Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ποιοι θα τον πληρώσουν – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ευτυχώς που εδώ και μήνες η κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ & ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ τόνιζαν πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα – Η κατάσταση και με αυτό το νομοσχέδιο απλά έχει ξεφύγει –

Φόρος από το πρώτο τετραγωνικό σε όλα τα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια, εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού – Πώς υπολογίζεται – Εκπτώσεις και απαλλαγές

Το έκτακτου χαρακτήρα «χαράτσι» της ΔΕΗ φεύγει, ο «μόνιμος» Ενιαίος Φόρος Ακινήτων έρχεται από την Πρωτοχρονιά του 2014 και από τα «δίχτυα» του δεν αναμένεται να ξεφύγουν, παρά ελάχιστοι…

Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σε όλα τα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια, εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμού, θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, χωρίς αφορολόγητο όριο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπό αυστηρές, μάλιστα, προϋποθέσεις.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα πληρώνουν μόνο τα μαντριά, αλλά θα φορολογούνται ακόμα και τα πάρκινγκ που βρίσκονται σε πιλοτές. Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται ακόμη όσοι κατοικούν σε συγκροτήματα με πισίνες.

Ο στόχος είναι να βεβαιωθούν έσοδα που θα προσεγγίζουν τουλάχιστον τα 3,5 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ, που επιθυμεί η Τρόικα.

Μπείτε εδώ για τη δημόσια διαβούλευση

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ

Παραδείγματα

– Για 4 στρέμματα με ελιές στα Οινόφυτα (Δήλεσι), σε απόσταση έως 100 μέτρα από τη θάλασσα, ο Ενιαίος Φόρος ορίζεται σε 140 ευρώ. Αν υπάρχει και σπίτι εντός, ο φόρος για το αγροτεμάχιο ανεβαίνει στα 700 ευρώ.

– Για το ίδιο ακίνητο 5 χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Παραλία Αυλίδος, ο φόρος είναι 151,2 ευρώ αν δεν υπάρχει σπίτι και 756 ευρώ αν υπάρχει κτίσμα.

– Αν το ίδιο ακίνητο βρίσκεται σε ακριβές περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Ραφήνα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη ή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο φόρος για το αγροτεμάχιο η «ταρίφα» είναι 189 ευρώ αν δεν υπάρχει σπίτι, ή 945 ευρώ αν υπάρχει.

– Αν το ίδιο ακίνητο ήταν στην Αράχωβα (μακριά από θάλασσα φυσικά) και αντί για ελιές είχε καρποφόρα δέντρα, ο φόρος για το αγροτεμάχιο θα ήταν 81 ευρώ.

«Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο»

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ενιαίου φόρου είναι:

– Στα κτίσματα προκύπτει ελάφρυνση περίπου 10%-20% έναντι του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις.

– Στα αγροτεμάχια που δεν πλήρωναν ως τώρα φόρο, σε μεσαίες και χαμηλές περιοχές επιβάλλεται διπλάσιος και τριπλάσιος φόρο σε σχέση με τη «βάση» υπολογισμού του, όσο σχεδόν όμως και σε πανάκριβες αφού ο φόρος βρίσκει «ταβάνι» με συντελεστή 3,5.

– Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και οι αγρότες, εκτός από μεγαλοκτηματίες με πάνω από 130 στρέμματα για τους οποίους προβλέπονται εκπτώσεις έως 50%.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικούς πίνακες εδώ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Οκτώβριος, 2013, 8:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr