Πέθανε o πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής αρχαιολογίας Γιώργος Χουρμουζιάδης

Μια προσωπικότητα όπου ειδικά η Καστοριά δεν θα ξεχάσει ποτέ…

Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 16.00, στα κοιμητήρια της Θέρμης.

Εξελέξη βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004, ενώ εξέδωσε σειρά βιβλίων για την αρχαιολογία και τη θέση του αρχαιολόγου. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες.

Το 1998, για ένα χρόνο περίπου,  επιμελείτο και παρουσίαζε σειρά εκπομπών για την αρχαιολογία στον πολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ (9.58). Η εκπομπή του έγινε βιβλίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νησίδες» και τον 9.58 με τίτλο «Λόγια από χώμα» και αφορά στις εμπειρίες του από τις ανασκαφικές δραστηριότητες ειδικά στους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας απ’ όπου άρχισε και στο Δισπηλιό της Καστοριάς όπου βρισκόταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και επιστατούσε τη συνέχιση των ανασκαφών. Επίσης έχει εκδώσει σειρά βιβλίων για την αρχαιολογία.

Πινακίδα του Δισπηλιού: Η πινακίδα του Δισπηλιού, επίσης γνωστή και ως Κείμενο ή Δίσκος του Δισπηλιού, είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στον οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού στην Καστοριά και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Αντώνιο Κεραμόπουλο, ενώ το 1992, μετά από 60 χρόνια, ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές υπό τον καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Χουρμουζιάδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πινακίδα είναι ξύλινη και η χρονολόγηση με C14 έδειξε ότι πρέπει να δημιουργήθηκε στο 5260 π.Χ. Ο οικισμός στην λίμνη της Καστοριάς χρονολογείται ανάμεσα στο 5600 π.Χ. και 4000 π.Χ. Η πινακίδα, αναφέρει ο Χουρμουζιάδης, φέρει χαράγματα ή σήματα, ‘μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε’ παρά γραφή. Η πρώτη γενικά αποδεκτή καταγεγραμμένη γραφή είναι η σφηνοειδής σουμεριακή γραφή της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Η βιογραφία του γραμμένη από τον ίδιο

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: «Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά».

Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν. Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, «αγορεύσεις» για τη βουλή, κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα «Σ’ αγαπώ».

Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Οκτώβριος, 2013, 3:44 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Πέθανε o πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής αρχαιολογίας Γιώργος Χουρμουζιάδης”

  1. […] Μια προσωπικότητα όπου ειδικά η Καστοριά δεν θα ξεχάσει ποτέ… Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο Πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης και ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Χουρμουζιάδης. Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο. Η πολιτική κηδεία του […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

  2. απλος ανθρωπος

    Θεός σχωρέστον!Μακάρι ζωή όλος ο κόσμος να χει.Είναι τρομερή απώλεια για την Καστοριά,την Ελλάδα και την διεθνή αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα.Ευχές να αναπληρωθεί αυτό το κενό με κάποιον άξιο συνεχιστή στο ύψος το επιστημονικό του εκλιπόντος,αλλά ειδικότερα και σπουδαιότερα με το ήθος που τον διέκρινε,την εντιμότητα και την αγάπη του για τους συνανθρώπους και δουλειά του.Μιλάω εξ ιδίας εμπειρίας.

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery





Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr