Αρχείο για : Ιανουάριος, 2011

Δεκατετράχρονη το πέμπτο θύμα της νέας γρίπης

Ενα κορίτσι, μόλις 14 ετών, είναι το πέμπτο θύμα της γρίπης στην Ελλάδα. Η κοπέλα άφησε την τελευταία της πνοή χθες στο Νοσοκομείο (περισσότερα…)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα και οι τοποθετήσεις προϊσταμένων & διευθυντών στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Την όλη επιμέλεια είχε φυσικά ο Γιώργο Δακής. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ: (περισσότερα…)

Διαβούλευση για τα ΑΕΙ – Αξιολόγηση, άρση μονιμότητας, δίδακτρα και ΙΕΚ… για «αιωνίους»

Δίδακτρα στα πανεπιστήμια, άρση της μονιμότητας των καθηγητών ΑΕΙ και αυστηρή αξιολόγηση τους, εγγραφή των «αιωνίων» φοιτητών σε ΙΕΚ ή διαγραφή τους, εξωπανεπιστημιακοί στην διοίκηση των ΑΕΙ και διορισμός όλων των διδασκόντων στα πανεπιστήμια μετά από δικαστικό ή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτές είναι οι «λύσεις» που προτείνουν όλοι όσοι συμμετείχαν στην δημόσια διαβούλευση για τα ΑΕΙ που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα την έκθεσή του σχετικά με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Στην διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν 359 απόψεις και σχόλια σχετικά με την «εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση». Τα σχόλια που κατατέθηκαν αφορούν:

– Την πρόκληση των αλλαγών στην εκπαίδευση.

– Την νέα ταυτότητα με νέα ηγεσία και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Νέα σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία και την κοινωνία, με λογοδοσία και ευθύνη.

– Τα πτυχία με αντίκρισμα: νέα οργάνωση της μάθησης και των προγραμμάτων σπουδών που διευκολύνουν την κινητικότητα και ενισχύουν τη διεπιστημονικότητα.

– Την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των ιδρυμάτων, σε άμεση σύνδεση με το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας: ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αριστεία και διοικητική αυτοτέλεια

Στο κείμενο που δόθηκε με θέμα την «πρόκληση των αλλαγών στη εκπαίδευση» κατατέθηκαν 156 σχόλια. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας:

– Αρκετοί σχολιαστές επεσήμαναν την ανάγκη αξιολόγησης των καθηγητών, προκειμένου να προωθηθεί η αριστεία και αξιοκρατία στα πανεπιστήμια, το ασυμβίβαστο των μελών ΔΕΠ με θέσεις εξωπανεπιστημιακές, την ανάγκη τακτικής αξιολόγησης κ.α.

– Ιδιαίτερα απασχόλησαν τα θέματα κομματικοκρατίας στα ΑΕΙ και η ανάγκη απαλλαγής από αυτήν. Αρκετοί επεσήμαναν το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και παρατάξεων με το πανεπιστήμιο και τις αρνητικές συνέπειες, όπως αναξιοκρατία και φαυλοκρατία, που συνεπάγονται τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

– Ζητήθηκε η οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανασύνταξης των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προτάσεις που κατατέθηκαν περιλαμβάνουν τη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την παραγωγή και την αγορά, την καταβολή χαμηλών διδάκτρων από προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές όπως και την αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος.

Στο θέμα της «νέας ταυτότητας με νέα ηγεσία και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ» κατατέθηκαν 94 σχόλια. Αυτά αφορούσαν:

– Τον περιορισμό των βαθμίδων σε τρεις και στην εξέλιξη των υπαρχόντων λεκτόρων. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι λέκτορες πρέπει να μονιμοποιηθούν και να ενταχθούν στις άλλες βαθμίδες των ΑΕΙ με ταυτόχρονη δυνατότητα εξέλιξης τους, ενώ άλλοι ζήτησαν να υπάρξουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη υπηρετούντες που από χρόνια προγραμματίζουν το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο με βάση τους ισχύοντες νόμους.

– Την περιττή γραφειοκρατία, τα φαινόμενα νεποτισμού, οι φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων που καταγγέλθηκαν από πολλούς πολίτες. Ως πιθανές λύσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων προτάθηκαν ποικίλες και διαφορετικές ιδέες: αξιοκρατικές προκηρύξεις γνωστικών αντικειμένων, διορισμοί μελών ΔΕΠ μέσω δικαστικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου, άρση της μονιμότητας των καθηγητών, αξιολόγηση ερευνητικού και διδακτικού έργου πανεπιστημιακών κ.λπ.

– Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Προτάθηκε η θέσπιση διδάκτρων και η διενέργεια των μαθημάτων στα Αγγλικά για ξένους φοιτητές.

Αιώνιοι φοιτητές

Οι απόψεις των συμμετεχόντων στην διαβούλευση σχετικά με το θέμα των αιώνιων φοιτητών, επικεντρώθηκαν σε διαφορετικές πλευρές. Ορισμένοι τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης μεταβατικών διατάξεων για τους αιώνιους φοιτητές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να πάρουν το πτυχίο τους, θα τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Υπήρξε μια πρόταση δυνατότητας εγγραφής των αιώνιων φοιτητών σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου, ενώ από κάποιους άλλους εκφράστηκε η αντίθετη άποψη περί διαγραφής από τις σχολές όσων δεν τελειώνουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τέλος, κατατέθηκε και πλήθος μεμονωμένων προτάσεων σχετικά με τρόπους αναβάθμισης των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την μεταφορά πιστωτικών εκπαιδευτικών μονάδων αλλά και πιο ειδικά ζητήματα όπως λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων ή προσωπικές εμπειρίες.  ΤΟ ΒΗΜΑ

Περισσότερα για την έκθεση Διαβούλευσης βρίσκονται στις διευθύνσεις:

http://www.opengov.gr/ypepth/?p=400

http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2011/01/opengov_ekthesi24jan.pdf

»ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ ΦΗΜΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ». ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Φ. Πετσάλνικος απαντά έμμεσα στον δήμαρχο Καστοριάς, στον σύλλογο εκπαιδευτών αλλά και σε άλλους, σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στον χώρο της παιδείας.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κατηγορηματικά πως »ο στόχος των αλλαγών είναι το καλό των παιδιών, δεν είναι σωστό να καταδικάζονται τα παιδιά. Οι τοπικές κοινωνίες καταθέτουν κάθε χρόνο την άποψη τους».[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RCC5CObTYgs[/youtube]

Μαζί με την απογραφή τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού – Ποιές είναι οι προϋποθέσεις;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα παραλάβουν τα Δελτία ταυτόχρονα με την απογραφή τους ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και οι γνωστές «ουρές».

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, και η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Βασιλική Τσιμπίδα, σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις του ΟΕΕ για το έτος 2011.

Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το τμήμα μηχανογράφησης του ΙΚΑ, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία του Μητρώου των Συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν ο πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν εάν είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΕΕ (http://www.oee.gr/dikaiouxoi-paroxon-9.html).

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε την ταλαιπωρία των δικαιούχων», ανέφερε η κ. Άννα Νταλάρα, και τόνισε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι «να εξασφαλίσουμε βραχίονες που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και λειτουργούν σαν αντιστάθμισμα των βαρών που επωμίζονται εξαιτίας της κρίσης».

«Στα νέα προγράμματα προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΕΕ να κάνουμε μια πιο έξυπνη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι του Οργανισμού να κάνουν χρήση των παροχών του » κατέληξε η Υφυπουργός Εργασίας.

Τα προγράμματα είναι προϋπολογισμού 82.600.000 ευρώ ενώ εξετάζεται η επέκτασή τους και στον Οργανισμός Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου ήδη παρακρατούνται για το σκοπό αυτό και με βάση το νέο Ασφαλιστικό Νόμο 1 ευρώ από κάθε συνταξιούχο και 2 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο του Οργανισμού σε μηνιαία βάση.

Τα προγράμματα του ΟΕΕ παρουσίασε αναλυτικά, η πρόεδρος του Οργανισμού κ. Βασιλική Τσιμπίδα. Τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, αποτελούνται από 7ήμερα διακοπών τα οποία θα ξεκινούν από τον Απρίλιο και θα διαρκούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να επωφεληθούν και από προγράμματα διακοπών σε γιορτές και αργίες κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα αλλά και να διευκολύνει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη μείωση της εποχικής απασχόλησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 570.000 δικαιούχους και είναι συνολικής δαπάνης 62.700.000 ευρώ.

Η απογραφή των δικαιούχων στην Περιφέρεια θα αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου και στην Αττική στο τέλος Φεβρουαρίου, με κριτήρια εισοδήματος για όλους ως εξής:

α Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000€

β Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000€

γ Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000€

δ Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) με οικογενειακό εισόδημα 41.000€

ε Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000€

Το Εαρινό εκδρομικό πρόγραμμα του νομού Αττικής ξεκινά από την 1/04/2011 και λήγει στις 12/06/2011, ενώ είναι συνολικής δαπάνης 500.000 ευρώ περίπου.

Είναι συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων, με τρεις αυτόνομες δράσεις, διάρκειας 5 εβδομάδων η κάθε μία και περιλαμβάνει:

α) Εκδρομικό – Πολιτισμικό Πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της»

Τριήμερες εκδρομές με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από 1/04/2011 – 17/04/2011 και 6/05/2011 – 15/05/2011. Τι πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα».

β) Εναλλακτικός Τουρισμός

Τριήμερες εκδρομές για νέους με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, ράφτινγκ, από 6/05/2011 – 5/06/2011.

γ) Εαρινό πρόγραμμα

Τετραήμερες εκδρομές γενικού ενδιαφέροντος από 12/05/2011 – 12/06/2011.

Το Θερινό εκδρομικό πρόγραμμα Νομού Αττικής περιλαμβάνει 7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές σε 35 προορισμούς θα διαρκέσει 10 εβδομάδες, από τις 2/07/2011 έως τις 10/09/2011 και είναι συνολικής δαπάνης 4.000.000 ευρώ

Το Φθινοπωρινό εκδρομικό πρόγραμμα νομού Αττικής θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν, και θα περιλαμβάνει αυτόνομο πρόγραμμα εκδρομών διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του νομού Αττικής, θα διατεθούν κατά τη χειμερινή περίοδο, 180.000 δελτία θεάματος, προϋπ. δαπάνης 2.520.000 ευρώ. Αφορούν παραστάσεις θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικού Θεάτρου, που επανέρχεται φέτος, και εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Μεγάρου Μουσικής.

Κατά τη θερινή περίοδο θα διατεθούν 30.000 δελτία θεάματος, δαπάνης 420.000 ευρώ, για θέατρα και καλλιτεχνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης 10.000 δελτία θεάματος για θερινούς κινηματογράφους, που επανέρχονται φέτος, δαπάνης 63.000 ευρώ.

Για τα προγράμματα ψυχαγωγίας ο ΟΕΕ θα διαθέσει φέτος περίπου 8.000.000 ευρώ στην Αττική και 3.862.000 ευρώ στην περιφέρεια ενώ Το 50% αυτών των πιστώσεων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποστολής. Θα διατεθούν ακόμη πανελλαδικά 141.000 δελτία αγοράς βιβλίων δαπάνης 2.256.000 ευρώ.

Αναφερόμενη στο θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, η κ. Τσιμπίδα είπε ότι ο ΟΕΕ βρίσκεται σε επαφή με αρμόδιους φορείς για την ένταξή σε ευρωπαϊκά προγράμματα της χρηματοδότησης για την ανέγερση των κτηρίων βρεφονηπιακών σταθμών στη Καβάλα και το Άργος Ορεστικό, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 9.000.000 ευρώ. Επίσης, λόγω της έλλειψης παιδαγωγικού προσωπικού, εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων, για τη μέγιστη αξιοποίηση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών ο Οργανισμός προχωρά σε προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για τη διάθεση από αυτούς εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Έχει παραληφθεί το κτήριο ΒΝΣ Λάρισας και αναμένεται η παραλαβή κτηρίου ΒΝΣ Καρδίτσας ενώ εντός της χρονιάς θα αποπερατωθούν οι ριζικές ανακαινίσεις των κτηρίων του Οργανισμού: ΒΝΣ Μοσχάτου και Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ναυπλίου, Άργους, Αλμυρού, Σερρών και Καρδίτσας.

Η πρόεδρος του ΟΕΕ ανέφερε επίσης ότι λόγω της φθίνουσας πορείας και των δαπανών ανεστάλη η λειτουργία των Κέντρων Εργαζόμενης Νεότητας και οι 119 εργαζόμενοι μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μειώθηκαν για φέτος τα ποσά που θα καταβληθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για επιχορηγήσεις δαπανών για σεμινάρια, ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και αποστολές στο εξωτερικό. Ο Οργανισμός τέλος, βρίσκεται στο στάδιο παράδοσης του έργου δικτυακής σύνδεσης (VPN) των 10 γραφείων διανομής του ΟΕΕ.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών ν. Καστοριάς καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών δημοτικών σχολείων του νομού μας. Τονίζουν πως δόθηκε εντολή στους υπηρεσιακούς της παράγοντες να αναλάβουν την όλη υπόθεση-εισήγηση.

Καλούν την κυβέρνηση να κάνει διάλογο.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Af_6Go4SV9A[/youtube]

ΝΕΑ Μέτρα 12 δισ. ευρώ µέχρι το 2014

Λιτότητα και µε νόµο µετά τη λήξη του Μνηµονίου εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που η Γερµανία φέρεται να ζητά συνταγµατικές δεσµεύσεις για χαµηλά ελλείµµατα προκειµένου να συναινέσει στο πακέτο στήριξης του ευρώ
Οπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν θα βγούµε από τοπρόγραµµα του Μνηµονίου «θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µας δίκαιο». Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου µιλά για το πακέτο πουσυζητείται στην Ευρώπη, προκειµένου να βγει η Ελλάδα –και όχι µόνο – από τοαδιέξοδο του χρέους:

Αύξηση των πόρων του ευρωπαϊκού ταµείου στήριξης, δυνατότητα επαναγοράς οµολόγων από το ταµείο, καλύτεροι όροι δανεισµού (δηλαδή χαµηλότερο επιτόκιο) και επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης.

Επίσης, ο υπουργός Οικονοµικών:

n Προαναγγέλλει ότι ώς τονΜάιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πακέτο επιπλέον µέτρων για την περίοδο 2012-2014, ύψους 12 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, «επανεξέταση» κοινωνικών δαπανών.

n Προβλέπει ότι η τρόικα θα εγκρίνει και την επόµενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

n Εκτιµά ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ φτάνει τα 14,4δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) και ότι φέτος υπολογίζεται να συγκεντρωθούν 1,5 δισ. ευρώ από την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δεδοµένου του τεράστιου µεγέθους του ελληνικού δηµοσίου χρέους, πόσο αποτελεσµατική θα ήταν η λύση της επαναγοράς µέρους του από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής
Σταθερότητας (EFSF) µε βάση την πρόταση που συζητείται; Ποια άλλα στοιχεία θα συµπληρώνουν τη λύση;

Αυτήν τη στιγµή στο τραπέζι υπάρχουν όλες οι λύσεις και διευκολύνσεις που µπορείνα περιληφθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «ολοκληρωµένου πακέτου» που συζητείται. Τα χαρακτηριστικά που συζητούνται περιλαµβάνουν µεγαλύτερη «δύναµη πυρός» για το Ευρωπαϊκό Ταµείο, µεγαλύτερη ευελιξία για το ίδιοταµείο (µε δυνατότητα παρέµβασης στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά οµολόγων) και καλύτερους όρους δανεισµού. Οι οριστικές αποφάσεις εκτιµώ ότι θα ληφθούν πολύ σύντοµα. Σεκάθε περίπτωση, το µέγεθοςτου ελληνικού δηµόσιου χρέους – ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διευθέτηση αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο – απαιτεί πάνω απόόλα νοικοκύρεµα των δηµοσίων οικονοµικών µας. Αποτελεσµατική λύση θα έχουµε µόλις σταµατήσουµε να φορτώνουµε στο ήδη µεγάλο χρέος µας ελλείµµατα και µόλις µπορούµε να το αποπληρώνουµε χωρίς νέο δανεισµό, δηλαδή µε πρωτογενή πλεονάσµατα και θετικούς ρυθµούς αύξησης του εισοδήµατός µας.

Θα είναι όλα αυτά αρκετά ή θα υπάρξει και κάποιας µορφής αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούν οι ιδιώτες, µε τη µορφή π.χ. της επιµήκυνσης, όπως έχει πει και ο κ. Πάγκαλος;

Σας θυµίζω ότι, ώς το 2013,το δάνειο του µηχανισµού θα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του χρέους µας. Με την επέκταση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου του µηχανισµού στήριξης, που έχει ήδη συµφωνηθεί επί της αρχής από τις χώρες της ευρωζώνης, καταφέρνουµε µια µεγάλη εξοµάλυνση των αποπληρωµών του δηµοσίου χρέους. Και θα επαναλάβω ότι το στοίχηµα για την Ελλάδα δεν είναι ποια «ευκολία πληρωµής» θα εξασφαλίσουµε, αλλά η επιστροφή σε µια κατάσταση που θα µπορούµε ναξεπληρώνουµε τα χρέη µας µε τις δικές µας δυνάµεις. Αυτό θα αποκαταστήσει την εµπιστοσύνη και θα καθορίσει τη σχέση µας µε τις αγορές.

Αληθεύει ότι στο περιθώριο των επίσηµων συνοµιλιών στο Νταβός συζητήθηκε η ιδέα για επιµήκυνση της αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα 30 έτη;

∆εν υπάρχει κάποια επίσηµη πρόταση στο τραπέζι, είναι σαφές όµως ότι υπάρχει προβληµατισµός για τη βελτίωση της βιωσιµότητας του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα,µε µεγαλύτερο χρόνο αποπληρωµής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συγκεκριµένη αναφορά, που µετέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μήπως κινδυνεύουν να πληρώσουν το κόστος της επαναγοράς οµολόγων οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία, που έχουν στην κατοχή τους τέτοια οµόλογα;

∆εν σκοπεύουµε να πάµε σε µια λύση που η εφαρµογή της θα δηµιουργήσει ακόµη µεγαλύτερα προβλήµατα.

Ποιο θα είναι το «αντίτιµο» για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης; Θα µπούµε σε µια µόνιµη λιτότητα, µε το Σύνταγµα να εγγυάται τη δηµοσιονοµική πειθαρχία και τα µηδενικά ελλείµµατα, όπως ζητά η Γερµανία;

Οσο κι αν η δηµοσιονοµική επέκταση µπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δίνει αναπτυξιακή ώθηση, το «αντίτιµο» για την έξοδό µας από τη σηµερινή αντικειµενικά δύσκολη κατάσταση δεν µπορεί ναείναι ξανά µια κατάσταση που µας οδηγεί σε νέα χρέη και νέα υποθήκη στο µέλλον αυτής τηςχώρας. Στόχος του Προγράµµατος πουεφαρµόζουµε είναι, µε την έξοδό µας από αυτό, να έχουµε σταθεί στα πόδια µας και δηµοσιονοµικά και αναπτυξιακά. Και τότε θα µπορούµε να συζητάµε για µόνιµους µηχανισµούς διασφάλισης της δηµοσιονοµικής ισορροπίας στο εθνικό µαςδίκαιο. Αλλωστε, µην ξεχνάµε ότι, καιµετά το Πρόγραµµα, θα πρέπει να κάνουµε αυτό που δεν καταφέραµε εδώ και πολλά χρόνια, να µείνουµε συνεπείς στο Σύµφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης.

Τηρήθηκαν οι δεσµεύσεις που είχαµε αναλάβει στο Μνηµόνιο ώστε να πάρουµε την 4η δόση; Υπάρχει περίπτωση να ζητηθούν τώρα πρόσθετα µέτρα, π.χ. στο εργασιακό;

Στην αξιολόγηση, που είναι σε εξέλιξη αυτές τις µέρες από τα κλιµάκια της τρόικας, εξετάζονται οι δράσεις ώς το τέλος του 2010.Οι σηµαντικότερες δράσεις και δηµοσιονοµικοί στόχοι – τα λεγόµενα διαρθρωτικά και ποσοτικά κριτήρια – έχουν εκπληρωθεί. Αρα, ούτε ηεπόµενη δόση κινδυνεύει.

Τι ύψους θα είναι τα µέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος
2012-2014 που ετοιµάζετε; Θα υιοθετήσετε τις υποδείξεις του ∆ΝΤ, όπως η µείωση κοινωνικών επιδοµάτων σε νοικοκυριά που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας;

Το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα πρέπει να περιλαµβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι κοινωνικέςδαπάνες θα πρέπει να επανεξεταστούν, για να γίνουν πιο αποδοτικές – θυµίζω ότι είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρώπη που οι κοινωνικές µεταβιβάσεις αποτυγχάνουν πλήρως να µειώσουν το ποσοστό φτώχειας, ένδειξη ότι δεν βρίσκουν σε όλες τις περιπτώσεις τον στόχο τους. Ωστόσο, τα µέτρα που παρουσιάζει το ∆ΝΤ στην έκθεσή τουείναι ενδεικτικά και κανένα από αυτά δεν έχει συµφωνηθεί ή υιοθετηθεί στοελληνικό Πρόγραµµα.

Μπορείτε να εκτιµήσετε πόσα επιπλέον έσοδα θα εισπράξετε φέτος από την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής;

Στον προϋπολογισµό του 2011 έχουµε υπολογίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από συγκεκριµένα µέτρααντιµετώπισης της φοροδιαφυγής. ∆εν σταµατάµε όµως σεαυτό. Στόχος µας είναι στην επόµενη τριετίανα καταφέρουµε να περιορίσουµε στο µέγιστο τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, που εκτιµάται – σε όρους διαφυγόντων εσόδων – σε 6% του ΑΕΠ, αλλά και να συλλάβουµε ένα πολύ µεγάλο µέρος τηςµαύρης οικονοµίας, που κρύβεται πίσω από εξωχώριες εταιρείες και λογαριασµούς του εξωτερικού.

Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ; Πότε µπορούµε να ελπίζουµε σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης περιµένουµε – µε βάσητο Πρόγραµµά µας – από το τέλος του2011. Προϋποθέσεις: να µείνουµε συνεπείς στην υλοποίηση τουΠρογράµµατός µας, να συνεχιστεί η ανάκαµψη διεθνώς και οι αποφάσεις που αναµένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για τις χώρες της ευρωζώνης και το ευρώ. Σε όλα δίνω υψηλές πιθανότητες να πραγµατοποιηθούν.

Γιατί δεν συµπεριλάβατε στο νοµοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλµατα άρση του γεωγραφικού περιορισµού καθώς και τον αριθµό των συµβολαιογράφων, όπως προέβλεπε το Μνηµόνιο;

(Θεοδώρα Συρίου, δικηγόρος)

οι συµβολαιογράφοι, στην οµάδα των λεγόµενων «κλειστών επαγγελµάτων» αποτελούν ειδική περίπτωση, καθώς το Σύνταγµα ορίζει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά δηµόσιου λειτουργήµατος στο επάγγελµα αυτό. Ετσι, µε το νοµοσχέδιο που έχουµε καταθέσει στη Βουλή, προβλέπουµε αύξηση του αριθµού των συµβολαιογράφων και µείωση των αµοιβών τους, που θεωρούµε ότι αποτελούν παρεµβάσεις υπέρ των συµφερόντων µεγάλου µέρους των πολιτών.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Γιατί ο πωλητής ενός ακινήτου πρέπει να πληρώσει χαράτσι για δικηγόρο;

(Ι. Σέρµπος, νάουσα)

Πράγµατι, η υποχρεωτική παρουσία ενός συµβολαιογράφου και δύο δικηγόρων στις µεταβιβάσεις αποτελεί σχεδόν µοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας µας. ∆ικαιολογείται εν µέρει από την έλλειψη Κτηµατολογίου. η απελευθέρωση των αµοιβών θεωρούµε ότι τουλάχιστον θα περιορίσει αυτά τα κόστη.

Πώς µπορεί να βοηθήσει το ενιαίο µισθολόγιο σε ένα ∆ηµόσιο όπου τα κίνητρα για να ξεχωρίσει κάποιος απουσιάζουν;

(Χρ. Στεφανάτος) Το ενιαίο µισθολόγιο έχει ως πρώτο στόχο να είναι ένα δίκαιο µισθολόγιο, στο οποίο εργαζόµενοι µε τα ίδια προσόντα που κάνουν την ίδια δουλειά θα αµείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα από το σε ποια υπηρεσία βρίσκονται. αυτό από µόνο του είναι ένα τεράστιο βήµα, µακριά από τη σηµερινή κατάσταση επιδοµάτων, που στρεβλώνουν τις αµοιβές και δηµιουργούν τεράστιες αδικίες µεταξύ των δηµοσίων υπαλλήλων. από εκεί και πέρα, το νέο µισθολόγιο θα συνδυαστεί και θα µπορεί να υποδεχτεί την ευρύτερη µεταρρύθµιση του ∆ηµοσίου που προωθεί το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η εξέλιξη των υπαλλήλων – µισθολογική και ιεραρχική – να στηρίζεται σε ένα αξιοκρατικό σύστηµα αξιολόγησης.

Υπέρ της επιµήκυνσης και ο Σόιµπλε

υπερ τησ επιμηκυνσησ του χρόνου αποπληρωµής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα τάσσεται ο υπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ο οποίος µάλιστα προβλέπει ότι η χώρα µας βρίσκεται σε «καλό δρόµο» όσον αφορά την επιστροφή στις διεθνείς αγορές. Αντιτάσσεται όµως σε δηµόσια συζήτηση στην αναδιάρθρωση του χρέους. «Εξετάζουµε το διάστηµα αυτό εάν θα πρέπει να επιµηκύνουµε τη διάρκεια αποπληρωµής των δανείων προς την Ελλάδα», λέει ο κ. Σόιµπλε σε προδηµοσίευση συνέντευξής του στην οικονοµική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» (Βίρτσαφτς-Βόχε), η οποία κυκλοφορεί σήµερα ∆ευτέρα. Οπως µεταδίδει το ΑΠΕ ο γερµανός υπουργός εκτιµά ότι «δηµόσιες συζητήσεις περί ενδεχόµενης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν βοηθούν». Αλλωστε, από την ελληνική πλευρά έρχεται ένα «σαφές µήνυµα ότι µπορεί να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους», σηµειώνει ο κ. Σόιµπλε. Κατά τον κ. Σόιµπλε, ο στόχος είναι – µέσω του προγράµµατος οικονοµικής δηµοσιονοµικής προσαρµογής που έχει αποφασιστεί – να καταστεί και πάλι δυνατή η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίου. «Επ’ αυτού η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόµο», διαπιστώνει ο κ. Σόιµπλε.

στο νταβοσ. Νωρίτερα, το Σάββατο, στο Νταβός ο γερµανός υπουργός δήλωσε ότι «είµαστε έτοιµοι και είµαστε ικανοί να υπερασπιστούµε τη σταθερότητα του ευρώ». Στο ίδιο πάνελ η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ευρώ «ξεπέρασε τις δυσκολίες» και η ευρωζώνη έχει πλέον τα χειρότερα της κρίσης πίσω της, ενώ αποκάλυψε ότι η έκδοση 5ετών οµολόγων του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5 δισ. ευρώ την περασµένη Τρίτη «υπερκαλύφθηκε 9 φορές». Επίσης, σύµφωνα µε το γερµανικό έντυπο «Der Spiegel», η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προωθεί σχέδιο για στενότερη οικονοµική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ, στο οποίο προτείνει την εισαγωγή νέων δεικτών που θα παρακολουθούν τις διαφορές στις κυβερνητικές δαπάνες εντός των κρατών-µελών. ΤΑ ΝΕΑ

Γενικές Απογραφές Κτιρίων & Πληθυσμού-Κατοικιών 2011


Από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών της χώρας…

ενώ θα έχει προηγηθεί από 1 έως 28 Φεβρουαρίου η γενική απογραφή των κτιρίων.Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομα που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δηλ. στον τόπο της συνήθους διαμονής τους.

Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας. Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τον απογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θα συμπληρώσουν τα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ το περιεχόμενο των ερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.
Αντικείμενο της γενικής απογραφής κτιρίων, που θα έχει ημερομηνία αναφοράς τη 15η Ιανουαρίου, είναι η καταμέτρηση όλων των κτιρίων της χώρας, με αναφορά στη βασική τους χρήση, στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώτος και σε άλλα χαρακτηριστικά τους. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές των κτιρίων θα κληθούν να συνεργαστούν με τον εντεταλμένο και εκπαιδευμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου, με τη μέθοδο της συνέντευξης.
Διαβάστε το δελτίο τύπου :

http://www.statistics.gr

[gview file=»http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/NWS_DT_census_01_2011_GR.pdf»]


Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα περιλαμβάνει επιδόματα και έχει επτά εισαγωγικά κλιμάκια αναλόγως των προσόντων των υπαλλήλων. Προβλέπει αξιολόγηση, πριμ ευθύνης και παραγωγικότητα καθώς και εξέλιξη του υπαλλήλου σε τρεις φάσεις.

Xωρίς επιδόματα, επτά εισαγωγικά κλιμάκια αναλόγως των προσόντων των υπαλλήλων, αξιολόγηση, πριμ ευθύνης και παραγωγικότητας και εξέλιξη σε τρεις φάσεις είναι οι βασικοί άξονες του ενιαίου μισθολογίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Tο υπουργείο Oικονομικών έχει αναθέσει σε δύο οίκους την απογραφή της κατάστασης στην Eλλάδα και την καταγραφή των αντίστοιχων μισθολογίων στις χώρες της E.E. Ήδη, όμως, το μοντέλο που έχει ξεχωρίσει είναι το γερμανικό, καθώς είναι το πιο καθαρό και δίκαιο. Oι γιατροί και οι πιλότοι λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους κλητήρες και τις γραμματείς και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.

Στο τραπέζι όλες οι αμοιβές

Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο

O Γ. Παπακωνσταντίνου θέλει το ενιαίο μισθολόγιο να εφαρμοστεί μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ ο Γ. Pαγκούσης θέλει να εφαρμοστεί και στους νυν υπαλλήλους για να γίνει μία πραγματική νέα αρχή στη δημόσια διοίκηση. H φιλοσοφία του υπουργού Eσωτερικών είναι «όλες οι αμοιβές να ανέβουν στο τραπέζι και να είναι το λιγότερο αξιοπρεπείς, ώστε να αποκαταστηθεί το κύρος της διοίκησης και να ενισχυθεί το αίσθημα της δημόσιας υπηρεσίας στους λειτουργούς της». O συνδυασμός των νέων δομών και δράσεων με το νέο μισθολόγιο αποτελεί την πραγματική πρόκληση για το υπουργείο Eσωτερικών, το οποίο αναζητά την υποστήριξη του υπουργείου Oικονομικών για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του εγχειρήματος σε βάθος τριετίας. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η Bασιλίσσης Σοφίας μελετά την… επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος στα εφτά χρόνια. Ως το πλέον αξιόπιστο, αξιοκρατικό και διαφανές στην κυβέρνηση θεωρούν το γερμανικό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών (πίνακας 1). Mόνο που όλοι καταλαβαίνουν ότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο η Eλλάδα να πιάσει αυτούς τους μισθούς, οπότε τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν για… «κούρεμα» από 30% έως 50%. Aπό μία απλή πράξη προκύπτει ότι στην πρώτη περίπτωση η εξίσωση είναι προς τα πάνω και στη δεύτερη προς τα κάτω, με βάση τους υφιστάμενους μισθούς στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως οι νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με το νέο καθεστώς, ενώ για τους παλιούς θα υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής, ώστε να μη διαταραχθούν βίαια οι συνθήκες ζωής τους (μοντέλο ΔEKO).

Αξιοκρατία και διαφάνεια
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις τόσο στο σύστημα αμοιβών όσο και στο σύστημα προαγωγών. H διαφοροποίηση των μισθών θα βασιστεί στην ηλικία, την προϋπηρεσία, τα προσόντα, την απόδοση και τη θέση ευθύνης (πίνακας 2). Για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας μελετάται η θέσπιση ενός ενιαίου (στις αρχές, τους κανόνες και τις πρακτικές) συστήματος αξιολόγησης. Tο υφιστάμενο, γιατί υπάρχει έστω κι αν αγνοείται, δεν λειτούργησε ποτέ, με τα φύλλα αξιολόγησης να συμπληρώνονται με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών ή και καθόλου.

Πριν ανακοινωθεί το διά ταύτα, δηλαδή ο μισθός του κάθε υπαλλήλου, η κυβέρνηση προχωρά στην περιγραφή της κάθε θέσης εργασίας, του αντικειμένου και των προσόντων που απαιτεί, στη διαβάθμισή της και στον προσδιορισμό των θέσεων ευθύνης στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος. Στοιχεία που σήμερα είναι παντελώς ανύπαρκτα στην ελληνική δημόσια διοίκηση, που παραμένει προσκολλημένη σε μοντέλα της δεκαετίας του 1980.

Η εμπλοκή της τρόικας

Στις συζητήσεις πέραν των ελληνικών υπουργείων εμπλέκονται και οι απεσταλμένοι της τρόικας.

Eπιμένουν σε δύο θέματα:

  • Πρώτον, το νέο μισθολόγιο πρέπει να προωθεί την κινητικότητα όσων ήδη εργάζονται, καθώς η εφαρμογή του «Kαλλικράτη» συναντά εμπόδια από την πανσπερμία επιδομάτων και εργασιακών όρων.
  • Δεύτερον, το νέο μισθολόγιο να κινητοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα αποτελεί για την τρόικα στόχο ισάξιο με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους.

Mία ρηξικέλευθη πρόταση, που έχουν καταθέσει, προβλέπει ο χειριστής-δημόσιος υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με τον ιδιωτικό τομέα για κάποιον διαγωνισμό να συμμετέχει στο έργο με επιπλέον αμοιβή. Nα κοπεί, έτσι, ο κύκλος του μαύρου χρήματος.

Για αποτυχία στους στόχους
Πρόστιμα στους διοικητές των ΔΕΚΟ

«Πρόστιμα» θα επιβάλλει το υπουργείο Oικονομικών σε όσους διοικητές οργανισμών και προϊσταμένους υπηρεσιών δεν θα επιτυγχάνουν ανά μήνα τους οικονομικούς στόχους που θέτουν. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, Φ. Σαχινίδη, τα πρόστιμα θα έχουν τη μορφή παρακράτησης από το μισθό. Tο μέτρο, όμως, δεν έχει χαρακτήρα κατασταλτικό, αλλά προληπτικό. Oυσιαστικά θέλει να περάσει στους λειτουργούς του Δημοσίου την αίσθηση της λογοδοσίας, καθώς κάθε μήνα θα στέλνουν τις προβλέψεις τους και τον απολογισμό τους. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χάνει όλους τους στόχους και ο μισθός του να τρέχει κανονικά, όταν βρίσκεται σε μία θέση ευθύνης», σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών. Eπισημαίνουν, βέβαια, ότι το σύστημα θα είναι ελαστικό, καθώς θα λαμβάνει υπόψη απρόβλεπτους παράγοντες, όπως ατυχήματα, απεργίες κ.τ.λ., που δικαιολογούν την απόκλιση από τους στόχους. Oυσιαστικά η Πλατεία Συντάγματος θέλει να δημιουργήσει στους διοικητές και τους προϊσταμένους την αίσθηση της συνεχούς παρακολούθησης, αλλά και της αποστολής για την επίτευξη των δεσμεύσεών τους έναντι της εποπτεύουσας αρχής και των πολιτών.

Αποδοτικότητα
Tο υπουργείο Oικονομικών θέλει διά αυτού του τρόπου να πετύχει ένα νέο επίπεδο λειτουργίας και αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. «Aν οι υπάλληλοι είναι συμμέτοχοι στο κόστος και το όφελος τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», πιστεύουν οι συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου. Aπό εκεί και πέρα το βάρος πέφτει στον ορισμό των αποστολών που πράγματι μπορεί να φέρει σε πέρας η διοίκηση με την υφιστάμενη δομή της. Για όσους οργανισμούς ή υπηρεσίες προκύψει από τη συγκεκριμένη διαδικασία ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους ή θα «ξηλώνονται» ή θα ιδιωτικοποιούνται. «Δεν έχουμε περιθώρια να κρατούμε κηφήνες και αποθήκες ανθρώπων», λένε με μία φωνή όλοι όσοι εμπλέκονται στην επιχείρηση «καρότο και μαστίγιο» του υπουργείου Oικονομικών. Γιατί είναι προφανές ότι εκτός από το «μαστίγιο» των προστίμων θα υπάρχει και το καρότο της επιβράβευσης, στην περίπτωση που οι στόχοι υπερκαλυφθούν. ΕΘΝΟΣ

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Μέχρι σήμερα, απευθείας αναθέσεις, κάποιες περίεργες συμπεριφορές, » ήρθαμε στην εξουσία» και τέτοια, πραγματικά δεν έχουν νόημα. Όλα αυτά τα πανηγύρια τελειώνουν γρήγορα και η πραγματικότητα είναι άλλη.

Η καταχρεωμένη δημοτική αρχή Καστοριάς θέλει πολύ δουλειά, προγραμματισμό έργα και σωστή διοίκηση κ. Δήμαρχε.

Από υπαλλήλους ακούμε πολλά περίεργα, μετατάξεις, επιλογές έμμισθες θέσεις.

Θα τα δούμε όλα αυτά ειδικά αυτό ν τον κρίσιμο μήνα που μπαίνει.

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr