Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Μετά τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για να «χρυσώσει το χάπι» εξήγγειλε ότι θα εξετάσει ή την αύξηση του επιδόματος ή τη διεύρυνση των δικαιούχων.

Είναι σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι εφαρμογή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην αγορά ενέργειας.

Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα κοινωνικά ανάλγητο μέτρο το οποίο αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Επιμένει παρότι τη χρονιά που μας πέρασε έχουν υπάρξει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων οι οποίες έφτασαν ακόμη δυστυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

 

Όμως η ανάλγητη αυτή κυβερνητική απόφαση δεν επιβεβαίωσε ούτε τις κυβερνητικές προβλέψεις για αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιουλίου 2013 η Κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7% δηλαδή 257,39 εκατ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης.

Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

 

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να επιμένει στην εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δηλ. σε ένα μέτρο το οποίο πέραν του ότι είχε ως αποτέλεσμα να ξεπαγιάσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μείωσε και τα δημόσια έσοδα. Η άρνηση αυτή επιπλέον δεν δικαιολογείτε αφού έχει προωθηθεί σε σημαντικό βαθμό η εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών, τα οποία αντιμετωπίζουν, αν υπάρχει πολιτική βούληση βέβαια, σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση ανάκληση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και την επαναφορά του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011.

 

Κοινή Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Πετράκου και Ε. Ουζουνίδου υπεύθυνων του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

(11/9/2013)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Σεπτέμβριος, 2013, 9:05 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Ο ΣΥΡΙΖΑ για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης”

  1. Κώστας

    Η δικια μας η Παπαντωνίου που πέρσι ψήφισε υπέρ της αύξησης του πετρελεου , φέτος δεν μας είπε τη έκανε ,,, αλά απο ότι βλέπω τα ξεχνάνε οι καστοριανοι και φέτος στα πανηγύρια που γυρνούσε η κυρία όλου προσκυνουσαν … Δεν μπορω να καταλάβω τη έχει πάθει αυτός ο λάος …

  2. […] Μετά τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Για να «χρυσώσει το χάπι» εξήγγειλε ότι θα εξετάσει ή την αύξηση του επιδόματος ή τη διεύρυνση των δικαιούχων. Είναι σαφές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο είναι εφαρμογή […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr