Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις – O ΦΠΑ θα αποδίδεται μετά την εξόφληση των τιμολογίων

Μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αν τελικά εφαρμόσει επιτέλους το αυτονόητο –

Χρόνια το ζητούν οι επιχειρήσεις και από τους » φωστήρες » του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αλλά έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν, κ. Πετσάλνικε σας θυμίζει και σας κάτι όλο αυτό.

Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο το τονίζαμε αλλά τότε οι » ισχυροί » μας ειρωνεύονταν λέγοντας »αν δεν μπορείτε κλείστε τις επιχειρήσεις σας…….»

Λογικό βέβαια από μια άποψη, αν δεν έχει δουλέψει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα κάποιος τι να καταλάβει.

 

 

 • Μεγάλες ανατροπές στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να «ξεμπλοκάρουν» οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν μπορούν να αποδώσουν έναν φόρο που δεν έχουν εισπράξει γιατί δεν έχουν εξοφληθεί για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύουν τα «Νέα» η διάταξη θα προβλέπει ότι όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα είναι υποχρεωμένος και να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο. Η συγκεκριμένη διάταξη σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.

Αν και η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, τώρα αρχίζει η μάχη των δευτερογενών αποφάσεων και των εγκυκλίων. Επιπλέον πρέπει να στηθεί και ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός υποστήριξης του νέου συστήματος.

Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Αν όμως ενταχθούν, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.

Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.

Στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποκόψει το κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας της αδυναμίας απόδοσης του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Αλλωστε, είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρησεων που υποχρεούνται να πληρώσουν τον φόρο παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφληθεί είτε από το ίδιο το Δημόσιο με το οποίο σναλλάσσονται είτε με ιδιώτες. Ετσι, μόνο με την οριστική εξόφληση του παραστατικού θα καταβάλλεται και ο ΦΠΑ.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Αύγουστος, 2014, 4:01 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις – O ΦΠΑ θα αποδίδεται μετά την εξόφληση των τιμολογίων”

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr