ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για Σύμφωνο Συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια

Κατατέθηκε στη Βουλή.

«Όχι» στις διακρίσεις βάσει σεξουαλικών προτιμήσεων, λέει η Κουμουνδούρου

Πρόταση νόμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα και των ομόφυλων ζευγαριών στη σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης και που εξομοιώνει το θεσμικό πλαίσιο του τελευταίου με εκείνο του πολιτικού γάμου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως «η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας, νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών.

Ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός προσώπων αποκλείεται στην Ελλάδα από την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».

«Η παντελής απουσία θεσμικής ρύθμισης και η απόλυτη αδυναμία άσκησης του δικαιώματος ομόφυλων προσώπων στην οικογενειακή ζωή, λόγω και της απουσίας αποτελεσματικών ένδικων μέσων για τη διεκδίκησή του στη χώρα μας, οδήγησε σε προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, για παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. […] Στις 7 Νοεμβρίου 2013 ελήφθη η ως άνω απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εκτός από δίκαιο, σήμερα είναι και κοινοβουλευτικά εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα μπροστά. «Θεωρούμε θετική την πρόθεση κομμάτων και μεμονωμένων βουλευτών να στηρίξουν την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, τους καλούμε όμως να αναλάβουμε όλοι μαζί μια υψηλότερη πρόκληση για όλους μας.

Καταθέτουμε σήμερα στη Βουλή μια πρόταση νόμου για ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (κοινωνικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, κληρονομικά κ.λπ.) για όσους το συνάπτουν. Ένα Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που θα λύνει υπαρκτά προβλήματα, θα καταπολεμά το ρατσισμό και θα δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο με τη σειρά του θα συμπαρασύρει και άλλες διακρίσεις».

Και συνεχίζει η Κουμουνδούρου διευκρινίζοντας τη θέση της στο ζήτημα: «Πάγια θέση του κόμματος είναι η αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο, κάτι για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα οι απαιτούμενοι συσχετισμοί στη Βουλή. Η πρόταση νόμου που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στη δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, που θα επιτρέψουν το συντομότερο τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος στο γάμο.

Με την κατάθεση της σημερινής πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δημιουργείται η ευκαιρία να κάνουμε όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Καλούμε:

– τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και δηλώνουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα βελτιώνει το σχέδιο νόμου και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των δικαιωμάτων που προβλέπει

– την ομοφυλοφιλική κοινότητα να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να διασφαλίσει αγωνιστικά ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή

– την κοινωνία να πλαισιώσει την πρωτοβουλία αυτή με πολύμορφες δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την αλληλεγγύη προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα και θα απομονώνουν ρατσιστικές, σεξιστικές και φανατικές φωνές.

ώστε να εγκριθεί ο νόμος από τη Βουλή, αποτελώντας μια ελπιδοφόρα νίκη μέσα στο ζοφερό περιβάλλον του μνημονιακού αυταρχισμού και μήνυμα διεκδίκησης όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων που σήμερα καταπατούνται ή καταργούνται». protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Νοέμβριος, 2013, 8:58 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr