Αυτές είναι οι λύσεις για το γάλα – Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις

Βελτιώσεις στη ρύθμιση για το γάλα δέχτηκε η τρόικα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να κάμπτονται οι αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, χθες βράδυ έλαβε γνώση του κειμένου που είχε διατυπώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και εξέφρασε αντιρρήσεις σε ορισμένα ζητήματα. Έτσι αναδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη το κείμενο για το οποίο η τρόικα δεν έφερε αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης:

- θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος, το οποίο θα χωρίζεται ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί σε δύο κατηγορίες:

- Το παστεριωμένο (που σήμερα ονομάζουμε φρέσκο) και
- το υψηλής και υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας

Επιπλέον στην κατηγορία τού παστεριωμένου δημιουργείται μια υποκατηγορία, το γάλα ημέρας.

Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών. Όσον αφορά στο γάλα ημέρας, θα εξεταστούν επίσης οι προϋποθέσεις που θα το ορίζουν.

Χαρακόπουλος: Θετικό να υπάρχει βούληση για αναδιαμόρφωση του κειμένου

«Καταρχάς θεωρώ θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Και προσθέτει:

1.Το «γάλα ημέρας» αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

2. Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης 1 μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

3. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού «γάλα υψηλής παστερίωσης» που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό «γάλα υψηλής παστερίωσης» θα μπορούσε να ονομαστεί «υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Ικανοποιημένος από τις αλλαγές εμφανίζεται και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. Έγραψε:

«Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Μαρτίου, 2014, 3:43 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση









Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery




Κατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Γ΄ Σεπτεμβρίου 14 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, pararas@diktyo1.gr
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr