Ανταπάντηση Σισανίου Παύλου στις δηλώσεις Διαμαντόπουλου » Δεν ξέρω αν για σας υπάρχει κάτι που να είναι ιερό »

Απάντηση στην ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β.Διαμαντόπουλου για το περιστατικό στην καρναβαλική εκδήλωση στο χωριό Άργος Ορεστικό δίνει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος. 

Ακολουθεί ολόκληρο το σχόλιο του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου:

Διάβασα την ανακοίνωση του βουλευτή κ. Διαμαντόπουλου σχετικά με τα γεγονότα της πρωτοχρονιάς στην Καστοριά, στην οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο μου. Θέλω λοιπόν  να κάνω και εγώ μερικές παρατηρήσεις.

Ο κ. Βουλευτής ατύχησε σε όλα σχεδόν τα σημεία της ανακοινώσεως του και των επιχειρημάτων του. Χρησιμοποίησε τα γνωστά κλισέ περί μεσαίωνα, περί αντίδρασης της Εκκλησίας στα αρχέγονα έθιμα και τελικά διατυπώνει την άποψη ότι στοχοποιήθηκε λόγω της βουλευτικής του ιδιότητος. Επίσης κάνει πως δεν κατάλαβε την ουσία της αντίδρασης, τον ακριβή λόγο της αντίδρασης και άλλων Ιεραρχών και της δικής μου. Σε όλα έχει πέσει έξω.

Πριν από τριάντα (30) χρόνια σε κωμόπολη της β. Εύβοιας στο Καρναβάλι δύο παιδιά διακωμώδησαν την Θεία Κοινωνία. Έκαναν αυτό ακριβώς που έκανε ο κ. Βουλευτής. Η αντίδραση μου ήταν άμεση και σκληρή. Προς τιμήν τους τα παιδιά έκείνα κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη και η τοπική κοινωνία που έχει σεβασμό στην Εκκλησία και τους τοπικούς Αγίους της στάματησε αυτή την εκδήλωση. Τα παιδιά εκείνα δεν ήταν βουλευτές και όμως δέχθηκαν την ίδια και μεγαλύτερη κριτική από ότι εσείς. Μην προσπαθείτε λοιπόν να ηρωοποιήσετε τον εαυτό σας. Δεν στοχοποιηθήκατε γιατί είσθε Βουλευτής, αλλά για την συγκεκριμένη ένέργεια σας. Δεν στοχοποιηθήκατε ακόμη επειδή κάνατε τον ιερέα, αλλά για την συγκεκριμένη πράξη της διακωμώδησης του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας και μην κάνετε πως δεν το καταλάβατε.

Δεν ξέρω αν για σας υπάρχει κάτι που να είναι ιερό. Γιά μας όμως που προσπαθούμε να είμαστε πιστοί υπάρχει και αυτό είναι το πρόσωπο του Ενανθρωπήσαντος Θεού, του Ιησού Χριστού και η Θεία Κοινωνία είναι αυτός ο Χριστός. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες κόκκινες γραμμές για τον κάθε άνθρωπο και για τους πιστούς ανθρώπους. Αν απλώς παριστάνατε τον παπά που κηδεύει την κρίση δεν θα είχε κανείς ασχοληθεί μαζί σας. Η αγανάκτηση λοιπόν όλων μας έχει αυτή την εξιδικευμένη αφορμή. Ο Άγιος Βασίλειος λέγει ότι  ο αληθινός πιστός είναι πράος και ήρεμος και δεν ενοχλείται από τις λοιδωρίες των ανθρώπων. Όταν όμως κινδυνεύει ή προσβάλετε η πίστη μας τότε γινόμαστε λιοντάρια.  Καί εσείς την καρδιά της πίστης μας εθίξατε και μάλιστα μέσα στις Άγιες ημέρες των Εορτών.

Επικαλεσθήκατε αρχέγονα έθιμα. Σπουδάσατε τα καλύτερα και θα δείτε ότι πάντα η σάτυρα αφορούσε πρόσωπα και ποτέ την πίστη των ανθρώπων. Εάν σατιρίζατε εμένα δεν θα Σας έδινα σημασία και δεν θα με απασχολούσε όπως δεν με απασχολούν οι κάποιες απρεπείς κριτικές των εκάστοτε  τοποθετήσεων μου. Ο καθένας ο,τι είναι και ο,τι έχει δίνει. Εμείς μάθαμε «λοιδορούμενοι να ευλογούμε, διωκόμενοι να ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι να προσευχόμεθα». Εσείς λοιπόν υπερβήκατε το όριο και πλήξατε βάναυσα το κέντρο της πίστεως των χριστιανών. Προφανώς για σας τα Χριστούγεννα δεν σας είπαν τίποτα. Από όλες αυτές τις ημέρες το μόνο αξιόλογο για σας ήταν το καρναβάλι της πρωτοχρονιάς.

Μιλήσατε για μεσαίωνα, αλλά και εδώ πιαστήκατε αδιάβαστος. Πριν από πολλά χρόνια σε μια τηλεοπτική εκπομπή συμμετείχε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και έτερος τις που δεν τον ενθυμούμαι. Ο συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου άρχισε να μιλάει για Μεσαίωνα και ο Αρχιεπίσκοπος άρχισε να γελάει. Ενοχλήθηκε ο συνομιλητής και ερώτησε τον Αρχιεπίσκοπο γιατί γελάει και Εκείνος του απάντησε ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για κάτι που δεν αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ναί κ. βουλευτά, διαβάστε καλύτερα την ιστορία για να δείτε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία ΔΕΝ υπάρχει μεσαίωνας. Αφήστε λοιπόν τα σλόγκαν και τα τσιτάτα και την ξύλινη γλώσσα σε σχέση με την Εκκλησία που χρησιμοποιείτε πολλοί από τους αριστερούς. Εξετάσατε καλύτερα μήπως μεσαίωνας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την Εκκλησία, όταν δεν της αναγνωρίζετε το δικαίωμα να μιλάει.

Όσον αφορά τον δικό σας «πολιτισμό» καλόν θα είναι να προσέξετε ιδιαίτερα τον λόγο του Μητροπολίτη Καστοριάς που δηλώνει ότι «ο,τι είναι ιερό για τον άλλο, πρέπει να είναι σεβαστό από όλους». Η ενέργεια σας αναιρεί την δήλωση σας ότι «ο πολιτισμός σας χαρακτηρίζεται από την αποδοχή του διαφορετικού και τον σεβασμό στην θρησκευτική, σεξουαλική και πολιτική τοποθέτηση του καθενός». Φαίνεται ότι αυτός ο «σεβασμός» σας εξαιρεί τους ορθοδόξους χριστιανούς της πατρίδας μας και της πόλεως σας των οποίων προσβάλατε τον πυρήνα της θρησκευτικής τους πίσεως τις ιερώτερες ημέρες της εκκλησιαστικής τους ζωής. Μην προσπαθείτε επίσης να ανακαλύψετε πολιτικές προεκτάσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Η όμπρέλα κάτω από την οποία πήγατε να καλυφθείτε είναι διάτρητη.

Καί έρχομαι στο τελευταίο με το οποίον λέτε ότι ξεπέρασα τα εσκαμμένα, την αναφορά μου στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μου έκαμε την τιμή να χρησιμοποιήσει ένα εκτενές απόπσπασμα από κείμενο μου σε μια σημαντική συγκέντρωση της νεολαίας σας. Προφανώς αυτό δείχνει εκτίμηση και αποδοχή του λόγου μου. Έχω λοιπόν κάθε δικαίωμα όχι μόνο ως Ιεράρχης αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, εκτός και εάν έχετε την άποψη ότι είμεθα πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να τον ερωτήσω εάν ο «πολιτισμός» σας όπως εκφράσθηκε ταυτίζετε με τον πολιτισμό του κόμματος του.amen.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Ιανουάριος, 2014, 3:55 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

10 Σχόλια για “Ανταπάντηση Σισανίου Παύλου στις δηλώσεις Διαμαντόπουλου » Δεν ξέρω αν για σας υπάρχει κάτι που να είναι ιερό »”

 1. Γιά σου βρέ Ιωάννη να αγιάσει το στόμα σου.
  π. Λεωνίδα όταν σεβόμαστε και το πρόσωπο του διπλα νού μας, σεβόμαστε όλα όσα πιστεύει και έχει μέσα του.

 2. ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΚΗ Η ΣΑΤΙΡΑ ΑΠΛΑ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΙΕΡΟ.ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΛΟΓΟ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΣ. Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΞΕΝΑ ΤΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ Η ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ.

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.ΜΕΤΑΞΙ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΟΣ Η ΚΑΚΟΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.

 4. π.Λεωνίδας

  Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πιστέψει όπου θέλει. Με το ζόρι χριστιανός δε γίνεται. Ο Χριστός είπε «όποιος Θέλει» Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάποιοι σέβονται κατ’ επιλογή Τόσο δύσκολο είναι να σεβαστεί κανείς την πίστη του άλλου;

 5. Στα ραγκουτσάρια θα ντυθούμε όλοι Παπάδες

 6. Nikos

  TEXERANH H KASTORIA
  TEXERANH!!!

 7. Nikos

  ΤΕΧΕΡΑΝΗ! ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΑΣΤΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ!

 8. Xρυσή Αυγή να ξεβρομήσει ο τόπος

  Διαμαντόπουλε στις ερχόμενες εκλογές ο Σύριζα θα γίνει κυβέρνηση όμως την έδρα σου θα την πάρει η Χρυσή Αυγή….Να το θυμάσαι….Επιστροφή στον ΟΤΕ….Αλήθεια είσαι εντός η’ εκτός ΑΣΕΠ…??? Οπότε Βοτάνι φασόλια….

 9. Κωνσταντίνος

  Ό,τι είναι ιερό για τον άλλον πρέπει να είναι σεβαστό για όλους!!!Και μάλιστα εφόσον η πλειονότητα του λαού μας είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ !!!

 10. Αλεξάνδρα

  λιγη σατιρα δεν εβλαψε ποτε κανεναν. μην τρελαθουμε τελειως, σιγα τι εκανε ο ανθρωπος. με κατι τετοια η Εκκλησια απωθει την νεολαια απο αυτην και δινει λαβες σε καποιες ωστε να την χαρακτηρισουν αναχρονιστικη και με μεσαιωνικες αντιληψεις. και εγω που σας τα λεω αυτα δεν μοιραζομαι την ιδια κομματικη ταυτοτητα με τον εν λογω βουλευτη

  Αλεξανδρα Κ.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr