Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το επίδομα θέρμανσης

Μετωπική εταιριών εμπορίας καυσίμων με Στουρνάρα. Που το πάει το ΥΠΟΙΚ, τι ζητά ο κλάδος.

Παγωμένοι και… νεκροί πολίτες, είναι το αποτέλεσμα του μέτρου ης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και της διύλισης η διάρθρωση των κριτηρίων για την απονομή του σχετικού επιδόματος και οι διαδικασίες οδήγησαν σε πλήρη κατάρρευση την αγορά και έβαλαν στην κατάψυξη τους πολίτες.

Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η αποδοτικότητα του μέτρου δεν αμφισβητείται, ωστόσο η κυβέρνηση άλλαξε τη στόχευση του μέτρου και εστίασε στα φορολογικά έσοδα. Εκεί αποδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές την ακαμψία του υπουργού Οικονομικών στις προτάσεις για αλλαγή του καθεστώτος επιδοτήσεων και της κατανομής των κονδυλίων που έχει προεγκρίνει η τρόικα.

Το θεσμικό όργανο του κλάδου, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, παρουσίασε τρία σενάρια για τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής του μέτρου με γνώμονα τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο επίδομα, μέσω της κατάργησης της πολυπλοκότητας και της επίσπευσης της καταβολής του.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως μελετά σενάρια σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση και με άλλη στόχευση: Αντί για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ετοιμάζει επίδομα θέρμανσης -στοχεύοντας την επιδότηση όλων των θερμαντικών υλικών-, ενώ δεν καταργεί τις πολυπλοκότητες, παρά μόνο τροποποιεί τα εισοδηματικά κριτήρια.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών προδίδουν προεκλογικούς σχεδιασμούς και ψηφοθηρία, καθώς μοιράζει σε πολλούς κλάδους ένα κονδύλι που σχηματίστηκε από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι το υπουργείο -σκεπτόμενο πολιτικά- δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό επιδοτώντας κλάδους που δεν επλήγησαν από τη λάθος εφαρμογή ενός σωστού, κατά τα άλλα μέτρου.

Παράγοντες που γνωρίζουν και τις δυο όψεις του νομίσματος επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός πρόχειροι και αφετέρου ψηφοθηρικοί, ενώ αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει και συνάντηση επί της ουσίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Η λαθρεμπορία

Αν και το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης απέδωσε τα μέγιστα στο επίπεδο της πάταξης της λαθρεμπορίας, εν τούτοις η εφαρμογή άλλων μέτρων μπορεί να παράσχει τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα συμβάλλοντας παράλληλα στην εξάλειψη και των φαινομένων εξαπάτησης στην ποιότητα και της κλοπής στην αντλία.

Όπερ σημαίνει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου με το σύστημα εισροών εκροών, τότε η ΓΓΠΣ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ολόκληρη τη χώρα και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την πορεία του πετρελαίου και τις κινήσεις του δικτύου διανομής.

Αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί πλήρως και σε ολόκληρη τη χώρα τότε εκλείπει -κατ ουσία- ο λόγος εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ανοίγει ο δρόμος για την αποκλιμάκωσή του, χωρίς να υπάρχει φόβος επανάκαμψης της λαθρεμπορίας, μέσα από τα γνωστά κανάλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εξισώσει τους φόρους στη θέρμανση και την κίνηση, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν στην πάταξη της λαθρεμπορίας.sofokleousin.gr

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Σεπτέμβριος, 2013, 1:25 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το επίδομα θέρμανσης”

  1. […] Μετωπική εταιριών εμπορίας καυσίμων με Στουρνάρα. Που το πάει το ΥΠΟΙΚ, τι ζητά ο κλάδος. Παγωμένοι και… νεκροί πολίτες, είναι το αποτέλεσμα του μέτρου ης εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών και της διύλισης η διάρθρωση των κριτηρίων για την απονομή του […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr