Έρχεται νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΤΕΒΕ

Μεγάλες οι περικοπές σε συνταξιούχους ΟΤΕ και ΔΕΗ που υπάγονται στο ΙΚΑ

Νέες περικοπές στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του πρώην ΤΕΒΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Τις νέες παρεμβάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, λέγοντας πως «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες, με την κατάργηση κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, ή εξαιρέσεων που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για τον τουρισμό, είχε διαβεβαιώσει ότι «η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητες τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρουν Τα Νέα, στις «πιθανές κοστοβόρες εξαιρέσεις» περιλαμβάνονται οι υψηλότερες συντάξεις που λαμβάνουν πρώην ασφαλισμένοι των «ευγενών» Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ, οι πρώην ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ, οι οποίοι αποτελούν πλέον κομμάτι του ΟΑΕΕ.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει σήμερα σε ομιλία του για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα ασφαλιστικά Ταμεία θα γίνουν πάνω σε διατάξεις του Νόμου 3655/2008 (γνωστού ως νόμου Πετραλιά) σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές στα λεγόμενα πρώην «ευγενή» Ταμεία σταδιακά ως το 2022. Επιπλέον, το Μνημόνιο ορίζει ότι ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί αντίστοιχα και οι παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων ώστε η εφαρμογή της μείωσης των εισφορών να γίνει με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Έτσι λοιπόν, στο τραπέζι μπαίνουν τουλάχιστον τρία «διαρθρωτικά» μέτρα όπως:

1. Η μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος. Το μέτρο θα θίξει παλαιούς ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, επηρεάζοντας περισσότερο όσους συνταξιοδοτούνται αργότερα.

2. Κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η μείωση κυμαίνεται από 35% έως 57%, για την κατώτατη σύνταξη (με ασφάλιση 15 ετών, με τις διατάξεις ΤΕΒΕ είναι 768,04 ευρώ, δηλαδή 548,04 ευρώ + το μπόνους των 220 ευρώ, ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ 488,65 ευρώ, διαφορά 279,39 ευρώ και σε ποσοστό +57,15%).  Ανοικτό όμως παραμένει και το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ.

3. Η επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα, διοικητικά, Ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις διαβάστε στο newmoney.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Οκτώβριος, 2013, 8:59 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr