Πώς εκτόξευσαν τη συμμετοχή μας στα φάρμακα στο …50% (πίνακας) – Τι να κάνετε

Σαν πας στον πηγαιμό για φαρμακείο να εύχεσαι να’ χεις γεμάτη τσέπη. Διότι ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής που καλούνται να καταβάλλουν οι ασθενείς, εδώ και λίγες ώρες έχει αλλάξει. Δείτε τα παραδείγματα για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσετε.

Στα φαρμακεία όλης της χώρας, εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλους τις τελευταίες ώρες και θα εκτυλιχθούν ακόμη περισσότερες. Το υπουργείο Υγείας, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη, μια αλλαγή η οποία (φυσικά) είναι εις βάρος του ασθενούς. Με λίγα λόγια; Όποιος δεν μπορέσει να… πείσει τον γιατρό του να του γράψει ένα γενόσημο φάρμακο, την πάτησε. Διότι εκτός από τη συμμετοχή του (25%) η οποία υπολογίζεται επί μιας θεωρητικής τιμής η οποία καμία σχέση δεν έχει με την τιμή λιανικής, θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή λιανικής του φαρμάκου, και στην τιμή «βάσης» που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να υπολογιστεί η ίδια συμμετοχή του ασφαλισμένου (σ.σ οι αρμόδιοι την λένε τιμή αποζημίωσης). Τι συνέβαινε μέχρι σήμερα; Σε αυτή τη διαφορά, έβαζε …πλάτη και ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλοντας το 50% επί της διαφοράς «τιμή λιανικής μείον τιμή αποζημίωσης». Τώρα, πάει κι αυτό. Μόνο μια περίπτωση υπάρχει να σας δώσει κάτι ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι να μην υπάρχει γενόσημο για το συγκεκριμένο φάρμακο που σας έχει γράψει ο γιατρός σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα σας καταβληθεί το 50% της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή λιανικής και στην  τιμή αποζημίωσης.

Από τα παραδείγματα που ακολουθούν, προκύπτει και η επιβάρυνση με την οποία θα έρθετε αντιμέτωποι. Μην ξεχνάτε ότι πολύ σύντομα, θα κληθείτε να πληρώσετε και ένα ευρώ κάθε φορά που θα εκτελείτε μια συνταγή. Ιδού.

1.       Το φάρμακό σας έχει 50 ευρώ στη λιανική. Ωστόσο, η τιμή αποζημίωσης με βάση τους καταλόγους του ΕΟΠΥΥ είναι 30 ευρώ. Αυτή τη διαφορά των 20 ευρώ, θα την βάλετε από την τσέπη σας ενώ μέχρι σήμερα, πληρώνατε 10 ευρώ εσείς και 10 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ. Φυσικά, εκτός από τα 20 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσετε και τη συμμετοχή σας που είναι το 25% επί της τιμής αποζημίωσης. Άρα, προκύπτουν και άλλα 7,5 ευρώ. Συνολικά δηλαδή, θα πληρώσετε 27,5 ευρώ για ένα φάρμακο με τιμή λιανικής 50 ευρώ. ΜΕ λίγα, λόγια, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η συμμετοχή σας εκτοξεύεται πάνω από το 50%.

2.       Στο 2ο παράδειγμα, για το φάρμακο που σας έχει γράψει ο γιατρός, δεν υπάρχει γενόσημο. Η τιμή λιανικής του είναι 30 ευρώ και η τιμή αποζημίωσης 20 ευρώ. Αυτομάτως, καλείστε να πληρώσετε τα 5 ευρώ της συμμετοχής σας (δηλαδή το 25% επί της τιμής αποζημίωσης) και άλλα πέντε ευρώ που είναι το 50% της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή λιανικής και στην τιμή αποζημίωσης

Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη; Να αλλάξετε φάρμακο. Αν επιλέξετε γενόσημο, κατά κανόνα, η τιμή λιανικής θα είναι κοντά στην τιμή αποζημίωσης οπότε το ποσό που θα κληθείτε να βάλετε από την τσέπη σας θα είναι μικρότερο. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις (λίγες σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς) που η τιμή αναφοράς μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή λιανικής. Σε αυτή τη (σπάνια) περίπτωση, η διαφορά λειτουργεί υπέρ σας και μπορείτε να ρίξετε τη συμμετοχή σας ακόμη και στο 12,5%. Βέβαια, δεν μπορείτε μόνοι σας να αλλάξετε φάρμακο. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας. Οι τιμές αποζημίωσης και οι συμμετοχές των ασθενών εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ώστε να το γνωρίζει ο γιατρός, ο ασθενής και ο φαρμακοποιός.

Ο πίνακας που δημοσιεύεται (κάντε κλικ εδώ) περιλαμβάνει τις τιμές λιανικής όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, όπως αυτές ισχύουν μετά και τις τελευταίες αλλαγές. Έτσι, θα έχετε μια καλή εικόνα για το πόσο κοστίζει στο φαρμακείο το κάθε φάρμακο και το γενόσημό του.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Οκτώβριος, 2013, 3:10 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr