Έρχεται και τρίτη δόση πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών

Έρχεται και τρίτη δόση πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2012, αφού όπως φαίνεται βρέθηκαν από την κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια. Μετά από τις πιέσεις των αγροτών, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κατέθεσε προφορικό αίτημα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης για την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν επιπλέον ποσά. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, εν αναμονή και της έγγραφης έγκρισης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ προετοιμάζονται για την πληρωμή των υπολοίπων διαφορών σε δικαιούχους και επιλαχόντες δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα πληρωθούν και οι επιλαχόντες. Με την αποστολή της έγγραφης ειδοποίησης από την Επιτροπή, θα τροποποιηθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα ειδοποιηθούν και οι δικαιούχοι για το χρονικό διάστημα της πληρωμής εξόφλησης, το οποίο θα είναι εύλογο μετά τη λήψη της έγκρισης από την ΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ αναφέρει ακόμη τα εξής:
Με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, εξευρέθηκαν οι επιπλέον πόροι και έγιναν οι πληρωμές της περιόδου 2011 (μέσα στο 2012) ενώ οι πληρωμές για την περίοδο 2012 (μέσα στο 2013) ανήλθαν σε περίπου 123,7εκ. ευρώ με ποσό ένταξης δικαιούχων 130 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση, με την έγκριση του ΠΑΑ 2007-2013, ήταν 445 εκ. ευρώ και τα προβλήματα προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται κάθε χρονιά από το 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός 845 εκ. € περιλαμβάνοντας και την τελευταία προκήρυξη (130 εκ. € 2012). Για την υπέρβαση αυτού του ορίου, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του 2012, είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η επιλογή να καταβληθούν άμεσα τα εγκεκριμένα 130 εκ. ευρώ, που ήταν διαθέσιμα, ήταν η ενδεδειγμένη γιατί διευκολύνθηκαν με την προκαταβολή και την εξόφληση να αποκτήσουν τις αναγκαίες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι.

Χαρακόπουλος: Δέσμευση Σαμαρά η αποκατάσταση της εξισωτικής
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη θετική εξέλιξη του αιτήματός μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάθεση επιπλέον ποσού στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης προς τους κτηνοτρόφους για την περίοδο 2007-13, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, αποτέλεσε δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, μετά από συντονισμένες ενέργειες και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για την καταβολή του συνολικού ποσού στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Έτσι διαψεύδονται όσοι, από αντιπολιτευτική κεκτημένη ταχύτητα, έσπευσαν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες, θα συνεχίσουμε με συνέπεια να βρισκόμαστε στο πλάι του Έλληνα παραγωγού, γεωργού και κτηνοτρόφου, πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητές του και στη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους παραγωγούς και σε συνεργασία μαζί τους δίνουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες του πρωτογενούς τομέα».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 21,Οκτώβριος, 2013, 1:36 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr