Ο Λ. Πουλιόπουλος για τις ερχόμενες εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Γράφει: Ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος Οικονομολόγος

 • Εύλογο είναι να διερωτηθεί κανείς τι σχέση μπορεί να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο με την Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων. Επειδή πολλοί μπερδεύουν το Οικονομικό Επιμελητήριο με το Εμπορικό Επιμελητήριο διευκρινίζουμε ότι οι δύο αυτοί θεσμικοί φορείς είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όσο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι μεν ένας σχετικά νέος όρος, που όμως στην ουσία έχει διαχρονική προέλευση και ιστορία αφού υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Ξεκίνησε ως φιλανθρωπία, ευεργεσία, χορηγία, φιλοπατρία, κοινωνική μέριμνα κλπ., για να φθάσει στην σύγχρονη εποχή να μεταλλαχτεί ως κοινωνική ευθύνη και εφόσον εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις να χαρακτηρίζεται ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.(ΕΚΕ)

Το ΟΕΕ ως επιστημονικό όργανο ή θεσμός έχει σαν στόχο να βοηθά να υποστηρίζει και να στηρίζει τα μέλη του στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και όχι μόνο. Θα πρέπει να λειτουργεί ως σύμβουλος του κράτους και των κυβερνήσεων αλλά θα πρέπει και να παρεμβαίνει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι όταν υπάρχει ανάγκη ή όταν η κοινωνία χρειάζεται βοήθεια. Περιπτώσεις που έχριζαν παρέμβασης υπήρξαν και στο παρελθόν όπως η φούσκα και κρίση στο χρηματιστήριο, ο αλόγιστος δανεισμός κλπ. Το ΟΕΕ σιώπησε όπως σιωπά και σήμερα στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση που άρχισε εδώ και καιρό να γίνεται και κοινωνική.

Το ΟΕΕ εκτός των άλλων εκπροσωπεί επιχειρηματίες και επιχειρήσεις . Έχει ένα εύρωστο αποθεματικό θα μπορούσε έστω και συμβολικά να συμμετάσχει με άλλους φορείς σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα που εφαρμόζουν άλλοι κοινωνικοί φορείς για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Οι φορείς σε τέτοιες δύσκολες στιγμές θα πρέπει να έχουν την ευαισθησία και να υπερβαίνουν εαυτόν βοηθώντας την κοινωνία έμπρακτα.

Ένας από τους στόχους της επόμενης διοίκησης του ΟΕΕ, πέραν των ήδη γνωστών προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει για να κάνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική την δουλειά των μελών του, θα πρέπει να είναι η εφαρμογή πρακτικών ΕΚΕ σε όλους του τομείς έστω και με ελάχιστη οικονομική συμβολή. Πέραν αυτού όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δίκτυο ΕΚΕ, για τις μικρές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί αλλά και να ενθαρρύνει τις μικρές επιχειρήσεις μέσω των τοπικών τους φορέων, να δημιουργήσουν μικρά τοπικά δίκτυα ΕΚΕ, προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος και η κοινωνία σε μικρότερες και πιο απόμακρες περιοχές της πατρίδας μας.

Επίσης η νέα ηγεσία του ΟΕΕ, θα πρέπει να απαιτήσει να εφαρμοστεί ένα σταθερό, μακρόβιο, ορθολογικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα για να μην τρελαθούν οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί, οι μελετητές κλπ. και γενικά όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, καθώς και οι ντόπιοι και ξένοι επενδυτές να ξέρουν τι τους περιμένει. Διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα κράτος και μια κοινωνία που θα ευημερεί αλλά που θα καταδυναστεύεται από κάθε λογής δανειστές και καιροσκόπους. Η ΕΣΚΟ (ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ) τόλμησε και έκανε την υπέρβαση, ας κάνουν την δική τους υπέρβαση και οι συνάδελφοι μέλη του ΟΕΕ, να ψηφίσουν και να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της ΕΣΚΟ για να αποκτήσει το ΟΕΕ τον ρόλο που του ανήκει στην Ελληνική κοινωνία.

OEEEKE

OIKONOMIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

1 Ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος είναι καθηγητής εφ. στην Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δούλεψε για πολλά χρόνια ως λογιστής, είναι υποψήφιος για το ΣτΑ και από τα πρώτα μέλη του ΟΕΕ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Νοέμβριος, 2013, 1:26 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr