Η πολλαπλές ήττες της Π.Ε Καστοριάς….Χάσαμε με ευθύνη της περιφέρειας Δ.Μακεδονίας την δημιουργία ενός πολύ μεγάλου έργου » Σήραγγα Κλεισούρας »

Καταστροφή για την Καστοριά η τελευταία 4ετία…..

Στρατός, ΤΕΙ, Αρχιτεκτονική, Σήραγγα Κλεισούρας, πετρέλαιο θέρμανσης και τόσα άλλα.

Δυστυχώς η περιοχή μας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο για το οποίο η Νομαρχία Καστοριάς με τον Κ.Λιάντση πριν 4 χρόνια ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο ευρώ μόνο για την μελέτη.

Και ενώ όλα ήταν σχεδόν έτοιμα το περιφερειακό συμβούλιο με Δακή, Σαββόπουλο αλλά και όλη την ομάδα της πλειοψηφίας δεν ψήφισαν θετικά σε περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στην Καστοριά, για την υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου έργου που θα έδινε ζωή και ανάπτυξη ( και ίσως τηλεθέρμανση στην Καστοριά) σε Καστοριά και Πτολεμαΐδα.

Κάποιοι για κάποιους παράξενους λόγους δεν ήθελαν και δεν θέλουν το έργο.

 

Διαβάστε μια πολυ κρίσιμη επιστολή του περιφερειακού συμβούλου Αποστόλη Κιοσέ :

« Πώς χάθηκε η ευκαιρία κατασκευής της Σήραγγας της Κλεισούρας »

του Αποστόλη Κιοσέ – Περιφερειακού Συμβούλου

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας , το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 21-12-2011 στην Καστοριά . Ήταν μια συνεδρίαση , που ως Καστοριά περιμέναμε από καιρό γιατί θεωρούσαμε ότι πέρα από τον πανηγυρικό της χαρακτήρα θα είχε και ουσιαστικό περιεχόμενο για τα μεγάλα Αναπτυξιακά έργα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς . Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε και εμείς και οι πολίτες της περιοχής , γιατί τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα του αναμενομένου για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν

( οδικά έργα , εξυγίανση της λίμνης , ισόρροπη ανάπτυξη των Περιφερειακών Ενοτήτων και κατοχύρωση του τρόπου κατανομής του συνόλου των πιστώσεων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Καστοριάς , Φλώρινας , Κοζάνης με την αναλογία 22-22-22-34)

Μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης ήταν και η έγκριση της πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ( με εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ) για ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 , που διαχειρίζεται πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . Η πρόταση σχεδόν στο σύνολό της , περιελάμβανε μόνον οδικά έργα τα οποία ήταν :

10 . Ολοκλήρωση γέφυρας Νεστορίου με τις προσβάσεις με προϋπολογισμό

1.000.000 ευρώ

20 . Κατασκευή δρόμου Πεύκου – Λιανοτόπι με προϋπολογισμό

6.300.000 ευρώ

30 . Κατασκευή δρόμου Μυροβλήτη- Χρυσή με προϋπολογισμό

4.700.000 ευρώ

40 . Οδοποιία εντός οικισμού Πεύκου με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ

50 . Κατασκευή δρόμου Νυμφαίο – Περικοπή με προϋπολογισμό

12.000.000 ευρώ

Από την παραπάνω πρόταση έλειπε το μεγαλύτερο Αναπτυξιακό έργο που διεκδικούν όλοι οι φορείς της Καστοριάς τα τελευταία 20 χρόνια ,

η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Το έργο αυτό είναι έργο «Σημαία» για την Π.Ε Καστοριάς . Ένα καθαρά περιφερειακό , αναπτυξιακό έργο , το οποίο συνδέει δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας με αντίθετα χαρακτηριστικά : την Πτολεμαίδα, που είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας με υποβαθμισμένο περιβάλλον και την Καστοριά , που είναι το τουριστικό κέντρο της περιφέρειας μας με το καλύτερο φυσικό περιβάλλον. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί ένα ισχυρό δίπολο στην περιφέρειά μας , το οποίο μπορεί κάποιους να «φοβίζει » , αλλά εμείς έχουμε χρέος , ως αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο , να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα προς όφελος των πολιτών .

Επειδή , μετά την εκπόνηση της μελέτης του έργου , οι κατά καιρούς

προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από τους αρμόδιους για χρηματοδότηση του από τα τομεακά προγράμματα των αρμοδίων Υπουργείων δεν είχαν αποτελέσματα , πιστεύαμε ότι είχε έρθει η ώρα το πρώτο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο , στα πλαίσια των πιστώσεων που διαχειρίζεται ,να πάρει την τύχη αυτού του έργου στα χέρια του . Ήταν ιστορική ευθύνη για όλους εμάς τους περιφερειακούς συμβούλους , σε αυτήν την συνεδρίαση να αποφασίζαμε πλέον εμείς , μόνοι μας, με χρήματα που διαχειριζόμαστε εμείς , για το πώς βλέπουμε την πορεία υλοποίησης αυτού του έργου .

Εμείς , ο συνδυασμός « αρχή…ζούμε μαζί » και ο επικεφαλής μας ο Γιάννης ο Παπαιορδανίδης έχουμε αυτό το έργο σε πρώτη προτεραιότητα για την Καστοριά και επειδή τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις , στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Καστοριά καταθέσαμε τεκμηριωμένη πρόταση , η οποία , εάν εγκρινόταν ,τονίζουμε πάντα στα πλαίσια των πιστώσεων που έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο , θα ήταν η μεγάλη ευκαιρία επιτέλους να αρχίσει η υλοποίησή του έργου της Σήραγγας της Κλεισούρας

Η πρότασή μας για το συγκεκριμένο έργο ήταν ότι , με βάση την εκπονηθείσα μελέτη και μετά από μια συζήτηση που έγινε με μελετητές αντίστοιχων έργων , θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μεγάλα υποέργα (μην ξεχνάτε ότι και η παράκαμψη της Καστανιάς δεν δημοπρατήθηκε σαν ένα ενιαίο έργο , αλλά ήταν , πέντε διαφορετικές εργολαβίες ) . Τα δύο υποέργα που προτείνονται είναι τα εξής :

10 ΥΠΟΕΡΓΟ : Διάνοιξη της σήραγγας μήκους 1350 μέτρων με προϋπολογισμό περίπου 35 εκ. ευρώ.

20 ΥΠΟΕΡΓΟ : οδικά δίκτυα πρόσβασης προς την σήραγγα με την κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών και μιας γέφυρας με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ περίπου.

Έτσι ή πρόταση που καταθέσαμε εμείς για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν :

10 έργο : η γέφυρα Νεστορίου με 1 εκ. ευρώ . Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί , γιατί είναι ένα έργο που συνδέει με ασφάλεια το Νεστόριο με τα «ενεργά» χωριά του Γράμμου .

20 έργο : η οδοποιία εντός του οικισμού του Πεύκου με προϋπολογισμό 600 χιλιάδες ευρώ το οποίο θα αναβαθμίσει και θα δώσει μια άλλη προοπτική στον συγκεκριμένο οικισμό ,( το έργο προτείνεται στο μέτρο των αναπλάσεων )

και 30 έργο : η διάνοιξη της σήραγγας της Κλεισούρας με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ ( με τις εκπτώσεις το παραπάνω έργο θα υλοποιηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα ) και εδώ κλείνει η πρόταση .

Από την στιγμή που θα είχε ενταχθεί η σήραγγα της Κλεισούρας , η διαδρομή Νυμφαίο – Καστοριά θα έχει συντομεύσει κατά πολύ , άρα το έργο Νυμφαίο – Περικοπή μπορούσε να περιμένει .Όσον αφορά τα άλλα δύο έργα Πεύκο- Λιανοτόπι με περίπου 6,3 εκ. προϋπολογισμό και Μυροβλήτη- Χρυσή με περίπου 5 εκ. , νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα άλλο μεγάλο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την συνολική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Γράμμου , αφού έχουμε ολοκληρώσει τις μεγάλες οδικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς . Έτσι πλέον κλείνοντας το Ε.Σ.Π.Α ( 40 Κ.Π.Σ ) , με δεδομένο ότι η διάνοιξη της Σήραγγας της Κλεισούρας θα είχε ενταχθεί ,θα έμενε μόνο το κομμάτι των οδικών δικτύων προς την σήραγγα , το οποίο με δεδομένη την ύπαρξη της σήραγγας θα ήταν ένα έργο « γέφυρα » για το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης .

Δυστυχώς όμως η πρότασή μας αυτή , που πιστεύαμε ότι μετά την αδυναμία κεντρικής χρηματοδότησης του ανωτέρω έργου , ήταν μοναδική ιστορική ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο την διάνοιξη της Σήραγγας της Κλεισούρας , απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία παρέμεινε αμετακίνητη στην αρχική της πρόταση , παρά την ισχυρή επιχειρηματολογία μας για τις πράγματι ιστορικές ευθύνες που αναλάμβαναν , ακυρώνοντας με την ψήφο τους ουσιαστικά και οριστικά το έργο της Σήραγγας της Κλεισούρας .

Επειδή δεν υπήρχε σοβαρή επιχειρηματολογία για την απόρριψη της πρότασης μας , τελευταία από την πλευρά της πλειοψηφίας επικαλούνται το σκεπτικό ότι δεν μπορεί το έργο να ενταχθεί σαν υποέργο 1 ( διάνοιξη της σήραγγας ) και υποέργο 2 ( οδικά δίκτυα πρόσβασης προς την σήραγγα ) γιατί αυτό θεωρείται σπάσιμο του έργου ή γιατί η Ε.Ε δεν θα το δεχτεί ως μη λειτουργικό .

Αναφέρω περιπτώσεις έργων του , 3 Κ.Π.Σ και του Ε.Σ.Π.Α( 40 Κ.Π.Σ ) τα οποία δημοπρατήθηκαν ,αν και στην αρχή φαινόταν ως μη λειτουργικά ,αλλά σε επόμενες δημοπρατήσεις έγιναν ή θα γίνουν λειτουργικά και τα οποία καταρρίπτουν αυτή την προσχηματική και εκτός διαδικασιών ένταξης έργων , επιχειρηματολογία

10 : Κατασκευή καθέτου Εγνατίας Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής , όσοι θυμούνται την χρονολογική εξέλιξη κατασκευής του έργου ( και οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να την θυμούνται ) δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε πρώτα το τμήμα Άργος -Κορομηλιά ( τυφλό και από τις δύο πλευρές του )

και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα κομμάτι Σιάτιστας- Άργος

20 : Φράγμα Γέρμα ( Κατασκευάστηκε χωρίς το αρδευτικό ,το οποίο θα πρέπει να κατασκευαστεί από το τρέχον Ε.Σ.Π.Α)

30 : Αποχέτευση Αργους (κατασκευάστηκε σε φάση Α και φάση Β )

40 :Φράγμα Νεστορίου ( πρώτα κατασκευάζεται το φράγμα και στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης τα αρδευτικά που είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη λειτουργία του φράγματος )

Ως Καστοριά , στην συγκεκριμένη Συνεδρίαση , χάσαμε μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου . Οι συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας ανέλαβαν ένα τεράστιο βάρος και μια μεγάλη ευθύνη με την απόρριψη της πρότασης του Συνδυασμού μας και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες της Καστοριάς γιατί ενώ μπορούσαν , δεν στήριξαν την υλοποίηση αυτού του έργου .

Πιστεύω ότι σαν Χώρα , σαν Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαν Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε η περιοχή των «χαμένων ευκαιριών » και ότι θα πρέπει να έχουμε την διορατικότητα και την αποφασιστικότητα να δημιουργούμε και να αξιοποιούμε τις «ευκαιρίες »

Κιοσές Αποστόλης.

 

alphafm.gr:

 • Τι λένε άραγε οι νέοι εκλεγμένοι στην ομάδα Δακή;

H κ. Ζήδρου αλλά και οι υπόλοιποι θα πάρουν θέση. Η τοπική κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι πολίτες δεν μπορούν και δεν αντέχουν άλλο την υποβάθμιση και την αδικία.

Οι 4-5 ειδικά πρώτοι από τον νέο συνδυασμό ΔΑΚΗ συμφωνούν με όλη αυτή την κατάσταση……

Μιλήστε κυρίες κύριοι ανοιχτά στην κοινωνία, πέρασαν για σας οι εκλογές, σας ψήφισε ο κόσμος τους πείσατε, τώρα τι λέτε για όλα αυτά…..

Αναμένουμε τις τοποθετήσεις αλλά και τον άμεσο αγώνα σας μιας και πήρατε χιλιάδες ψήφους.

1

 ΖΗΔΡΟΥ-ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΑΛΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ

2.513

2

 ΚΟΖΑΤΣΑΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2.473

3

 ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΚΑΛΙ) ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

1.923

4

 ΣΑΡΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

1.875


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Μάιος, 2014, 10:52 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

4 Σχόλια για “Η πολλαπλές ήττες της Π.Ε Καστοριάς….Χάσαμε με ευθύνη της περιφέρειας Δ.Μακεδονίας την δημιουργία ενός πολύ μεγάλου έργου » Σήραγγα Κλεισούρας »”

 1. Γνωστή

  Πότε την έστειλε αυτήν την Επιστολή ο κ. Απόστολος Κιοσές; Πού την απηύθηνε;
  Συγγνώμη εάν το έχετε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα και δεν το διάβασα.
  Παρακαλώ όμως να μας ενημερώσετε, γιατί είναι πολύ σημαντικά αυτά τα δύο στοιχεία, η ημερομηνία και ο παραλήπτης.

 2. a_man

  Ποια καταστροφή? Εδώ επιβράβευση με τον Δάκη με 40%….

 3. Άγνωστος

  Προφανώς και δεν καταλαβαίνεις οτι εκτίθεσαι στα ματια των συμπολιτών σου;;; Ειναι δυνατόν να κατηγορείς ετσι όλο τον κοσμο, πλην του εκλεκτού σου;;;; Εισαι τα παντα πλην αμερόληπτος δημοσιογράφος… Κριμα. Κριμα γιατι σε παρακολουθούσα….

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr