Αυτή είναι η ερώτηση του Πετσάλνικου για την περίφημη αποναρκοθέτηση του Γράμμου

Διαβάστε και την απάντηση του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας – Το όλο θέμα φούντωσε την εποχή που ο Φ. Πετσάλνικος ήταν στην αντιπολίτευση ( το 2007) αλλά μετά το 2009 ενώ θα περιμέναμε και από τον βουλευτή και πρόεδρο Βουλής Φ. Πετσάλνικο να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα δεν υπήρξε καμία αναφορά-κίνηση.

Δείτε την ερώτηση του κ. Πετσάλνικου με περιφερειάρχη την εποχή εκείνη στην Δ. Μακεδονίας τον Ανδρέα Λεούδη:

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών

Θέμα: « Πιλοτικό Πρόγραμμα ψηφιακής χαρτογράφησης ναρκοθετημένων περιοχών του Γράμμου ».

          Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η εξέλιξη ενός προγράμματος με τον πομπώδη τίτλο « ψηφιακή καταγραφή των παλαιών ναρκοπεδίων στο Γράμμο και στο Βίτσι », το οποίο παρουσιάστηκε ως καινοτόμο και πρωτοποριακό από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

          Περί τα τέλη του 2006 με αρχές 2007 έγινε γνωστό ότι με το παραπάνω πρόγραμμα θα γινόταν ψηφιοποίηση των χαρτών των ναρκοπεδίων της περιοχής του Γράμμου.

          Στην ουσία πρόκειται για μια δουλειά γραφείου, διότι θα ήταν αρκετό μια εταιρεία να πάρει τους αναλυτικούς χάρτες της γεωγραφικής υπηρεσίας του ΓΕΣ και να τους μεταφέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

          Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι γι’ αυτό το έργο το κόστος ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 4,2 εκ. Ευρώ !! Δηλ. για ένα έργο που δεν ζήτησε κανείς από τους τοπικούς φορείς και του οποίου η χρησιμότητα είναι αμφισβητούμενη, καλούνται οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν 4.2 εκ Ευρώ.

Επιπλέον, στον σχετικό διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρεία.

Αντί λοιπόν, λόγω της συμμετοχής μιας μόνο εταιρείας, να γίνει επαναναπροκήρυξη του έργου, η εταιρεία αυτή ανέλαβε το έργο, πράγμα που σημαίνει, στην ουσία, απευθείας ανάθεση. Σύμφωνα δε με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις στην ηγεσία του Στρατού προκειμένου οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες να πιστοποιήσουν ότι έγιναν εργασίες πιλοτικής αποναρκοθέτησης συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων, η οποία προεβλέπετο στο παραπάνω πρόγραμμα, από την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εκταμιεύσει το ποσό των 600.000 Ευρώ.

          Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κόστους της πιλοτικής αποναρκοθέτησης μόνο 300 στρεμμάτων, αρκεί να σκεφτούμε ότι, με ελάχιστο κόστος, τα προηγούμενα χρόνια το ΓΕΣ με τα ΤΕΝΞ, τα οποία διαθέτουν μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία, είχαν καθαρίσει 5.500 στρέμματα, δηλ. έκταση σχεδόν 20πλάσια !

          Σημειωτέον ότι για την πιλοτική αποναρκοθέτηση η ιδιωτική κοινοπραξία χρησιμοποίησε αλλοδαπούς ναρκαλιευτές, προφανώς ως φθηνότερο εργατικό δυναμικό !

Τέλος,  η ιδιωτική εταιρεία έχει τοποθετήσει και πληθώρα πινακίδων με την ένδειξη «προσοχή, κίνδυνος θάνατος, νάρκες κλπ.», σε περιοχές που έπαψαν εδώ και χρόνια να είναι ύποπτες αλλά και σε περιοχές γύρω από χωριά, ξενοδοχεία κλπ. όπου ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα επί ολόκληρες 10ετίες.

Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ανησυχία στους κατοίκους ότι δεν θα έρχονται τουρίστες λόγω της δήθεν επικινδυνότητας και να μην γίνονται παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή του Γράμμου, σε μια περιοχή δηλ. που φημίζεται για το φυσικό της κάλλος και στην οποία διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια τα προηγούμενα χρόνια (οδικά έργα, κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών κλπ.) με σκοπό την τουριστική της ανάπτυξη.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών :

o       Από ποιόν προτάθηκε το εν λόγω έργο;

o       Πως δικαιολογείται τόσο υπέρογκο κόστος για ένα τέτοιο έργο;

o       Με ποιες διαδικασίες έγινε η ανάθεση του έργου και πως δικαιολογείται η ανάθεσή του στη μια και μόνη εταιρεία που συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό;

o       Γιατί δεν συνεχίστηκε η αποναρκοθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού;

o       Ποιες ήταν οι εποπτεύουσες αρχές στην αυθαίρετη τοποθέτηση των πινακίδων;

o       Ποια είναι η χρησιμότητα  του όλου «έργου»;

o       Πως θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές για την ανάπτυξη της περιοχής επιπτώσεις;

Αθήνα, 18.10.2007

            Ο ερωτών Βουλευτής

          Φίλιππος Πετσάλνικος

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας :

“Το υπουργείο δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του τύπου, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου και σας παραπέμπει σχετικά με ζήτημα στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο και σας καταθέτουμε”. 
Ευάγγελος Ι. Μεϊμαράκης
Υπουργός Εθν. Άμυνας

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Φεβρουάριος, 2014, 9:53 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr