Αρχίζει ο «Γολγοθάς» των μαθητών – Πενθήμερες απεργίες από τους καθηγητές

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στον τομέα της Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς να διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, σε ό,τι αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συνεδρίασε μέχρι αργά τη νύχτα και αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά με απεργία διαρκείας.

Το κουδούνι θα χτυπήσει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου όπως άλλωστε είχαν δεσμευθεί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο θα σιγήσει από τις 16 του μήνα και έπειτα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων.

Εννιά στους δέκα ψήφισαν απεργία διαρκείας

Στη χθεσινή γενική συνέλευση αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι καθηγητές, αρχής γενομένης την 16η Σεπτεμβρίου, σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των καθηγητών ήταν το ποσοστό με το οποίο πέρασε η πρόταση: 90,2 %. Όπως είπε στο newpost η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, από τους 85 προέδρους ΕΛΜΕ που βρέθηκαν στη συνέλευση οι 73 υπερψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι αντιπρότειναν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών κάλεσαν σε συστράτευση τους γονείς και τους μαθητές «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς» δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφασή τους να φτάσουν μέχρι τέλους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας τα οποία βάζουν λουκέτο, ενώ απόφαση να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έλαβε και η διδασκαλική ομοσπονδία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να θέσει σε επίταξη τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα προσπαθήσει να αποδομήσει τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των επομένων 24ωρων αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, η μεταφορά των μαθητών καθώς και το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία.

Ο κ. Μιχελάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει δώσει ήδη 21 εκατ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Όσον αφορά το θέμα των καθαριστριών, ανακοίνωσε ότι έχει ενταχθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, ενώ δεσμεύθηκε να είνα σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς φορείς, στην περίπτωση που χρειαστούν έκτακτα κονδύλια προκειμένου τα οποία προβλήματα δημιουργηθούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ανοικτές επιστολές στους γονείς έστειλε η ΟΛΜΕ

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών με ανοικτές επιστολές τους κάλεσαν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς» ενώ παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27άρια και 30άρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%;» ρωτούν, μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή της, η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».

«Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουν οι πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης που την υπηρετεί και θα επιβάλλουν την ερήμωση και τη δυστυχία ή θα την κερδίσουμε εμείς, ανοίγοντας τον δρόμο για το σχολείο του μέλλοντος, για μια δημιουργική και ελεύθερη ζωή για όλους» τονίζουν οι εκπρόσωποι των καθηγητών και καταλήγουν: «Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει!».

Λουκέτο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Εν μέσω αυτού του κλίματος η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου για μια εβδομάδα. «Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων αποφάσισαν την αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων για σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι δάσκαλοι

Στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου παρέπεμψε την απόφαση για τις όποιες κινητοποιήσεις ο πρόεδρος της Διδασκαλικής ομοσπονδίας Χαράλαμπος Κόκκινος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

«Στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ολομέλεια των προέδρων, εκεί θα παρθεί και η οριστική απόφαση. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε προκηρύξει ένα δεκαήμερο για την ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφ’ όσον στις συνελεύσεις υπάρξουν αποφάσεις για πενθήμερη κινητοποίηση αυτό θα γίνει πράξη. Αύριο στις 10 το πρωί στα γραφεία της ΔΟΕ θα έχουμε συνάντηση με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ για την δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. newpost.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Σεπτέμβριος, 2013, 11:17 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αρχίζει ο «Γολγοθάς» των μαθητών – Πενθήμερες απεργίες από τους καθηγητές”

  1. […] Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στον τομέα της Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς να διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, σε ό,τι αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) συνεδρίασε μέχρι αργά τη νύχτα και αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά με απεργία διαρκείας. Το […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr