Προστατεύεται η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και εισόδημα έως 35.000 ευρώ

Το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς:

Η συνολική προσωπική περιουσία του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 270.000 ευρώ – Οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν για το δάνειο τουλάχιστον το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους

Τη ρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας των δανειοληπτών παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα προστατεύεται από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Επίσης ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και η συνολική περιουσία του να μην ξεπερνά τις 270.000. Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω τα όρια προσαυξάνονται κατά 10%.

Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Ωστόσο τίθεται ένας επιπλέον όρος: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις ίσες με 10% του καθαρού εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό θα αυξάνεται στο 20%.

Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή παρά τη διαφωνία της τρόικα. «Δεν θέλαμε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, η τρόικα υποχώρησε προς το τέλος όχι όμως απόλυτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Με αυτή τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και παράλληλα εκτίθενται όσοι έχουν τα οικονομικά μέσα αλλά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα είπε πως 9 στους 10 δανειολήπτες σήμερα έχουν κατοικία μικρότερη των 200.000 ευρώ και εισόδημα μικροτερο των 35.000 ευρώ. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία έχουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) χαμηλότερη των 175.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης αυτό θα είναι ένα μεταβατικό μέτρο καθώς θέση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει γενική άρση πλειστηριασμών. Όπως είπε από το 2015 θα υπάρξει μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης χρεών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο θα συσταθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους ενώ θα υπάρξει και κώδικας δεοντολογίας δανείων από την ΤτΕ. Επίσης θα υιοθετηθεί ο όρος του «Συνεργαζόμενου δανειολήπτη» με κριτήρια τα οποία θα οριοθετήσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ότι αφορά τον κώδικα δεοντολογίας, θα έχει τον τρόπο καθορισμού σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Επίσης θα διαμεσολαβεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Δεκέμβριος, 2013, 2:07 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr