ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΕΕ)

Γράφει: ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Οικονομολόγος.

Ο θεσμός του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι σχετικά ένας νέος θεσμός, σε σύγκριση με άλλα Επιμελητήρια που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες στην χώρα μας. Ξεκίνησε πριν περίπου 30 χρόνια και ενώ θα μπορούσε να έχει έναν καταλυτικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα, δυστυχώς καθ’ ομολογίαν όλων, ακόμη και αυτών που υπηρέτησαν τον θεσμό, ο ρόλος του ήταν ανεπαρκής και υποτονικός. Τελμάτωσε και αυτός μέσα στην δύνη των κομματικών και παραταξιακών νοοτροπιών όπως όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της πατρίδας μας.

Συνάδελφοι που θεωρούνται επιτυχημένοι επαγγελματίες και εκπροσώπησαν τον θεσμό από τις τότε γνωστές παρατάξεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον θεσμό, αφού και αυτοί μέσα στην δύνη των παραταξιακών σκοπιμοτήτων δεν είχαν και πολλά περιθώρια ελιγμών, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν ανήμποροι τα οράματά τους, όχι μόνον να μην εκπληρώνονται, αλλά απεναντίας να αποδομούνται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν

Δυστυχώς το Ο.Ε.Ε. από το 1980 που ιδρύθηκε έπρεπε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά δυστυχώς πάντα διοικούνταν από εκπροσώπους και αντιπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και έβλεπαν τον θεσμό ως εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης, παρά ως φορέα παραγωγής έργου και οικονομικής πολιτικής.

Το ΟΕΕ αριθμεί περίπου 75.000 μέλη, ενώ στις τελευταίες εκλογές προσήλθαν να ψηφίσουν περίπου 22.000 μέλη. Είναι επιστήμονες που στελεχώνουν τα ποιο καίρια παραγωγικά επαγγέλματα της οικονομίας. Οι οικονομικές γνώσεις είναι σχεδόν απαραίτητες σε κάθε μας επαγγελματική δραστηριότητα και ο θεσμός αυτός θα έπρεπε να λειτουργεί ουσιαστικά, ως επιτελικός σύμβουλος της πολιτείας, ακόμη και σε νομοθετικό πλαίσιο. Δυστυχώς όμως όπως καταγγέλλουν οι ανεξάρτητες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των οικονομολόγων, οι μέχρι τώρα εκπρόσωποι των γνωστών παρατάξεων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο βάρος της αποστολής που τους ανατέθηκε.

Επομένως είναι καιρός και οι παρατάξεις των κομμάτων να αντιληφθούν ότι η εμμονή τους στο να χρίζουν και να ορίζουν αντιπροσώπους πρέπει να σταματήσει. Κυρίως όμως οι ψηφοφόροι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε πλέον να βελτιωθούμε σαν κοινωνία αν δεν απαλλαγούμε από τα στεγανά και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος που μας έφεραν στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο. Οι επιλογές μας δεν πρέπει να γίνονται από αυτούς που μας υποδεικνύουν αλλά από αυτούς που αναδεικνύονται μέσα από την κοινωνική προσφορά και την επαγγελματική κατάρτιση.

Και επειδή μια από τις ανεξάρτητες κινήσεις που διεκδικούν την ψήφο των οικονομολόγων είναι η ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΕΣΚΟ) την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως υποψήφιος στο ΣτΑ, ζητώ την βοήθεια και την συμπαράσταση των συναδέλφων για να τους εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ. Οι εκλογές έχουν ορισθεί στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013. Μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στην Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό του ΟΕΕ. αρ. λογ/μοφ 040/546004-26.

Όσοι θέλουν να ενημερωθούν για το ποσόν της οφειλής τους η Ηλ. Διεύθυνση είναι: www.oe-e.gr\oe\pay.

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ανεξάρτητη αυτή κίνηση των Οικονομολόγων μπορούν να ανατρέξουν στο διαδίκτυο και θα βρουν αρκετό ενημερωτικό υλικό.

Τελειώνοντας την σύντομη αυτή αναφορά μου στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου κλείνω με τις ρήσεις δύο μεγάλων Ελλήνων στοχαστών, που κάθε υποψήφιος και ψηφοφόρος πρέπει να έχει στην σκέψη και τον λογισμό του:

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε: ΄΄ Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί εγώ θα φταίω ΄΄. Ο δε Πλάτων έγραψε :<<οι καλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται νόμους για να ενεργούν υπεύθυνα. Ενώ οι «κακοί» άνθρωποι θα βρουν τρόπους να τους παρακάμψουν>>

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Νοέμβριος, 2013, 9:59 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr