«Πόλεμος» για τη Διαύγεια παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη

Ενδοκυβερνητική ένταση και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης πυροδότησε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «Διαύγεια». Η αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη οφείλεται, σύμφωνα σε πληροφορίες, και στο βέτο του ΠΑΣΟΚ που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε σκληρή στάση ενώ η ¨Διαύγεια» αποτελεί «παιδί» του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έχει συγκρουσιακές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να διατηρηθεί η «Διαύγεια» ως έχει παρόλο που η πατρότητά της ανήκει στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.


Οι αντιδράσεις

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Γι’ αυτό και από το πρωί σήμερα επισημάναμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατηρήσεις στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του, ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.
Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Επισημαίνουμε όμως ότι για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε.
»

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για «διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση» και καταλογίζει ευθύνες, προσωπικά, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στον κ. Παπανδρέου «δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή, τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Τονίζει επίσης ότι «η έλλειψη διαφάνειας ακόμα και στην καταγραφή του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».

Παράλληλα υπογραμμίζει: «Η «Διαύγεια» αποτέλεσε μαζί με όλες τις διαδικασίες του Open.gov, μια μεγάλη τομή η οποία έτυχε αναγνώρισης και διεθνώς. Αποτέλεσε και αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και δημοκρατικού διαλόγου σε Κυβερνήσεις, Οργανισμούς, Πανεπιστήμια. Η καινοτόμα αυτή πολιτική έχει πια μιμητές σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Απέδωσε σημαντικά οφέλη στην προσπάθεια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση:

«Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σε διαβούλευση το θέμα της «Διαύγειας» για μόλις 48 ώρες, όπου υπάρχει μια σχετική διάταξη που ακυρώνει επί της ουσίας την πολύ σοβαρή κατάκτηση, αν θέλετε να το πούμε, να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις της Διοίκησης και όλες οι πράξεις των Υπουργείων, με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων. Μπορεί δηλαδή ένας παράγων, όπως είναι ο Υπουργός ή το Υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι. Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη «Διαύγεια» και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Οκτώβριος, 2013, 8:24 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “«Πόλεμος» για τη Διαύγεια παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη”

  1. […] Ενδοκυβερνητική ένταση και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης πυροδότησε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «Διαύγεια». Η αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη οφείλεται, σύμφωνα σε πληροφορίες, και στο βέτο του ΠΑΣΟΚ που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery





Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr