Παρέμβαση πέντε πρώην Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών για ανοιχτά Πανεπιστήμια

Παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών, που κανονικά έχουν λήξει ενώ δεν έχουν ακόμα αρχίσει κυρίως στα οκτώ Πανεπιστήμια που έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω διαθεσιμότητας των 1349 διοικητικών υπαλλήλων, δίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανταποκρινόμενη σε έγγραφη εντολή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που καλεί τους πρυτάνεις να μη δημιουργούν εμπόδια στις εγγραφές των φοιτητών, φαίνεται ότι δείχνουν οι πρυτάνεις.

Σήμερα εξάλλου δίνει συνέντευξη τύπου το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων ενόψει της αίτησης αναστολής και ακύρωσης της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.

Οι πρυτάνεις αναφέρουν: Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις εγγραφές των των πρωτοετών με θέμα «Εγγραφές σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες» αναγνωρίζεται η ύπαρξη δυσχερειών κατά την περίοδο των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών, οι οποίες οφείλονται στην ανακοίνωση του μέτρου της διαθεσιμότητας 1349 διοικητικών υπάλληλων από 8 ΑΕΙ της χώρας και στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Στο έγγραφο ζητείται από τα Πανεπιστήμια να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών. Τα Πανεπιστήμια πράγματι, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους, και προκειμένου να διευκολύνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων σχετικά με τις εγγραφές των πρωτοετών.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε την παράταση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πάντως ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των πρωτοετών παρατείνονται για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην έκτακτη συνεδρίασή της, αφού διαπίστωσε ότι οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος υπολειτουργούν ως αποτέλεσμα του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι και των αντιδράσεων που επακολούθησαν, αποφασίζει τα εξής:

– Τη μετάθεση, για μία εβδομάδα, της έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.
– Νέα ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων η Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013.
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ζητούν με επιστολή τους πέντε ι πρώην Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σταθόπουλος, Πέτρος Γέμτος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Χρίστος Κίττας και Δημοσθένης Ασημακόπουλος έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά. Τονίζοντας: «Διαφωνούμε ριζικά με το κλείσιμο του Πανεπιστημίου όσο κι αν σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας και όσο μεγάλο κι αν είναι το πλήγμα που έχει υποστεί το ΕΚΠΑ. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά (εξετάσεις, εγγραφές, διδασκαλία, έρευνα, ορκωμοσίες κ.λπ.)».

Επισημαίνουν επίσης ότι: «Έχοντας συνείδηση των δημοσιονομικών αναγκών που επιβάλλουν μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο δεν ζητούμε εξαίρεση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρούμε ορθό να συνεργαστεί και να συμβάλει προς τον σκοπό αυτό και το Πανεπιστήμιό μας, στο μέτρο βεβαίως που του αναλογεί δίκαια και αντικειμενικά. Για να λυθεί το πρόβλημα  αποτελεσματικά προτείνουμε προσωρινή αναστολή της εφαρμογής της ΚΥΑ για μικρό προσδιορισμένο χρονικό διάστημα (2-3 μηνών), ώστε να επανεξετασθεί με δίκαιο, διαφανή και αποδεκτό τρόπο η επιβάρυνση  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από αξιόπιστη Επιτροπή που θα ορίσει ο Υπουργός Παιδείας από τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκπροσώπους των ΑΕΙ.

Παράλληλα προτείνουμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών  να αναλάβει υπεύθυνα  το βάρος που του αναλογεί (γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια) και να αξιολογήσει το ίδιο τα μέλη του διοικητικού του προσωπικού όχι με απλά τυπικά ή κοινωνικά κριτήρια (και όχι μόνον με αυτά του ΑΣΕΠ), αλλά με κριτήριο την πραγματική συμμετοχή και   προσφορά του στο καθαρώς διοικητικό έργο του Πανεπιστημίου».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Σεπτέμβριος, 2013, 10:41 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Παρέμβαση πέντε πρώην Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών για ανοιχτά Πανεπιστήμια”

  1. Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία στηρίζει την παρέμβαση των πέντε πρώην Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ, οι οποίοι ζητούν «να ανοίξει αμέσως και να λειτουργήσει κανονικά» το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τη θεωρεί μια θαρραλέα πράξη την οποία θέλει να χαιρετίσει και να υποστηρίξει.

    Ανεξάρτητα από ενδεχόμενες δικαιολογημένες αντιρρήσεις από την πλευρά της διοίκησης του ΕΚΠΑ εκείνο που πρέπει επιτέλους να σταματήσει – και αυτό θεωρούμε ότι ζητούν οι πρώην Πρυτάνεις – είναι οι τυχόν αστοχίες οιασδήποτε πλευράς να φορτώνονται στις πλάτες των φοιτητών στερώντας τους, επί χρόνια τώρα, το δικαίωμα στη γνώση και στην απρόσκοπτη συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης.

    Η Κίνηση Πολιτών καλεί όλους τους Καθηγητές να υποστηρίξουν την έκκληση των πρώην Πρυτάνεων για να ανοίξει και να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ.

  2. […] Παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών, που κανονικά έχουν λήξει ενώ δεν έχουν ακόμα αρχίσει κυρίως στα οκτώ Πανεπιστήμια που έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω διαθεσιμότητας των 1349 διοικητικών υπαλλήλων, δίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανταποκρινόμενη σε έγγραφη εντολή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που καλεί τους πρυτάνεις να μη δημιουργούν εμπόδια στις εγγραφές των φοιτητών, φαίνεται […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr