Τι είπαν για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι εκπροσώπων των φορέων

Η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και η ρητή αναφορά της γενοκτονίας των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων, ήταν δύο από τα βασικά αιτήματα των εκπροσώπων φορέων που κλήθηκαν την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ρητή αναφορά στο κείμενο του νόμου όχι μόνο για τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και γι΄ αυτές που μπορεί να γίνουν στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισε την ανάγκη η πολιτεία άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος, όπως είπε, να προχωρήσει στην άρση των διακρίσεων και να νομοθετήσει την επέκταση Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως επεσήμανε ο Κ. Παπαϊωάννου, η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού είναι επανειλημμένα στόχος βίαιων ρατσιστικών φαινομένων, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε και το ζήτημα της παράστασης πολιτικής αγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης χαρακτήρισε «στενόκαρδο να μην συμπεριληφθούν τα ομόφυλα άτομα στο νομοσχέδιο», τονίζοντας ότι αυτές οι ευάλωτες ομάδες ανθρώπων δέχονται πολλές φορές «έναν ακραίο και απόλυτο ρατσισμό τόσο τα ίδια όσο και ο κοινωνικός τους περίγυρος και πρέπει να προστατευθούν».

Παράλληλα συμφώνησε με τον Κ. Παπαϊωάννου ότι «είναι άστοχη η αφαίρεση της παράστασης πολιτικής αγωγής».

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Χρήστος Αποστολίδης , όσο και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, τόνισαν ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Αρμενίων, δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητεί κάποιος αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Αν ψηφιστεί ως έχει θα είναι ντροπή απέναντι στους προγόνους μας. Μην αφήσετε ανεκπλήρωτο το χρέος σας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρυθυμιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφύγων 1922 Σπύρος Σουσόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρμενίων Νταβίντ Πετροσιάν τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την λέξη εθνοκάθαρση».

Η Κατερίνα Γαλανού, εκπρόσωπος υποστήριξης ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε ότι ένα από τα κύρια ελλείμματα του νομοσχεδίου είναι ο ορισμός της ταυτότητας του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενώ έκανε λόγο για μέγιστη μισαλλοδοξία, και ρατσιστική και κοινωνική βία που αντιμετωπίζουν.

Ο νομικός σύμβουλος της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος Νικόλας Χαμτσούδης, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλη παράλειψη η μη αναφορά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να ενσωματώσει στη νομοθεσία της το κοινοτικό δίκαιο».

Από την πλευρά του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίστηκε ότι όχι μόνο είναι χρήσιμη αλλά επιβεβλημένη η παράσταση πολιτικής αγωγής ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο, το να μην συμπεριλαμβάνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η ταυτότητα του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Πάγια θέση μας ήταν ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η χάραξη ενός αντιρατσιστικού χάρτη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος.

Τέλος η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασική Θάνου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, η επιβολή ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Διαβάστε : σύμφωνο συμβίωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Νοέμβριος, 2013, 12:05 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr