Πως υπολογίζεται ο στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια

Στην τσιμπίδα της εφορίας πέφτουν για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.Με την θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για πρώτη φορά επιβάλλεται για πρώτη φορά “στρεμματικός” φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις , αγρούς βοσκοτόπια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια θα είναι περιορισμένου εύρους αλλά θα αυξάνονται για εκτάσεις σε τουριστικές – παραθαλάσσιες περιοχές ή αγροτεμάχια με κατοικία
Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα εφαρμόζεται ένας βασικός συντελεστής φορολογίας (Β.Σ.Φ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1,5 ευρώ το στρέμμα. Για να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης με τον βασικό συντελεστή φορολογίας, (1,5 ευρώ) . Από κει και πέρα το γινόμενο που προκύπτει πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με τον Συντελεστή Θέσης, τον Συντελεστή Χρήσης, τον Συντελεστή Απόστασης από τη Θάλασσα, τον Συντελεστή Απομείωσης Επιφανείας, τον Συντελεστή Πρόσοψης και τον Συντελεστή Κατοικίας (αν βέβαια υπάρχει κατοικία).

· Ο Συντελεστής Θέσης. Αντιστοιχεί στην ελάχιστη αντικειμενική αξία γης (Αρχική Βασική Αξία ή Α.Β.Α.) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει η εκτός σχεδίου έκταση . Ξεκινά από 1 και α φθάνει μέχρι το 3,5.
· Ο Συντελεστής Χρήσης. Ανάλογα με τη χρήση της εδαφικής έκτασης, θα εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5.
· Ο Συντελεστής Απόστασης από τη Θάλασσα. Ανάλογα με την απόσταση κυμαίνεται από 1 έως 3.
· Ανάλογα με την επιφάνεια της έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ). Ο ΣΑΕ θα ανέρχεται σε 1 για κάθε εδαφική έκταση με επιφάνεια μέχρι 130 στρέμματα
· Ο Συντελεστής Πρόσοψης. Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική οδό, τότε θα εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2, εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό ο Συντελεστής διαμορφώνεται σε 1,1 ενώ αν έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό πέφτει στο 1.
· Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός της εδαφικής έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια του ιδιοκτήτη κι έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας δεν εφαρμόζεται.

Οι επιβαρύνσεις των αγροτεμαχίων φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα :
– Αγροτεμάχιο 9,5 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργειες, σε περιοχή της Ημαθίας, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία του ιδιοκτήτη, επιφάνειας 80 τ.μ.
Φόρος αγροτεμαχίου: 356,25 ευρώ
-Αγροτεμάχιο 1 στρέμμα με δενδροκαλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Νάξου, σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και με εξοχική κατοικία 160 τ.μ. εντός αυτού.
Φόρος αγροτεμαχίου: 216,56 ευρώ – www.imerisia.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Οκτώβριος, 2013, 2:10 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Πως υπολογίζεται ο στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια”

  1. […] Στην τσιμπίδα της εφορίας πέφτουν για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.Με την θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για πρώτη φορά επιβάλλεται για πρώτη φορά “στρεμματικός” φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις , αγρούς βοσκοτόπια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια θα είναι περιορισμένου εύρους αλλά θα αυξάνονται […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr