«Οργή λαού» σε Καβάλα και Δράμα για τη διέλευση του αγωγού TAP – Οργανώνουν συλλαλητήριο!

-Αντιδρούν στη διέλευση του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις 

  • Την αντίθεσή τους στη διέλευση του αγωγού TAP μέσα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Δράμα και Καβάλα εκφράζουν εντόνως οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση επιχειρώντας να ανατρέψουν το σχέδιο όδευσης του αγωγού.
«Προσπαθούμε να τους κάνουμε όλους να καταλάβουν πως κάθε χρόνο η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται κατά 2%. Όσο περνάνε τα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση στην εισαγόμενη τροφή» σημειώνει ο κ. Θέμης Καλπακίδης αγρότης από την Καβάλα, ο οποίος συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή αγώνα κατά της διέλευσης του αγωγού, εξηγώντας πως η αντίθεση των κατοίκων εδράζεται αρχικά στις περιοχές από τις οποίες προβλέπεται να διέρχεται ο αγωγός, με τους ίδιους να θεωρούν πως δεν πρέπει να χαθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η Σ.Ε. των κατοίκων εξέδωσε ψήφισμα ενόψει και του συλλαλητηρίου που προγραμματίζεται στην περιοχή των Φιλίππων το μεσημέρι της Κυριακής. Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:
Όλοι στο Συλλαλητήριο για τον αγωγό TAP  την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:00 το μεσημέρι  μπροστά από το Θέατρο των Φιλίππων στις Κρηνίδες. Όχι στη διέλευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων Όχι στη διέλευση του αγωγού από τον κάμπο της Νέας Καρβάλης Όχι στο σταθμό συμπίεσης κοντά στην πόλη των Σερρών, ανάμεσα σε ένα πυκνό δίκτυο οικισμών. Όχι στο πέρασμα του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Ναι στη  φτηνή ‘’ενέργεια’’ ως αγαθό για οικιακή, αγροτική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική χρήση και όχι ως εμπόρευμα στα χέρια ενεργειακών κολοσσών. Ναι στην παραγωγή αγροτο-κτηνοτροφικο-διατροφικών προϊόντων με γνώμονα την επάρκεια και την ποιότητα και όχι το κέρδος μεγάλων εταιριών τροφίμων, σε βάρος αγροτών και καταναλωτών.
Γιατί διαφωνούμε με την όδευση του αγωγού TAP 
1. Ο αγωγός κατά 80% περνάει από αγροτικές εκτάσεις. Ο περαιτέρω περιορισμός της καλλιεργήσιμης γης θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες και στην πατρίδα μας.
2. Τα τενάγη των Φιλίππων χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο αριθ. 153929/09 Ιουνίου 1983. Η πεδιάδα των Φιλίππων ως συνέχεια της πεδιάδας της Δράμας είναι η πιο εύφορη πεδιάδα της Ελλάδας και από τις πλέον εύφορες της Ευρώπης. Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους Ελληνικούς νόμους, η δε διατήρηση και ορθή διαχείρισή της είναι ουσιώδης όρος της βιώσιμης ανάπτυξης, διότι αποτελεί την αναντικατάστατη βάση του ανθρωπογενούς παραγωγικού συστήματος. Υπό τη έννοια αυτή, η Agenta 21 επιβάλλει την καταγραφή και συστηματική διαχείρισή της, απαγορεύει την υποβάθμισή της και συνιστά την ανάκτησή της σε περίπτωση απώλειας μέρους αυτής από ιδιωτικές ή κρατικές παρεμβάσεις.
3. Το κοίτασμα τύρφης των Φιλίππων είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και δεν είναι δυνατόν να διασχίζεται από κανέναν ενεργειακό αγωγό, πολύ περισσότερο ξένων συμφερόντων.
4. Η συμφωνία για τον TAP δε διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, τους αγρότες και την βιομηχανίας μας, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβεβαιώνονται τα γεωπολιτικά οφέλη για τη χώρα μας.
5. Υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης μεγάλου ατυχήματος στον αγωγό από πυρκαγιά, λόγω της αυτανάφλεξης της τύρφης, φαινόμενο πολύ συχνό στην τύρφη των Φιλίππων, σπάνιο στην τύρφη άλλων χωρών της Ευρωασίας και Αμερικής. Τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου, σε έναν αγωγό διαμέτρου 1,2 μ που μεταφέρει αέριο υπό πίεση 95 ατμοσφαιρών δε θέλουμε ούτε καν να τις σκεφτόμαστε, τόσο οι αγρότες όσο και οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται στα τενάγη.
6. Ο αγωγός TAP δεν παρέχει κανένα οικονομικό όφελος για τους αγρότες και γενικά τους κατοίκους της περιοχής.
7. Δημιουργείται προηγούμενο περαιτέρω υποβάθμισης της περιοχής με τη διέλευση και άλλων αγωγών ή την κατασκευή άλλων «αναπτυξιακών» έργων.
8. Δυσχεραίνεται η προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του χώρου των Φιλίππων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που είναι Εθνική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει το σύνολο των τεναγών ως ενιαίο μνημείο φύσης και πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος, βαπτιστήριο Λυδίας, βραχογραφίες, τενάγη, Παγγαίο Όρος, Ιαματικές πηγές, λασπόλουτρα).
9. Το φαινόμενο της συνίζησης (βιολογική οξείδωση και συστολή λόγω ξήρανσης που οδηγεί σε συρρίκνωση του στρώματος της τύρφης και καθίζηση) έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφάνειας κατά 6 έως 12 εκατοστά κάθε χρόνο. Ο θαμμένος αγωγός σε λίγα χρόνια θα βγει στην επιφάνεια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες των αγροτών και στην ασφάλεια της περιοχής.
10. Η διέλευση του αγωγού από τα τενάγη, όπως και κάθε άλλη παρόμοια δραστηριότητα, θα καταστρέψει τη μηχανική δομή του εδάφους και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο σε θέματα άρδευσης, αυτό της υπάρδευσης, που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
11. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη, συντήρηση και επιθεώρηση του αγωγού, και κατά συνέπεια στην ασφάλεια των κατοίκων. Τα χωράφια είναι για να παράγουν τροφή…..όχι για να φιλοξενούν αγωγούς Όχι στη μετατροπή των τεναγών των Φιλίππων σε πεδίο διέλευσης ενεργειακών αγωγών. STOP στον αγωγό TAP από τα Τενάγη των Φιλίππων.
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Φεβρουάριος, 2014, 12:22 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “«Οργή λαού» σε Καβάλα και Δράμα για τη διέλευση του αγωγού TAP – Οργανώνουν συλλαλητήριο!”

  1. Κυρά Μάρω Μανιάκι

    Καστοριά κοιμήσου…κι ας μην έχεις οφέλη από τον ΤΑΡ…

Δώστε απάντησηΠροβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr