«Βραχιολάκια» στους κρατούμενους, πιλοτικά για 18 μήνες – Οι πρώτοι «τυχεροί» που θα τα φορέσουν – Στο ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού τον περασμένο Ιανουάριο έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα με τα «βραχιολάκια» στους κρατουμένους, που είχε «παγώσει». Αλλά φαίνεται πως μήνες μετά, το ζήτημα παίρνει το δρόμο για την εφαρμογή του.

Την Κυριακή έγινε γνωστό πως το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στο Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα «βραχιολάκια» στους κρατουμένους όταν βγαίνουν από τη φυλακή με άδεια.

Με τα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια» θα μπορεί να ελεγχθεί ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι κατάδικοι που τα φορούν.

Το κείμενο του διατάγματος είναι προσαρμοσμένο στις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως είναι γνωστό, η Αρχή τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφασή της είχε κάνει διορθωτικές υποδείξεις στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια».

Οι υποδείξεις αφορούσαν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των κρατουμένων και υποδίκων που θα χρησιμοποιήσουν το «βραχιολάκι».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο διατάγματος, το «βραχιολάκι» εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος γεω-εντοπισμού. Θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για τα «βραχιολάκια» θα εφαρμοστεί για 18 μήνες και για περίπου 250 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε:

α) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

β) Έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

γ) Έως 100 υποδίκους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

Δ) Έως 50 υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής (εκτός των νήσων που υπάγονται στην περιφέρεια της Αττικής).

Τέλος, ο επιτηρούμενος θα υπογράφει δήλωση στην οποία, μεταξύ των άλλων, θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να εισέρχονται στον τόπο κατοικίας που έχει δηλώσει μέλη του αρμόδιας ομάδας επιτήρησης και ότι υποχρεούται να μην καταστρέψει ή αφαιρέσει το «βραχιόλακι».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Μάρτιος, 2014, 9:16 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr