Αυτές είναι οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ώστε να εκλείψουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας

Δεχόμαστε πολλαπλά μηνύματα στον alphafm.gr και για το θέμα στο Άργος Ορεστικό αλλά και γενικότερα για το τι γίνεται γενικά στα σχολεία.

Διαβάστε τις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών για την καθημερινότητα των παιδιών μας σχολεία.

Κανονικά αν τηρούνται τα παρακάτω το σίγουρο είναι πως είναι πραγματικά ελάχιστα τα απαράδεκτα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που θα μαθαίνουμε.

Δείτε :

ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ – Ο υποδιευθυντής καταρτίζει το πρόγραμμα εφημερευόντων, σε συνεργασία με το σύλλογο των καθηγητών και έχει την ευθύνη της εφαρμογής του.

[Φ.353.1/324/105657/Δ1/ ΦΕΚ 1340/16-10-2002]

 (απόσπασμα από Φ.3/991/Γ1/776/28-9-2000)

Σας κάνουμε γνωστό ότι η εφημερία των εκπαιδευτικών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας των σχολείων και ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 201/98, ο έλεγχος για σχολαστική εφαρμογή των οποίων αποτελεί καθημερινή υποχρέωση του διευθυντή του σχολείου.

Επισημαίνουμε ότι κατά τη σύνταξη των κανόνων εφημερίας ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να συμβουλευτεί ενδεικτικό πίνακα που περιλαμβάνεται σε προγενέστερη απόφαση και ίσχυε πριν από την έκδοση του Π.Δ. 201/98, ο οποίος (πίνακας) έχεις ως εξής:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ

1) Οι εφημερεύοντες προσέρχονται στο σχολείο 15′ πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν 5′ μετά τη λήξη, αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.

2) Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής.

3) Φροντίζουν για τη σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.

4) Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των

διαλειμμάτων (κουδούνι).

5) Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλείμματα και κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

6) Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί) τους χώρους, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών.

7) Ελέγχουν τον αύλειο χώρο, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων που δεν έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους.

(ΠΔ 201/1998, άρθρο 13, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2) (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

Εφημερεύοντες Εκπαιδευτικοί – Επιτήρηση μαθητών

γ. Η εφημερία δεν ανήκει στις πρόσθετες υπηρεσίες (παράγραφος 8, άρθρο 13 του Ν. 1566/85).

Δικαίωμα απαλλαγής από τις εφημερίες έχουν μόνο ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του σχολείου, καθώς και όσοι αναφέρονται στο εδάφιο στ αυτής της παραγράφου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, μπορεί να απαλλαγεί εκπ/κός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι ειδικός λόγος δεν του επιτρέπει να εκτελεί τα ειδικά αυτά καθήκοντα.

δ. Ο αριθμός των εφημερευόντων ορίζεται από το σύλλογο διδασκόντων.

Για τον ορισμό του λαμβάνεται υπόψη η οργανικότητα του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών, η έκταση και η ιδιομορφία του σχολικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής επιτήρηση των μαθητών.

ε. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο των μαθητών στο προαύλιο την ώρα των διαλειμμάτων, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα εφημερίας που περιλαμβάνει και επιτήρηση κατά όροφο.

στ . Οι εκπ/κοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο στο ένα, σ’ αυτό που είναι οργανικά τοποθετημένοι.

Καθήκοντα εφημερίας δεν ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τρία και περισσότερα σχολεία, όταν τουλάχιστο το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο.

ζ. Τα σχολεία που συλλειτουργούν σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 12 του παρόντος Π.Δ., καταρτίζουν κοινό πίνακα εφημερευόντων, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί του συγκροτήματος, ανεξάρτητα από το σχολείο στο οποίο ανήκουν, να πραγματοποιούν τον ίδιο εβδομαδιαίο αριθμό εφημεριών.

Η επιτήρηση γίνεται χωρίς διάκριση για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το σχολείο που φοιτούν.

η. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση του διευθυντή με τους γονείς ή κηδεμόνες.

θ. Υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα.

Γι’ αυτό εισέρχεται στην αίθουσα μαζί με τους μαθητές και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται απ’ αυτή όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές.

Άγριο ξύλο χθες στο 2ο Γυμνάσιο του Άργους Ορεστικού – Δυο μαθητές πλάκωσαν στο ξύλο μαθητή

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/83501

ΣΟΚ στο Άργος Ορεστικό από τον ξυλοδαρμό μαθητή της πρώτης γυμνασίου

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/83506

Να μας ενημερώσουν άμεσα, ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί, δευτεροβάθμια για την εξέλιξη του κρίσιμου θέματος στο 2ο γυμνάσιο Άργους Ορεστικού –

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/83537

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Δεκέμβριος, 2013, 4:15 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αυτές είναι οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ώστε να εκλείψουν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας”

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr