Το bullying «ανθίζει» και στην Ελλάδα – Θύματα εκφοβισμού το 15% των μαθητών

«Θανατερά» πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση, χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, διάδοση φημών, παρενόχληση μέσω facebook αποτελούν καθημερινότητα για μεγάλη μερίδα των μαθητών

Αναίτιες και χυδαίες φραστικές επιθέσεις, βιαιοπραγίες, απειλές και διαπόμπευση στο Διαδίκτυο συνθέτουν ένα φαινόμενο διογκούμενο και στην ελληνική σχολική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στους 10 μαθητές έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού, χυδαίων φραστικών επιθέσεων και διαπόμπευσης στο Διαδίκτυο όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

«Θανατερά» πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση, χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, διάδοση φημών, παρενόχληση μέσω facebook, τα οποία συνθέτουν το λεγόμενο bullying, αποτελούν καθημερινότητα για μεγάλη μερίδα των μαθητών.

Σύμφωνα με δεδομένα από διάφορες έρευνες, προκύπτει ότι ποσοστό περίπου 10-15% των Ελλήνων μαθητών, παιδιών και εφήβων, πέφτουν ανά πάσα στιγμή θύματα σχολικού εκφοβισμού από μαθητές της ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας (συνήθως αγόρια).

Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), ποσοστό 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% (ένας στους έξι) παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, το ποσοστό όσων δήλωναν ότι εκφοβίζουν άλλους δεν ξεπερνούσε το 9,1%.

Από μεγάλη έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εκστρατείας, προέκυψε ότι περίπου το 32% των μαθητών έχει πέσει έστω και μία φορά θύμα bullying (34,2% αγόρια, 29,71% κορίτσια), ενώ σε ποσοστό 30,2% έχουν υπάρξει κάποια στιγμή δράστες τέτοιων περιστατικών.

Συνήθως, η μορφή που παίρνει το bullying είναι η χρήση κοροϊδευτικών ονομάτων (60,69%), ακολουθούν τα σπρωξίματα και τα χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα λόγω εξωτερικής εμφάνισης (36,3%). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 14,26% ανέφερε ότι έπεσε θύμα ανάρτησης εξευτελιστικών φωτογραφιών στο Ιντερνετ και το 12,82% διάδοσης τέτοιων φωτογραφιών μέσω κινητών.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Νοέμβριος, 2013, 3:10 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr