Ερώτηση που συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα «Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) εκτός φαρμακείων».

ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

ΘΕΜΑ: Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) εκτός φαρμακείων.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Η αγορά του φαρμάκου έχει ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των οποίων σε πολλές χώρες δεν εφαρμόζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, παρά τον προσανατολισμό αυτών των χωρών στην απελευθέρωση των τιμών σε άλλα προϊόντα.

Τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και διατίθενται από τα φαρμακεία σε πολύ χαμηλές τιμές, (κατά μέσο όρο 2 ευρώ). Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση αυτών των τιμών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών, είναι χαμηλότερες σε χώρες όπου, (όπως και στην Ελλάδα,) οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες.

Ο ΟΟΣΑ επίσης παραδέχεται, ότι 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Υποστηρίζεται ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω, επειδή δεν έχει ανοίξει η αγορά των φαρμακείων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με δεδομένο το καθεστώς της διατίμησης αλλά και τη σκέψη για απελευθέρωση, γιατί δεν προσανατολίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην καθιέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, με βάση τη χαμηλότερη τιμή που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με πλαφόν στην υψηλότερη τιμή διάθεσης;

Αν υπάρχει η βεβαιότητα, ότι δια της απελευθερώσεως θα υπάρξει ελάττωση στην τιμή τους, γιατί να μη συνεχίσει η αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία με απελευθερωμένη την τιμή τους, δεδομένου του τεράστιου αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η προοπτική διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όταν ο κλάδος των φαρμακοποιών, έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της μειώσεως του ποσοστού στο κέρδος τους, και των αυξημένων φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες να κλείνουν φαρμακεία;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η εισβολή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο χώρο του φαρμάκου;

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Φεβρουάριος, 2014, 12:23 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr