Η Ομιλία Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά Στην Δυτική Μακεδονία (Καστοριά)

Σε αυτές τις σκληρές ώρες, τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας και ο λαός μας, ξεκινάμε τον αγώνα για τις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την τιμημένη Μακεδονία. Την μάνα των εθνικών μας αγώνων!

Για να γεμίσουμε την ψυχή και την καρδιά μας με τη δική σας δύναμη! Και τιςμπαταρίες της Παράταξης με τη δική σας εντολή.

Για συσπείρωση, για ενότητα, για αγώνα.

Ώστε να στείλουμε το μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση: θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς ψέματα, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς φόβο, μια πατρίδα με αισιοδοξία, με δυναμισμό,

με εξωστρέφεια, με κοινωνική συνοχή,

μια πατρίδα με σημαία την Ελλάδα και όχι την κατάθλιψη.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, μπροστά σας για τρείς λόγους:

* Πρώτον, για να σας μεταφέρω το μήνυμα της Ελπίδας.

Μέσα σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο.

Κι απέναντι σε μια κυβέρνηση, που κάνει ό,τι μπορεί, μαζί με τους πάσης φύσεως «παπαγάλους» και τα «εξαπτέρυγα» που έχει δίπλα της,

να σπείρει το φόβο και την απελπισία ανάμεσά σας.

Το πρώτο μήνυμα, λοιπόν, που έχω να σας μεταφέρω είναι:

Αντισταθείτε στον Φόβο!

Υπάρχει Ελπίδα! Ρεαλιστική. Χειροπιαστή.

Αγκαλιάστε την. Πιστέψτε την. Κάντε την «σημαία» του προσωπικού σας αγώνα.

Για να ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας.

Για να μπορέσουμε ξανά να σταθούμε στα πόδια μας

και να γίνουμε κύριοι της μοίρας μας.

* Το δεύτερο μήνυμα, είναι η σχέση των αυτοδιοικητικών εκλογών με την κρίση.

Τρία πράγματα απλά:

— Δεν μπορούμε, όταν βουλιάζει ο τόπος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τα λουκέτα, την ανεργία, τον απλό τον άνθρωπο που αισθάνεται δέος καθώς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο, δεν μπορεί όταν βουλιάζει αυτή η χώρα, εμείς να μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λες και η καθημερινότητα δεν πνίγεται πλέον στο τέλμα της υπερ-φορολόγησης, των λουκέτων και της ανεργίας. Λες και τα τοπικά προβλήματα δεν συνδέονται άμεσα με την παράλυση, που απλώνεται σε όλη τη χώρα. Και τις περικοπές κονδυλίων παντού.

— Ακόμα ο «Καλλικράτης», με τον οποίο γίνονται, για πρώτη φορά, αυτές οι εκλογές φέτος, αποτελεί μια μεταρρύθμιση, ένα όνειρο της Νέας Δημοκρατίας, που τον εμπνεύστηκε, τον σχεδίασε, αλλά δεν τον προχώρησε, όταν διαπίστωσε ότι απαιτούσε 5 δισ. πόρους για να τον «προικοδοτήσει», προκειμένου να είναι πραγματικός Καλλικράτης. Κι έρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να το προχωρήσει, στρεβλά, χωρίς εξουσίες, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς χρήματα. Και, αφού τον έκοψε και τον έραψε προηγουμένως, με κοπτοραπτική ΠΑΣΟΚικού τύπου στα δικά του χωροταξικά δεδομένα.

Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση που κάνουν, δεν τον στηρίζουν τον Καλλικράτη. Τον ακυρώνουν…

Και επειδή ακριβώς τον ακυρώνουν και ξηλώνουν το δικό μας το όνειρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό είναι το πρώτο μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών:

— Θέλετε αυτοδιοικητικούς άρχοντες ελεγχόμενους από την κυβέρνηση που ακύρωσε τη μεταρρύθμιση; Που θα επαιτούν ψίχουλα, γιατί δεν θα τους αφήνουν να κάνουν αλλιώς;

— Ή θέλετε αυτοδιοικητικούς άρχοντες χωρίς εξαρτήσεις από την κυβέρνηση; Που θα απαιτούν, δεν θα επαιτούν. Και θα απαιτούν, τουλάχιστον, τα θεσμοθετημένα. Διότι εδώ πέρα, δεν είναι απλώς ότι δεν σου προσφέρει, άλλα περισσότερα λεφτά ο Καλλικράτης. Είναι ότι σου αφαιρεί αυτά που υπήρχαν, ήδη, προ του Καλλικράτη.

Θέλετε να έχετε αυτού του είδους τα παλικάρια, για άρχοντες; Ή θέλετε να έχετε τους εξαρτημένους; Εγώ θέλω τα παλικάρια μαζί με την τοπική κοινωνία, την τοπική συσπειρωμένη γύρω τους, ούτως ώστε, τελικά ο κόσμος να κερδίσει.

* Το τρίτο που έχω να πω, είναι ότι το βράδυ των εκλογών – από τον πρώτο γύρο ακόμα, αλλά κυρίως στο δεύτερο γύρο – θα γίνει η «σούμα». Κάνουμε πολιτικό ταμείο.

Και θα βγάλουν όλοι το μήνυμά τους:

Τι ακριβώς θέλετε;

Να νιώσει η κυβέρνηση ευχαριστημένη με την ετυμηγορία του λαού;

Ή να νιώσει… «ζεματισμένη»;

— Θα τους επιβραβεύσετε, που έταζαν «λαγούς με πετραχήλια»;

Θα τους ανταμείψετε που σας κορόιδευαν με το αξέχαστο εκείνο «λεφτά υπάρχουν»; — Ή θα τους στείλετε «αδιάβαστους», ώστε να καταλάβουν ότι τα ψέματα τέλειωσαν, ότι ο λαός ξύπνησε, ότι κάθε έγκλημα έχει και τιμωρία.

Κι ότι αυτοί διέπραξαν το χειρότερο πολιτικό έγκλημα:

Την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Έχω και κάτι ακόμα να σας πω.

Που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα:

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει αλλάξει. Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν.

— Αποτελεί συνέχεια, γιατί αντλεί από τις καλύτερες παραδόσεις της Κεντροδεξιάς, που θεμελίωσαν την δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

— Αλλά αποτελεί και τομή, διότι έκανε αυτοκριτική σε σχέση με το παρελθόν. Όση δεν έκανε ποτέ οποιοδήποτε κόμμα στην Ελλάδα.

Και τώρα κρατώντας αυτά που οφείλουμε να κρατήσουμε – τις καλύτερες παραδόσεις μας και τις ιδέες μας, την ιδεολογία μας, που δικαιώνονται παντού στον κόσμο –

αλλά και απορρίπτοντας αυτά που οφείλαμε να απορρίψουμε – τα σοβαρά λάθη, τις παραλείψεις και τα «βαρίδια» του παρελθόντος –

κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε νέους δρόμους.

Για την Παράταξη. Και για την Πατρίδα.

Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ!

Εμείς βγήκαμε δημόσια και αναγνωρίσαμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Και χαράξαμε τολμηρή πορεία για να τα ξεπεράσουμε. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική για το ο,τιδήποτε.

Εμείς είπαμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει, τι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το Σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση, θα έχει αποτελέσματα, πολύ καλύτερα και μάλιστα σε μικρότερο χρόνο.

— Δεν είπαμε, εμείς ποτέ, ότι δεν θα χρειαστούν θυσίες. Είπαμε ότι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες.

— Δεν είπαμε εμείς ποτέ ότι η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα καλά στο παρελθόν. Όμως ό,τι μέτρα κι αν πήρε, τις συντάξεις των 700 ευρώ για τον αδύναμο ή το γέρο άνθρωπο, δεν τις πείραξε! Όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Ούτε αύξησε το ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 9% όπου ήταν πέρσι, στο 11% που έφτασε φέτος ή στο 23% που δεσμεύτηκε με το Μνημόνιο να το ανεβάσει το επόμενο διάστημα…

— Δεν είπαμε εμείς ποτέ, ότι θα μοιράσουμε λεφτά στον κόσμο. Αλλά αυτά που δεσμευτήκαμε θα τα κάνουμε με το δικό μας Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, είναι σίγουρο ότι θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων!

Θέλω λοιπόν, να πω ότι η Νέα Δημοκρατία, στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της,

έκανε αυτά, τα οποία άλλο κόμμα δεν έχει κάνει. Όλοι κάνουνε λάθη. Αλλά αυτός ο οποίος είναι ευσυνείδητος, διδάσκεται από τα λάθη του. Όποιος δεν τα αναγνωρίζει, δεν διδάσκεται ποτέ και τα επαναλαμβάνει συνεχώς.

Και αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ:

Το Κόμμα, το οποίο θέλει να περάσει ότι δήθεν είναι «αλάθητο». Δεν είναι αλάθητο. Αδιόρθωτο είναι!

Μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, βάζει τις βάσεις

για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτική.

Για μια νέα σχέση ανάμεσα στους νέους και την Πολιτική.

Έχουμε βάλει το στοίχημα ότι υπάρχει Ελπίδα για τον τόπο.

Αυτό το στοίχημα είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.

Αυτό το στοίχημα μαζί σας θα το κερδίσουμε.

Αυτό το στοίχημα ήδη το κερδίζουμε.

Και βλέπετε, ήδη, ότι υπάρχει μία αλλαγή πολιτικού κλίματος σε ολόκληρο τον Τόπο. Η Νέα Δημοκρατία προχωράει με μία καινούργια ορμή, με έναν καινούργιο ρυθμό.

Όταν διαφωνήσαμε με το Μνημόνιο και το καταψηφίσαμε, μας έλεγαν διάφοροι παπαγάλοι της κυβέρνησης:

— Καλή η διαφωνία σας, αλλά εσείς τι προτείνετε;

— Μη βιάζεστε, τους λέγαμε, θα το ακούσετε κι αυτό.

Κι ύστερα από δύο μήνες, στις αρχές Ιουλίου, προβάλαμε δημόσια το δικό μας Σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

Πλήρες, αναλυτικό, με στοιχεία, με διαγράμματα, κοστολογημένα όλα.

Επί δύο μήνες δεν μας απάντησαν.

Κι ύστερα ήλθε η παρουσίαση του Σχεδίου μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κι εκεί κατάλαβαν ότι ο Ελληνικός λαός άκουσε πια το Σχέδιό μας…

Κι όλος ο Ελληνικός λαός, τη στιγμή της απελπισίας του άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι εμείς λέμε κάτι διαφορετικό πάνω στο οποίο μπορεί να ελπίζει…

Και τότε στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν με δύο μήνες καθυστέρηση να «απαντήσουν».

Κι επειδή δεν μπορούσαν να απαντήσουν, κατέφυγαν στη γνωστή τακτική της προπαγάνδας: τη διαστρέβλωση!

Πράγματι, δεν ήταν εύκολο να βρουν αντιφάσεις στο δικό μας σχέδιο.

Γιατί εμείς τι λέμε;

Επιτρέψτε μου, να σας πω λίγα πρακτικά οικονομικά του Σχεδίου, αλλά αυτά τα οποία πρέπει ο καθένας να τα καταλάβει. Γιατί με αυτά, δυστυχώς, θα ζήσουμε για πολύ καιρό ακόμα.

Εμείς είπαμε, ότι με την Πολιτική του Μνημονίου από τη μια πλευρά τι κάνουν; Χτυπούν το έλλειμμα. Αλλά από την άλλη, με την ύφεση που προκαλούν, με τα λουκέτα που δημιουργούν, με τη φτώχεια που αυτό συνεπάγεται, δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανένα να έχει χρήματα για να δώσει από τους πόρους του στο Κράτος. Και έτσι, από τη μία χτυπούν το έλλειμμα, αλλά από την άλλη, λόγω της ύφεσης που προκαλεί η πολιτική τους, δημιουργούν νέο έλλειμμα.

Αδειάζουν τα νερά από τη βάρκα με…τρύπιο κουβά!

Και τα μισά χύνονται πάλι μέσα στη βάρκα.

Κι έτσι δεν θα αδειάσει ποτέ η βάρκα.

Προσέξτε ακόμα και κάτι άλλο που προβλέπει το Μνημόνιο: Ενώ το έλλειμμα μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, το χρέος μεγαλώνει γρήγορα!

Κι όσο υπάρχει έλλειμμα, το χρέος θα εξακολουθεί να μεγαλώνει.

Γι’ αυτό, τους λέμε ότι πρέπει να μηδενιστεί το έλλειμμα. Κι αυτό τους ενοχλεί.

Γιατί με το Μνημόνιο δεν μηδενίζουν το έλλειμμα.

Τους λέμε να πετάξουν τον τρύπιο κουβά και να χρησιμοποιήσουν αντλία,

για να αδειάσει η βάρκα γρήγορα και να μη βουλιάξει τελικά.

Κι αυτοί μας λένε… «δεν γίνονται τέτοια πράγματα»!

Αυτό μας λένε…

Προσέξτε και κάτι ακόμα: Μετά από πέντε χρόνια αιματηρών θυσιών, αν – όπως προβλέπει το Μνημόνιο – η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα, έστω και μικρότερο, αλλά το χρέος της είναι πολύ μεγαλύτερο, στο 150% του ΑΕΠ, πάλι δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί.

Καταλαβαίνετε τι ακριβώς μας λένε;

Ότι δεν χτυπάνε το χρέος, διότι ασχολούνται αποκλειστικά με το έλλειμμα.

Κι ότι το έλλειμμα που είναι το μόνο πράγμα που χτυπάνε, δεν μπορούν να μηδενίσουν, όχι σε ενάμιση χρόνο που λέμε εμείς, αλλά ούτε σε δυόμιση, ούτε σε τρία ούτε σε πέντε!

Βάζουν την Ελλάδα στην πιο σκληρή δοκιμασία που έχει υποστεί ποτέ σε καιρό Ειρήνης, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα του ελλείμματος και χειροτερεύοντας το πρόβλημα του χρέους!

Ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση, που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και μισό αιώνα.

Κι απέναντί τους υπάρχει ένα Σχέδιο Ελπίδας, κοστολογημένο, για το οποίο δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα, με το οποίο συμφωνούν διεθνείς αναλυτές, που μηδενίζει το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο, μειώνει το χρέος μέσα σε τέσσερα χρόνια, και βγάζει την χώρα από τους όρους του Μνημονίου μέσα σε μια διετία. Ασφαλώς αυτό, αν το ξεκινήσουμε αμέσως.

Άρα δημιουργεί Ελπίδα.

Κι επειδή η κυβέρνηση, τα «παπαγαλάκια» της και τα «εξαπτέρυγά» της

θέλουν τους Έλληνες φοβισμένους και απελπισμένους

προσπάθησαν να πουν το μόνο που τους έμενε να πουν:

Ότι τάχα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι «ανεφάρμοστο».

Ότι δήθεν είναι «μαγικό».

Ότι δεν μπορεί να μειώσει το έλλειμμα σε δεκαοχτώ μήνες…

Μια απλή ερώτηση:

Πώς ξέρουν ότι το δικό μας πρόγραμμα είναι «μη ρεαλιστικό»;

Είναι τάχα μη ρεαλιστικό, γιατί μηδενίζει το έλλειμμα πολύ σύντομα;

Αλλά το πρόγραμμα που εκείνοι εφαρμόζουν δεν το μηδενίζει ποτέ!

Θα μπορούσαμε να το κουβεντιάσουμε μαζί τους…

Γιατί όταν προτείνεις κάτι, για να βοηθήσεις τη χώρα και να δώσεις κουράγιο στο λαό της, είσαι έτοιμος να ακούσεις τον αντίλογο.

Να σου πουν, για παράδειγμα, δεκαοκτώ μήνες, που λες εσύ κύριε Σαμαρά, για να μειώσεις το έλλειμμα, «είναι λίγοι». Εμείς χρειαζόμαστε, ας πούμε, 25 μήνες, 30 μήνες, δυόμισι χρόνια…

Δεν μας το λένε, όμως! Δεν μας λένε πόσο χρειάζεται, κατά την άποψή τους. Προωθούν μια λιτότητα χωρίς τέλος. Χωρίς όρια. Για πάντα. Είναι αυτό «ρεαλιστικό»;

Όμως προσέξτε: Σε συνθήκες ανάπτυξης μπορεί να απορροφηθεί το έλλειμμα πολύ και χωρίς μεγάλες θυσίες. Σε συνθήκες ύφεσης το έλλειμμα αντιστέκεται…

Άλλωστε μη πάτε μακριά: Τελευταία ο ίδιος ο Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Στρός Καν το είπε καθαρά: Η «λιτότητα αλά Ελληνικά» δεν είναι κατάλληλη για την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της ύφεσης που προκαλεί!

Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως επαυξάνουμε:

Δεν είναι κατάλληλη – λέμε εμείς – ούτε για την Ελλάδα!

Γιατί είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη ακατάλληλη και κατάλληλη για εμάς;

Και δεν είναι για εμάς κατάλληλη, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, που λέει ο Στρος Καν. Λόγω της ύφεσης που προκαλεί.

Φέρνουν στην Ελλάδα κάτι που ακόμα και το ΔΝΤ το απορρίπτει πια

για όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Ενώ εμείς φέρνουμε στην Ελλάδα κάτι που όλες οι χώρες το θεωρούν «αυτονόητο».

Κι έχουν το θράσος να μιλάνε για «μαγεία» και «μάγους»!

Και δεν κοιτάνε την αναποτελεσματικότητα του Μνημονίου, που ήδη εφαρμόζουν:

«Μαγεία» – και μάλιστα «μαύρη μαγεία» – είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης:

Που αυξάνει μέχρις ασφυξίας τη φορολογία, χωρίς όμως να καταφέρνει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Αυτό κι αν είναι μαγεία…

Σου «αλλάζω τα φώτα» στους φόρους, αλλά τελικά τα έσοδά μου δεν μεγαλώνουν.

Επέβαλαν μια χιονοστιβάδα από λουκέτα και ανεργία, ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, αλλά οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Αυτό κι αν είναι «μαγικό κατόρθωμα».

Φοβάμαι ότι δεν είναι καν «μάγοι».

Είναι μαθητευόμενοι μάγοι.

Άλλο επιδίωκαν, άλλο τους βγαίνει, και δεν ξέρουν πώς να το σταματήσουν.

Πράγματι, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, που κατάφερε, στους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, να έχει πέσει έξω στα περισσότερα:

— Υπολόγιζαν τον πληθωρισμό 1,9% κι ήδη τρέχει με τριπλάσια ταχύτητα, 5,5%!

— Υπολόγιζαν αύξηση των Δημοσίων Εσόδων κατά 13,7% και τα έσοδα ανέβηκαν μόλις κατά 3,4%, το ένα τρίτο της αναμενόμενης αύξησης.

— Υπολόγιζαν να μειώσουν τις δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή τα χρήματα με τα οποία το Δημόσιο κάνει επενδύσεις, μόλις κατά 1% ή 2% και μέχρι στιγμής – είναι αφύσικο και αδιανόητο αυτό που θα σας πω – το έχουν μειώσει κατά 34%.

Το Μνημόνιο έλεγε να το μειώσουν κατά 3% – 3,5%. Και το έχουν μειώσει κατά 34%! Γιατί αυτά είναι δαπάνες του Κράτους και επειδή, δεν μπορούν να έχουν έσοδα, μειώνουν και άλλο τις δαπάνες. Δεν έχουμε έσοδα, τι να κάνουμε για να βγάλουμε την ισορροπία; Μειώνουμε τις δαπάνες. Ναι αλλά, αυτά που μειώνεις, είναι η κλασική ατμομηχανή, με την οποία έχει μεγαλώσει αυτός ο Τόπος, που έκανε δημόσιες επενδύσεις και τις οποίες τις πετσόκοψαν. Μειώνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πολύ παραπάνω από το 3,5% που υπολόγιζε το Μνημόνιο. Μέχρι το 34 – 35%. Μετρήστε.

Έπεσαν λοιπόν, έξω, αφού πάγωσαν τα πάντα σε κάθε τους πρόβλεψη!

Και φτάσαν στο σημείο να προσπαθούν να κλείσουν το έλλειμμα, ακόμα και με μέτρα εκτός Μνημονίου…

Από μια αληθινή φοροκαταιγίδα δεν κατάφεραν να κερδίσουν τίποτε. Η μόνη αύξηση εσόδων είναι από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων που μάλλον δεν θα την έχουν του χρόνου. Γιατί οι επιχειρήσεις δύσκολα θα παραμείνουν κερδοφόρες.

Έπεσαν έξω σε ό,τι είχαν προβλέψει, μέσα σε τέσσερις μήνες, κι έχουν το θράσος να προεξοφλούν ότι εμείς θα πέφταμε έξω, για ένα πρόγραμμα, το οποίο για 18 μήνες έχει συγκεκριμένη λογική, την οποία πολλές φορές την είπαμε, και για την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση.

Το πρόβλημα είναι απλό:

Εμείς δεν εκφράζουμε απλά την λαϊκή δυσφορία με την Πολιτική του Μνημονίου. Δεν εκφράζουμε απλά τη στιγμιαία λαϊκή οργή. Είμαστε υποχρεωμένοι ως σοβαρό Κόμμα, ως σύγχρονο κόμμα εξουσίας, να δίνουμε μία διέξοδο στη χώρα, στο λαό. Να του δώσουμε κάτι να πιστέψει κι από κάπου να πιαστεί.

Κι αυτό δεν το θέλουν. Αυτό το φοβούνται.

Γιατί θέλουν το λαό απελπισμένο.

Συμπεριφέρονται σαν δυνάστες.

Γιατί μόνο οι δυνάστες θέλουν το λαό φοβισμένο.

Και μόνο με το λαό φοβισμένο μπορούν να κυβερνούν οι δυνάστες.

Και το μόνο πράγμα που φοβούνται οι δυνάστες

είναι ένας λαός που αποτινάσσει το φόβο και αρχίζει να ελπίζει.

Και αυτό είναι το πρόγραμμα της Ελπίδας της Νέας Δημοκρατίας.

Και κάτι ακόμα:

Μας είπε ο κ. Παπανδρέου ότι τα μέτρα του Μνημονίου που σκοτώνουν την Αγορά μας τα επέβαλαν απ΄ έξω.

Όπως μας είπε χθες ο Εκπρόσωπός του ότι και τις Εξεταστικές, μας τις επέβαλαν και αυτές απ΄ έξω.

Ότι είναι και αυτές μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου…

Ένα είναι το σίγουρο.

Ότι στήνουν Εξεταστικές γιατί δεν μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς Εξεταστικές. Για να αποπροσανατολίζουν από τις αποφάσεις τους και από τα πραγματικά προβλήματα που περνάει ο κόσμος.

* Κάνουν πολύ καλά που μας πολεμάνε, λοιπόν.

Γιατί δίνουμε στον Ελληνικό λαό, εναλλακτική προοπτική και χειροπιαστή Ελπίδα.

* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται, λοιπόν.

Διότι ο Ελληνικός λαός άρχισε να πιστεύει στο μήνυμα της Ελπίδας.

Ξεπερνά το φόβο που του καλλιεργούν.

* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται. Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν τους βγαίνουν τα νούμερα πια. Είναι ότι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Ιταλός Τομάσσο Σκιόπα, με δηλώσεις του, πιθανολογεί «ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας»! Παρά τις αιματηρές θυσίες του Ελληνικού λαού. Και δεν βγήκε κανείς να τον διαψεύσει…

Καταλάβατε γιατί τους πείραξε τόσο που το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει εκμηδένιση του ελλείμματος σε δεκαοκτώ μήνες;

Γιατί δικοί τους σύμβουλοι, με το υφιστάμενο Μνημόνιο, πιθανολογούν ελεγχόμενη πτώχευση πολύ νωρίτερα…

* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται στην κυβέρνηση: Διότι όταν θα έλθει η Νέα Δημοκρατία θα φτιάξει μια Εξεταστική Επιτροπή. Μία μόνο. Για να μάθουμε όλοι, με πλήρη στοιχεία και άπλετο φώς, πώς φτάσαμε από ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό σε όλη την Ευρώπη, σε μια κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη.

Πώς φτάσαμε από το «λεφτά υπάρχουν» στο πετσόκομμα των συντάξεων των 700 ευρώ.

Πώς φτάσαμε στις δηλώσεις για «Τιτανικό», ότι η Οικονομία μας είναι στην εντατική, που έδωσαν το έναυσμα για εκτίναξη των spreads . Και πως ενώ, μπορούσαμε να δανειστούμε 43 δισ. στην αρχή του χρόνου, πήραμε μόνο 14, ενώ αντίθετα η Ιρλανδία, με 32% έλλειμμα κάλυψε όλες τις ανάγκες, μέχρι τα μέσα του 2011 και δίνει σήμερα αγώνα για να μην προσφύγει σε αντίστοιχο μηχανισμό στήριξης.

Για να μάθουμε όλοι πως φτάσαμε από τα spreads μόλις στις 130 μονάδες βάσης όταν παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση, στα τριτοκοσμικά spreads των 900 μονάδων σήμερα.

Δεν κατηγορούμε κανένα.

Δεν προεξοφλούμε την ενοχή κανενός. Αλλά όλα αυτά που έγιναν μέσα σε λίγους μήνες, επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, έγιναν εξ αιτίας της Πολιτικής του.

Θέλουμε λοιπόν, να μάθουμε, αν ήταν απλώς αλλεπάλληλα ολέθρια λάθη.

Ή κάτι άλλο, ακόμα πιο ολέθριο…

Τώρα μας λένε ότι δέχονται τελικά το…μισό απ’ αυτό που τους προτείναμε για την Εξεταστική Επιτροπή: Να επεκταθεί η Εξεταστική για την Οικονομία, που τώρα στήνουν – το είπε χθες ο κύριος Παπανδρέου – και πριν το 2004. Πολύ καλά κάνουν. Αλλά θα την επεκτείνουν και μετά τον Οκτώβριο του 2009!

Κι αν δεν το κάνουν εκείνοι, μη σας νοιάζει, θα τα κάνουμε εμείς.

Και σύντομα μάλιστα…

Παραδέχτηκε, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου χτες, ότι τυχόν έρευνα από Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο διάστημα 2004-2009 και είναι διατεθειμένος να πάει και λίγο νωρίτερα.

Καλό το πρώτο βήμα που κάνετε κ. Παπανδρέου. Να είστε βέβαιος, όμως, ότι θα υποχρεωθείτε να κάνετε και το επόμενο και θα προσαρμοστείτε αναγκαστικά πλήρως στις θέσεις μας. Όσο και αν σας πονάει αυτό, όσο και αν θέλετε να το αποφύγετε. Όσο και αν ενοχλείστε, προφανώς, από τις σημερινές βολές του τέως αρχηγού σας, του κυρίου Σημίτη, ο οποίος ζητάει και αυτός, να πάει ακόμα πιο πριν την έρευνα για να μην του ρίξουνε, για μία συγκεκριμένη μόνο περίοδο, την όποια ευθύνη. Γιατί – για να το πω σε όρους ΠΑΣΟΚ κύριε Παπανδρέου – η αλήθεια δεν φυλακίζεται, δεν περιορίζεται, δεν τεμαχίζεται.

* Δίκιο έχουν που φοβούνται, λοιπόν.

Κι αυτό είναι καλό. Είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας: Ότι αυτοί που έκαναν πολιτική τους να φοβίσουν τον Ελληνικό λαό, τώρα αρχίζουν – για πολλούς λόγους – να φοβούνται οι ίδιοι.

Κι ένα άλλο σημάδι αισιοδοξίας είναι ότι σήμερα, για πρώτη φορά, η δημόσια συζήτηση δεν αφορά την απελπισία όπου μας οδηγεί το Μνημόνιο.

Αλλά το μήνυμα της Ελπίδας που φέρνει η Νέα Δημοκρατία.

Είπα στη Θεσσαλονίκη, ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν φανεί το πρώτο φώς:

Κι αυτά τα σημάδια αισιοδοξίας δείχνουν ότι πλησιάζει το πρώτο φως.

Και αυτό το λαμπρό το φως είναι που ζητώ από τον καθένα από εσάς. Να δώσει τη μάχη για να το δούμε, για να το φέρει, για να το κομίσει ο καθένας, με τη δική του προσωπική πρωτοβουλία και δύναμη.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι μόνο…

Εδώ στην Δυτική Μακεδονία οι πολίτες βιώνουν πολύ μεγάλα προβλήματα: ανεργία που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στέγνωμα της αγοράς που οδηγεί σε λουκέτα, μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα το πρωί, ήμουν σε συνάντηση των επιμελητηρίων. Αν θες να ακούσεις την πραγματικότητα, ρωτάς αυτόν που είναι στην πιάτσα. Και σου φωτογραφίζει την πραγματικότητα, την αλήθεια όπως τη ζει. Όχι όπως θα ήθελε, ή όπως θα ήθελες εσύ να ήταν. Και αν δεν έχεις το αυτί σου ακουμπισμένο πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο, δεν θα μάθεις ποτέ τι λέει η πιάτσα. Και τι προτείνει, που πολλές φορές, είναι πολύ πιο σοφό, από αυτά που λένε πολλοί από εμάς. Υπάρχει, λοιπόν, ο μαρασμός, η ακρίβεια, το πανάκριβο πετρέλαιο, ο φόβος για την εξίσωση, που – ιδιαίτερα στη Μακεδονία – αντί να είναι 110 ευρώ, θα είναι 220. Και το κόστος για τον καθένα, θα είναι τεράστιο. Υπάρχουν ακόμα έντονα προβλήματα περιβάλλοντος.

Η Δυτική Μακεδονία είναι το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.

Κι όμως. Ο κόσμος της ζει σήμερα μέσα στην ανασφάλεια. Ανασφάλεια κυρίως σε σχέση με την Οικονομία, για τις προοπτικές της μέσης οικογένειας και τα όνειρα των παιδιών τους, που – ξαφνικά – ακούγονται, όλο και περισσότερο, σκέψεις για φυγή στο εξωτερικό.

Αυτή η γη είναι ευλογημένη. Αν δεν βούλιαζε η χώρα, σήμερα, στο τέλμα του Μνημονίου, θα μπορούσε η Δυτική Μακεδονία να σφύζει από ζωή και παραγωγική δραστηριότητα.

Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Χρειάζεται να αλλάξουμε αναπτυξιακό μοντέλο σε αυτόν τον τόπο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να φέρω. Αυτό είπα, αν θυμάστε, στη Θεσσαλονίκη.

Είμαστε εμείς το κόμμα της ανάπτυξης!

Αυτό είναι που ζητάει σήμερα ο κόσμος!

Αυτό είναι που λέει το δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα!

Σας καλώ να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας!

Σας καλώ να πάρουμε την Ελλάδα μας στα χέρια μας!

Οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές είναι πολύ σημαντική ευκαιρία.

Μην ακούτε τις σειρήνες της αποχής.

Η αποχή δεν οδήγησε ποτέ σε τίποτε. Η συμμετοχή έκανε πάντα τη διαφορά.

Και οι σωστές επιλογές.

Εδώ στην πανέμορφη Καστοριά, θέλω να το πω, ότι στηρίζουμε για το Δήμο τον Κώστα Λιάντση. Η επιτυχημένη θητεία του ως Νομάρχης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποτελεί την εγγύηση για μία πετυχημένη θητεία στην Πόλη, σε τόσο δύσκολες στιγμές. Με προβλήματα μεγάλα όπως η ανεργία, η εξυγίανση της λίμνης – ύψιστη προτεραιότητα. Και για να υπάρχει ευρύτερα ανάπτυξη. Θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί μπορεί η Καστοριά να γίνει πραγματικός τουριστικός προορισμός, μόνον από τις Βυζαντινές Εκκλησίες. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, τι θα μπορούσε να γίνει. Και η Σχολή – πολύ σωστά – πρέπει να γίνει. Για την Αρχιτεκτονική, προκειμένου να βοηθηθεί ο Πολιτισμός. Και σας μιλάω ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού. Και θα δώσω μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά δεν μπορεί, την ώρα που υπάρχει το όνειρο να βάλουμε κάτι μπροστά, να σταματάν τη σήραγγα. Δεν μπορεί να έχουν τελματώσει όλα τα μεγάλα έργα. Δεν μπορεί να μη δίνεις συγκεκριμένες πληροφορίες: Τι θα γίνει με τα μήλα και τα φασόλια, που έχει γίνει στροφή στην αγροτική παραγωγή. Μιλάμε για τα καλύτερα φασόλια και όμως, παραμένουν αδιάθετα και βλέπουμε κινέζικα φασόλια, μέσα στην Καστοριά.

Σε αυτή τη μάχη, ποιος δίνει το παρόν; Ποιος ακούγεται; Ποιος θα δώσει την προοπτική; Ποιος θα πει στον πατέρα, να πει στον γιο του, να τον πείσει να γίνει και αυτός παραγωγός ή κτηνοτρόφος;

Θέλω, επίσης, να πω και πάλι. Ότι στις σωστές επιλογές που πρέπει κανείς να κάνει, κορυφαία θέση, είναι εκείνη του υποψηφίου Περιφερειάρχη, η «Συμμαχία των Πολιτών» Δυτικής Μακεδονίας, που είναι ο τίτλος αυτής της συμμαχίας των ανθρώπων, που θέλουν να δώσουν πνοή, ανάσα, αέρα στο αύριο, κάτω από το Γιώργο Δακή. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να επιλέξουμε. Είναι ένας άνθρωπος που ενώνει τον κόσμο, ξεπερνάει τα προβλήματα, βρίσκει λύσεις.

Απέδειξε τέλος, ότι μπορεί να διεκδικεί απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και θα το κάνει και αύριο, ως πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης.

Ξέρετε τι ανθρώπους πρέπει να εκλέξετε: Διεκδικητικούς απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου. Όχι υποτακτικούς σ’ αυτήν.

Ξέρετε τι μήνυμα πρέπει να στείλετε το Νοέμβρη. Το μήνυμα της καρδιάς σας: Το μήνυμα της Ελπίδας. Όχι το μήνυμα της υποταγής στο Φόβο.

Σας καλώ να ψηφίσετε την Ελπίδα, όχι το Φόβο!

Σας καλώ να στηρίξετε τον αγώνα όσων παλεύουν για να δώσουν στην Ελλάδα Ελπίδα.

Και να το κάνετε, όχι για μένα, όχι για οποιοδήποτε κόμμα.

Να το κάνετε για τον εαυτό σας!

Και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά σας…

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της πρόσφατης Ιστορίας της.

Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται στην πιο κρίσιμη δοκιμασία, που έχει υποστεί εδώ και δύο γενιές.

Και στις εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθεί, αν απ’ αυτή την καμπή θα βγούμε σύντομα νικητές, αν απ’ αυτή τη δοκιμασία θα βγούμε σύντομα ή θα βυθιστούμε κι άλλο στο σημερινό τέλμα.

Ρίχνοντας την ψήφο σας σφραγίζετε το μέλλον σας και το μέλλον των παιδιών σας.

Σήμερα σας φέρνω εγώ το μήνυμα της Ελπίδας.

Το φέρνω εγώ σήμερα σε εσάς.

Παρακαλώ τον καθέναν από εσάς, να αξιοποιήσει αυτό που του δίνει η Δημοκρατία.

Το Νοέμβριο να το στείλετε εσείς πια, το μήνυμα της Ελπίδας.

Σε αυτούς που πρέπει…

Και να γκρεμίσετε οριστικά την γκρίζα προπαγάνδα του φόβου, φέρνοντας Ελπίδα στο Τόπο!

Γεια σας και με τη Νίκη.

Να είστε Δυνατοί.

Και να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα.

Σας ευχαριστώ όλους.

Ευχαριστώ πάνω από όλα τα νέα τα παιδιά.

Είναι το χαμόγελο για το αύριο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Οκτώβριος, 2010, 12:54 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & Περιφερειακές ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr