Πού το πάει η Κοζάνη;

Του Βασίλη Κωνσταντίνου – Την εποχή  των φοιτητικών μου  χρόνων  (δεκαετία εβδομήντα) έζησα πολλές φορές ευχάριστες καταστάσεις αναγνώρισης και θαυμασμού για την πόλη μας και τον νομό μας. Όταν ρωτούσε κάποιος από πού είσαι, με την απάντηση από την Καστοριά,  ακουγόταν ένα επιφώνημα θαυμασμού. Καμαρώναμε για την οικονομική ανάπτυξη  και τα επιτεύγματα της πόλης μας. Την εποχή αυτή έτυχε να έχω και αρκετούς γνωστούς συμφοιτητές από την Κοζάνη. Είχα την αίσθηση ότι είχαν αποδεχθεί την κυριαρχία της Καστοριάς. Ήταν για αυτούς πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης  και δυναμισμού. Τότε βλέπετε ήμασταν στα πάνω μας. Δηλαδή, Καστοριά -Κοζάνη: σημειώσατε ένα.
Τι γίνεται όμως σήμερα .Είναι κάποιος που να μην υποστηρίζει ότι η Κοζάνη δεν έχει φύγει μπροστά; Δεν είναι πια πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας , όπως αυτάρεσκα και επανειλημμένα διατυμπανίζουν οι ίδιοι , με τάσεις κυριαρχίας στην πολιτική και οικονομική ζωή της περιοχής μας .Βέβαια  ως ένα βαθμό   αυτό είναι δικαιολογημένο λόγω του πληθυσμού. Πάντα ο πληθυσμός είναι ένας σοβαρότατος παράγοντας για να πάρει μια πόλη την μερίδα του λέοντος από τις υπηρεσίες του κράτους , τις επιχειρήσεις τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λ.π.
Εμείς σ΄ αυτήν την πραγματικότητα τι κάνουμε. Σφάξε με αγά μου να αγιάσω, προσπερνάμε, σφυρίζουμε αδιάφορα, αποδεχόμαστε το μοιραίο ,ε τι να κάνουμε συμβαίνουν  παντού αυτά… Αυτό πρέπει να κάνουμε .Να διαλέγουμε κάτι από τα παραπάνω και να δικαιολογούμαστε συνέχεια .Άποψη μου είναι ότι οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να συστρατευτούμε  δρώντας τοπικιστικά  και συντονισμένα εναντίον αυτής της κατάστασης. Να απαιτήσουμε να  μην μεγαλώνει μόνο η Κοζάνη από Πανεπιστήμια και  Υπηρεσίες αλλά να αλλάξει αυτή η τάση  και να αρχίσει η πόλη μας (απείρως ομορφότερη και λειτουργικότερη όπως ομολογούν και οι ίδιοι !!) να διεκδικεί  και να απαιτεί  παντού και πάντα. Να αρχίσει μία συνεχής ενόχληση  από όλους  από όποια θέση βρίσκονται.
Οι άρχοντες του τόπου αλλά και οι έχοντες επαφή με την περιφέρει καλούνται να δώσουν αυτόν τον αγώνα μπροστά και αποφασιστικά . Εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε αυτούς που έχουν τα κότσια να αντέξουν  τέτοιο αγώνα.΄ Όχι να επιλέγουμε κάποιους και μετά να κάνουμε πως δεν γνωρίζουμε πως βγήκαν!! Οι υπηρεσιακοί παράγοντες επίσης  καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων  να νοιώθουν την πίεση του κόσμου όταν χάνουν μάχες! Τι έκανες εσύ κύριε Διευθυντά, κύριε τάδε όταν αποφασιζόταν αυτό; Που ήσουν ; Δεν έδωσες μάχη; Ανεπιθύμητος!! Δεν σε θέλουμε!  Αυτό σημαίνει τοπική αυτοδιοίκηση τοπική συνείδηση!!
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δούμε και τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε εμείς σε μια υπηρεσία σε μία επιχείρηση ώστε να εγκατασταθούν στην πόλη μας ή στον νομό μας. Εδώ χρειάζεται φαντασία και αποφασιστικότητα. Όχι μιζέρια και κοντόφθαλμη αντίληψη . Σύγχρονη  αντιμετώπιση με προοπτική ανταπόδοσης σε βάθος χρόνου. Να δώσουμε αυγό για να πάρουμε κότες!! Σ΄ αυτόν τον κόσμο που ζούμε οι συναισθηματισμοί αν δεν συνοδεύονται με ΄΄ ψωμί΄ δεν πιάνουν!! Αλλιώς θα ακούμε συνέχεια Κοζάνη – Καστοριά σημειώσατε ένα. Και δεν ακούγεται καθόλου καλά!

Υγ. Το άρθρο αυτό προϋπήρχε στον σκληρό του υπολογιστή. Τροποποιήθηκε και βγήκε μετά από το τραίνο στην Κοζάνη, τα Πανεπιστήμια κ.λπ. Μαζί με τον γράφοντα δεν άντεχε άλλο!!

Το παραπάνω άρθρο το έγραψα και το δημοσίευσα πριν τρία χρόνια. Τι το ήθελα. Το καλοκαίρι το  θυμόμουν συνέχεια μπροστά μου. Δεν ήθελα  να το χωνέψω ,όμως είναι πια  πραγματικότητα. Μένουμε πίσω. Μένουμε πίσω και κάποιοι βοηθούν με την μωροφιλοδοξία τους και την άγνοιά τους!

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου είναι Διευθυντής του Γυμνασίου Κορησού και Γραμματέας του Ιδρύματος Ηρακλής Καλλισθένης

basloukon@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Οκτώβριος, 2010, 11:13 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr