Παροχές 2 δισ. ευρώ έως το Πάσχα – Δείτε ποιοι και πώς θα πάρουν τα λεφτά

«Καταιγίδα» καλών ειδήσεων για την αγορά και την κοινωνία.

– 450  ευρώ εφάπαξ επίδομα σε 1 εκατ. πολίτες- 1 δισ. επιπλέον σε επιχειρήσεις- «Αρση αδικιών» για μισθωτούς και συνταξιούχους- Τροφή και στέγη σε άστεγους.

«Κάθε εβδομάδα και μία θετική έκπληξη» σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Και για όποιον δεν κατάλαβε τι θα πει … πλεόνασμα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζουν για το επόμενο δίμηνο μια «καταιγίδα» καλών ειδήσεων για την αγορά και την κοινωνία.

Το «καλό νέο» αυτής της εβδομάδας ήταν τα 500 εκατ. ευρώ που θα διανείμει μέχρι το Μάιο η κυβέρνηση στα νοικοκυριά, αλλά και επιπλέον 1 δισ. για τις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή επισκίασε ακόμη και την αναχώρηση της Τρόικα, που «έφυγε νύχτα» από την Αθήνα και δεν προβλέπεται να απασχολήσει παρά μόνο θετικά ξανά τη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, και ειδικά την Πρωταπριλιά στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών όπου με την έκθεσή της θα ανοίξει το δρόμο για την mega-δόση των 10 δισ. ευρώ που αναμένει η κυβέρνηση και,παράλληλα, τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο 1,5 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ετοιμάζονται να προστεθούν και άλλες παροχές που σχεδιάζονται για κοντά στο Πάσχα, ανεβάζοντας ακόμα υψηλότερα τα λεφτά που θα κινηθούν πριν και μετά τις εκλογές.

Ποιοι θα πάρουν εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις από 200 έως και 800 ευρώ εντός του Μαΐου;

– Περίπου 1.000.000 πολίτες που θα λάβουν ως «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, κατά μέσο όρο 450 ευρώ ο καθένας. Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και ενδεχομένως δεν θα κλιμακώνεται αλλά θα πάρουν ίδιο ποσό όλοι οι δικαιούχοι. Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, θα μετράνε δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2012, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ενδεχομένως να τεθεί πιο ελαστικό κριτήριο για ανέργους και άτομα με αναπηρίες.

Αλλά και αν ακόμη το ποσό κλιμακώνεται (πχ από 200 έως 800 ευρώ) η συντριπιτική πλειοψηφία των δικαιούχων θα λάβει 350-500 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τις εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, 230.000 άνεργοι, ανάπηροι κ.ά.

Στους «τυχερούς» και περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ που θα μοιραστούν περίπου 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 500 ευρώ κατά μέσο όρο! Εδώ σχεδιάζεται το επίδομα να κλιμακώνεται και να συναρτάται με τον αριθμό των παιδιών και άλλες παραμέτρους, για να μην αποκλειστούν οικογενειάρχες.

Τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τροφή και στέγη για τους αστέγους είναι μόνον η αρχή. Τις επόμενες μέρες αναμένονται και νέες εξαγγελίες για την υποστήριξη ατόμων που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη λόγω της κρίσης.

Άλλα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη χορήγηση αυξήσεων στις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων δικαστικών, σε συμμόρφωση με σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα ανακοινωθούν και μέτρα επιλεκτικής ενίσχυσης (προς «άρση αδικιών») ορισμένων ομάδων συνταξιούχων, όπως οι άγαμες θυγατέρες. Αυξομειώσεις στις αποδοχές τους (στα έξτρα αμοιβές κυρίως για οδοιπορικά και εκτός έδρας) θα δουν από τον επόμενο ίσως μήνα κιόλας, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να παίρνουν τα ίδια όσοι επιτελούν παρεμφερές έργο.

Παράλληλα, στις επιχειρήσεις θα διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, πέραν των 1,08 δισ. που  σχεδιαζόταν εξ αρχής να δοθούν εφέτος. Μια τέτοια ένεση ρευστότητας, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος (θεωρείται δημοσιονομικά ουδέτερη με βάση το Μνημόνιο) αλλά θα μπορούσενα προσφέρει ανακούφιση σε καιρούς έλλειψης ρευστότητος, συμπληρώνοντας το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ για να νοικοκυριά.

Εξελίξεις όμως αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και για το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για στήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Μεγάλο μέρος των παροχών που θα γίνουν όμως, θα επιστρέψουν ξανά στα κρατικά ταμεία, είτε ως έμμεσοι φόροι κατανάλωσης, εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, είτε επειδή με αυτά εξοφληθούν χρέη από φόρους των φορολογουμένων (οικειοθελώς ή μέσω αυτόματου συμψηφισμού χρεών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν ενέταξε στις προβλέψεις της την καταβολή αναδρομικών αυξήσεων έως και 30% στις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων το συνολικό ποσό των οποίων έχει υπολογιστεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν, με ισοδύναμα μέτρα.

Στην περίπτωση που καθαρογραφούν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, τουλάχιστον το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των αποδοχών θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, ενώ το υπόλοιπο το οποίο αφορά αναδρομικά, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί σε δόσεις σε βάθος κάποιων ετών.

Σήμερα έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των επιτελών των συναρμοδίων υπουργείων για να  προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα μοιραστούν τα 505 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Μάρτιος, 2014, 8:38 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr