Αλλάζουν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα αγοράζουν πετρέλαιο με ένα ευρώ

Τον δρόμο για την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών ενώ ταυτόχρονα, ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τώρα, τόσο τα περιουσιακά όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια. Δείτε τα σενάρια.

Οι πάντες παραδέχονται ότι το σύστημα υπολογισμού της επιστροφής φόρου πρέπει να απλοποιηθεί καθώς το τελικό ποσό που θα εισπράξει ο καταναλωτής, εξαρτάται από το εισόδημά του, από την οικογενειακή του κατάσταση, από την επιφάνεια και την τιμή ζώνης της κύριας κατοικίας ακόμη και από τον νομό στον οποίο βρίσκεται το σπίτι του. Τα πολλά κριτήρια μπερδεύουν τους καταναλωτές οι οποίοι επίσης δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να εισπράξουν τα χρήματα. Πολυπλοκότητα και αδυναμία χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ήταν και οι σοβαρότεροι λόγοι για τους οποίους και πέρυσι δεν δόθηκε το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους.

Τα κριτήρια θα επανεξεταστούν προκειμένου να διευρυνθούν οι πολίτες που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του ενός ευρώ ανά λίτρο. Ιδού τα σενάρια.

1.       Περιουσιακό κριτήριο: Ο άγαμος, κόβεται από το επίδομα θέρμανσης εφόσον έχει στο όνομά του περιουσία με αντικειμενική αξία υψηλότερη των 150.000 ευρώ. Ο έγγαμος, μπορεί να έχει περιουσία έως 200.000 ευρώ και ταυτόχρονα να εισπράξει το επίδομα. Με το περιουσιακό κριτήριο, έχουν κοπεί περίπου 400.000 Έλληνες εκ των οποίων οι εννέα στους 10, πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο. Πρόκειται για καταναλωτές οι οποίοι εμφανίζονται «πλούσιοι» επειδή έχουν ακίνητα, στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν την αγοραστική δύναμη των πλουσίων ώστε να μην δικαιούνται την επιστροφή φόρου. Η διεύρυνση του περιουσιακού κριτηρίου, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανή καθώς στον κατάλογο των δικαιούχων, θα ενσωματωθούν φορολογούμενοι οι οποίοι θα θελήσουν να αγοράσουν πετρέλαιο.

2.       Εισοδηματικό κριτήριο: Το εισοδηματικό κριτήριο δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Κι αυτό διότι διαμορφώθηκε από πέρυσι στα ακόλουθα επίπεδα:

  • 25.000 ευρώ για τον άγαμο
  • 35.000 ευρώ για τον έγγαμο
  • 38.000 ευρώ για τον εργαζόμενο με ένα παιδί
  • 41.000 ευρώ για τον εργαζόμενο με δύο παιδιά
  • 44.000 ευρώ για τον εργαζόμενο με τρία παιδιά

Διατυπώνεται η άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο ώστε να μην αποκλείονται από την επιστροφή φόρου καταναλωτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν πετρέλαιο. Ο αντίλογος από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ενδεχόμενη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, θα αυξήσει κατά πολύ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο με αποτέλεσμα να αντιδράσει η τρόικα. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι όποιοι δηλώνουν εισόδημα της τάξεως των 35-36000 ευρώ δεν θα «σταθούν» στα 28 λεπτά το λίτρο, επίπεδο στο οποίο διαμορφώνεται η επιδότηση.

3.       Κριτήριο επιφάνειας: Στο μικροσκόπιο μπαίνει και το κριτήριο της επιφάνειας με το οποίο ψαλιδίζεται η επιστροφή φόρου σε όσους έχουν ακίνητο επιφάνειας άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Σεπτέμβριος, 2013, 4:20 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αλλάζουν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα αγοράζουν πετρέλαιο με ένα ευρώ”

  1. […] Τον δρόμο για την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών ενώ ταυτόχρονα, ο Γιάννης Στουρνάρας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τώρα, τόσο τα περιουσιακά όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια. Δείτε τα σενάρια. Οι πάντες παραδέχονται ότι το σύστημα υπολογισμού της επιστροφής […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr