Τέλος στην αποστολή ετήσιων εκκαθαριστικών στους συνταξιούχους

Τέλος στην ταλαιπωρία και την αγωνία των συνταξιούχων, που μέχρι και σήμερα αναζητούσαν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑT, τον ΟΓΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, βάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας από το 2014.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε απορία φορολογουμένου ο οποίος ανάφερε ότι οι φορολογικές δηλώσεις βάσει νόμου θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται την 1η Φεβρουαρίου και η υποβολή τους θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου και ο οποίος ρώτησε το εάν οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν έτοιμες τις βεβαιώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2013 , ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει τις βεβαιώσεις για όλα τα ταμεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Σημειώνεται πως η προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων από το 2014 έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.

Σύμφωνα με το νόμο, η ΗΔΙΚΑ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης που χορηγήθηκε το 2013 (ανά συνταξιούχο) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε εύλογο χρόνο -προσδιορίζεται στις 20 μέρες- από τη λήψη της πληροφορίας θα πρέπει να προβεί υποχρεωτικά στην προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων στη βάση των στοιχείων, που της διαβιβάστηκαν από την ΗΔΙΚΑ.

Με τη διαδικασία αυτή δεν θα αποστέλλονται πλέον ετήσια εκκαθαριστικά των συντάξεων σε κανένα συνταξιούχο καθώς τα σχετικά ποσά θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην ηλεκτρονική δήλωση κάθε συνταξιούχου.

Το όφελος από τη θεσπιζόμενη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δημιουργεί σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών λόγω της μη αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών κάθε χρόνο.

Έτσι εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, καταπολεμάται η γραφειοκρατία αλλά προκύπτει και ένα τεράστιο όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που έχει διαπιστωθεί (από πρόσφατες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) σε συνταξιούχους λόγω της ανακριβούς δήλωσης των εσόδων από τις συντάξεις.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Δεκέμβριος, 2013, 10:24 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr