Βουλή με 250 βουλευτές και θέσπιση Γερουσίας μελετά η κυβέρνηση

Παράλληλα, συζητά και την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δημόσιο διάλογο ετοιμάζεται να θέσει την πρότασή η κυβέρνηση για μικρότερη Βουλή, με 250 βουλευτές, ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέσπιση Γερουσίας, πριν από τις ευρωεκλογές.

Το ζήτημα ήδη έχει ήδη τεθεί επί τάπητος από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, η σχετική πρόταση είναι μέρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης, συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα μείωσης του αριθμού των βουλευτών, καθώς σε συνέδριο του Economist πριν από τρία χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για ανάγκη να περικοπούν από 300 σε 200, ενώ υπέρ του μικρότερου αριθμού είχε ταχθεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 1999.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές και η εκλογή τους με σταυρό, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου, με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Πρόταση για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Φεβρουάριος, 2014, 12:32 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση


Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr