Προϋπολογισμό χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων καταθέτει η κυβέρνηση

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του 2013

Κρατικό προϋπολογισμό με… ορίζοντα την 9η Δεκεμβρίου καταθέτει σήμερα στις 11 το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας. Εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας, για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, στις 250 σελίδες του κειμένου δεν θα υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος και το περιεχόμενο των μέτρων του 2014, για τον προφανή λόγο ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε αυτά η Τρόικα και, άρα, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν όλα ξανά, όταν επιστρέψουν οι ελεγκτές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κείμενο του προϋπολογισμού πάντως θα κρύβει «εκπλήξεις», κυρίως ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για το 2013 θα ξεπερνά τα 700 ή και 800 εκατ. ευρώ (0,4%-0,5% του ΑΕΠ), ενώ για το 2014 θα φτάνει και στα 2,8 δισ. (1,5% του ΑΕΠ)

Πάντως κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου καθησύχαζε ότι ούτε ο προϋπολογισμός, ούτε η Τρόικα κάνουν λόγο για μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων. «Η Τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα αλλά μετά και τη τελευταία συνάντηση φάνηκε πως το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πλέον το βασικό πρόβλημα. Πάμε καλύτερα, δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα διαρθρωτικά και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα. Συζητάμε για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων όπως τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής» ανέφερε, αποκλείοντας κάθε σκέψη για νέα μέτρα που θίγουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Η ίδια πηγή φάνηκε αισιόδοξη ότι τελικώς μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως το ορόσημο της 9ης Δεκεμβρίου. Στη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα, δεν απασχόλησαν τόσο τα νούμερα, αλλά αναλώθηκε κυρίως σε πολιτικό «παζάρι» για το πώς θα κλείσει το «πακέτο» της συμφωνίας για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση αλλά και ως πού θα φτάσει η στήριξη που θα προσφέρουν τελικά οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Όπλο» ο προϋπολογισμός

Ακόμα και χωρίς την έγκριση της Τρόικας όμως, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή –όπως έχει υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα- έναν προϋπολογισμό που άλλαζε ξανά και ξανά μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ μπορεί να υποστεί νέα αναθεώρηση και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, ακόμα και με την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014-2017.

Τα διαρθρωτικά μέτρα στα οποία επιμένει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνουν απολύσεις και καταργήσεις φορέων στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, νέα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγές στο μηχανισμό είσπραξης των φόρων με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κλπ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 21,Νοέμβριος, 2013, 8:01 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr