Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας προανήγγειλε ο Σαμαράς

Σύσκεψη στο υπ. Εργασίας για την απασχόληση.

440.000 ευκαιρίες απασχόλησης υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη – Στόχος η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα – «Δεν δίνουμε «ασπιρίνες» στους άνεργους» δήλωσε ο πρωθυπουργός – Δείτε τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης

Αστραπιαία και ουσιαστικά συμβολική -με δεδομένο ότι στο πρόβλημα της ανεργίας θα επικεντρωθεί η προεκλογική περίοδος- ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η μόνη λύση για να βρουν δουλειά οι άνεργοι είναι η ανάπτυξη και η μακροχρόνια ανάπτυξη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2014-2015, θα δημιουργηθούν 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης, εκ των οποίων οι 100.000 άμεσα, εντός των επομένων μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο το 20% στον δημόσιο, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Οι δράσεις στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: Στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee), και στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, ο πρωθυπουργός είπε πως αφορούν σε 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά ανέφερε:

– την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
– την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
– την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών
– την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης
– την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
– τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
– την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

Όπως είπε, μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμασης.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (κόστους 388 εκατ. ευρώ) ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος, που υπολογίζονται σε 240.000, θα έχουν την ευκαιρία:

– είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
– είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
– είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο. Δηλαδή, θα καλύψει εκείνους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, εκτός επιμόρφωσης και εκτός εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά σε  90.000 δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά, όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, «τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι «δε δίνουμε «ασπιρίνες» στους ανέργους».

Ανέφερε μάλιστα ότι «αυτά που εξαγγέλλονται είναι μόνο η αρχή», καθώς όπως παραδέχθηκε, η κοινωνία έχει πολλές πληγές και απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις.

Επανέλαβε δε, ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα είναι να διορθωθούν οι αδικίες.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός είπε πως σύντομα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Ιανουάριος, 2014, 5:05 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr