ΑΝΤΩΝΙΟΥ «Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων»

Δ.Τ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ :ΕΡΩΤΗΣΗ

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

 ΘΕΜΑ: Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του ελλείμματος. Μετά από πολύ κόπο και σκληρή δουλειά η χώρα απέκτησε σταθερότητα και ανέκτησε την αξιοπιστία της. Είναι σαφές πως άλλα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν, και ότι φέτος οι πολίτες θα νιώσουν για πρώτη φορά ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να έχουμε μηδενική απώλεια εσόδων. Δυσάρεστα μέτρα θα μπορούν να αποφεύγονται μόνο με την εξεύρεση ισοδύναμων.

Ένα τέτοιο ισοδύναμο, που μπορεί να αποφέρει στο κράτος πάνω από 1 εκατ. € ετησίως είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, με την εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται στη παρ. 3 του άρθρου 25 του νόμου 3943/2011, δυστυχώς όμως δεν έχει εφαρμοσθεί.

Στη χώρα μας το λαθρεμπόριο τσιγάρων οργιάζει, με το ίδιο το κράτος να χάνει τεράστια ποσά και τους πολίτες να επιβαρύνουν την υγεία τους. Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας θα γίνεται σήμανση των προϊόντων, και θα μπορεί να εντοπίζεται άμεσα η εφοδιαστική αλυσίδα (κατασκευαστής, εισαγωγέας, διακινητής), με αποτέλεσμα την άμεση πάταξη της λαθρεμπορίας.

Επίσης η λειτουργία και εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος δεν θα έχει καμία επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ αντιθέτως τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Δυστυχώς πολλά εμπόδια φαίνεται να μπαίνουν και από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού, προωθώντας ένα δικό τους σύστημα αυτοελέγχου, το οποίο όμως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Είναι θέμα λοιπόν πολιτικής βούλησης να παρθεί άμεσα η απόφαση για εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, προκειμένου η χώρα να εξοικονομεί ετησίως ένα αρκετά μεγάλο ποσό που θα μπορεί να λειτουργεί και σαν ισοδύναμο σε πολλά μέτρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή του νόμου για εγκατάσταση του συστήματος ιχνηλασιμότητας, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας που θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 εκατ. € ετησίως;

 2. Ποιος ο λόγος καθυστέρησης της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου;

 3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Ιανουάριος, 2014, 11:23 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

3 Σχόλια για “ΑΝΤΩΝΙΟΥ «Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων»”

 1. a_man

  Αυτή η βουλευτής μας, κοιμάται και ξυπνάνει με το μυαλό της στα προβλήματα του νομού μας….

 2. H γλώσσα κόκκαλα τσακίζει και κόκκαλα δεν έχει

  Ανατρίχιασα….

 3. Επίκαιρη Τοπική Οικονόμος

  Αφού υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα,ποια η σημασία της εξοικονόμησης 1.000.000 το χρόνο….??? Για το 1.500.000 που δαπανήθηκε για την Αρχιτεκτονική σχολή….??? Τα έσοδα που χάνονται από την αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης….??? Ενοίκια δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικά ακίνητα νομού Καστοριάς….???

Δώστε απάντησηΠρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr