ή περισσότερες τράπεζες, προκειμένου να καλύπτονται από τη νομοθεσία.

Η στρατηγική αυτή όμως μπορεί σήμερα να έχει ακυρωθεί, λόγω των συνενώσεων πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκ πρώτης όψεως και δια της …ταμπέλας δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί η προστασία που προσφέρεται.

Το «μυστικό» της υπόθεσης βρίσκεται στην ύπαρξη ή μη ξεχωριστής τραπεζικής άδειας. Ειδικότερα, η προστασία των 100.000 ευρώ ισχύει ανά πιστωτικό ίδρυμα που διαθέτει ξεχωριστή άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και όχι ανά brand.

 

Η προστασία ανά τράπεζα

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή άδεια διαθέτουν οι ακόλουθες τράπεζες, προσφέροντας προστασία για τις πρώτες 100.000 ευρώ καταθέσεων σε κάθε πελάτη τους:

 

 

1. AEGEAN BALTIC BANK

 

2. ALPHA BANK.

 

3. ATTICA BANK

 

4. GENIKI BANK

 

5. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

6. CREDICOM

 

7. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

8. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

9. Νέα PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ

 

10. ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

 

11. EUROBANK – ERGASIAS

 

12. MILLENNIUM BANK

 

13. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

14. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

15. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

16. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε

 

17. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

18. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Ν. ΕΒΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

19. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

20. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

21. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

22. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

23. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

24. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΙΣΤΗ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

25. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

26. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ.Π.Ε B.

 

27. BANK OF AMERICA N.A.

 

28. BANK SADERAT IRAN

 

29. KEDR CLOSE JOINT STOCK COMPANY COMMERCIAL BANK

 

30. T.C. ZIRAAT BANKASI A.S

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Κάθε μία από τις παραπάνω τράπεζες λογίζεται ως ξεχωριστή οντότητα για το σύστημα προστασίας καταθέσεων.

Όπως βλέπετε, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank εξακολουθούν να θεωρούνται ξεχωριστές τράπεζες για το ΤΕΚΕ και να προσφέρουν προστασία στους πελάτες τους, παρά το γεγονός ότι ανήκουν κατά 100% στη Eurobank.

Αντιθέτως, οι τρεις κυπριακές τράπεζες έχουν «σβηστεί» από το χάρτη και θεωρούνται από το ΤΕΚΕ ως Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε πριν λίγους μήνες το δίκτυό τους στην Ελλάδα.

 

Ακολουθούν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

Α) Πελάτης διατηρεί 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 50.000 ευρώ στην ATEBank και 30.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Στην προκειμένη περίπτωση όλα τα χρήματά του βρίσκονται σε λογαριασμούς του ίδιου τραπεζικού ομίλου. Ως εκ τούτου από τις 180.000 ευρώ των καταθέσεων προστατεύονται από το ΤΕΚΕ μόνον οι πρώτες 100.000 ευρώ.

 

Β) Πελάτης διατηρεί 100.000 ευρώ στη Eurobank και 100.000 ευρώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Για το ΤΕΚΕ πρόκειται για δύο διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα, από τη στιγμή που έχουν ξεχωριστή τραπεζική άδεια.

Οπότε στην προκειμένη περίπτωση το σύνολο των καταθέσεων του πελάτη, ύψους 200.000 είναι διασφαλισμένες.

 

Γ) Πελάτης διατηρεί 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 80.000 ευρώ στη Γενική Τράπεζα, 50.000 ευρώ στη Millennium Bank και 90.000 ευρώ στην Alpha Bank.

Όλες οι παραπάνω τράπεζες λειτουργούν με ξεχωριστή άδεια, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε ίδιους ομίλους, που σημαίνει ότι οι πρώτες 100.000 ευρώ κάθε πελάτη τους είναι διασφαλισμένες από το ΤΕΚΕ.

Άρα στο παράδειγμα αυτό ο καταθέτης είναι πλήρως καλυμμένος, μιας και σε καμία τράπεζα δεν έχει αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Σεπτέμβριος, 2013, 11:46 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Καταθέσεις: Η εγγύηση των 100.000 ευρώ μετά τη μείωση του αριθμού των τραπεζών από 15 σε 5”

  1. […] ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ – Η ολοκλήρωση του παζλ του τραπεζικού χάρτη, μετά το μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων των τελευταίων μηνών, ανέτρεψε τα δεδομένα για την προστασία των καταθετών και την ασφάλεια των πρώτων 100.000 ευρώ.Ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) ορίζει ότι προστατεύονται οι πρώτες 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα. […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr