Αρχείο για : Ιούνιος, 2013

Ποια σχολεία καταργούνται και ποια συγχωνεύονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δείτε την νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων:

Σχολεία 2013 :

Εκλογοδικείο: Νόμιμες οι εκλογές του 2012 με την παλιά απογραφή

Η ανακήρυξη των βουλευτών και ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών κατά τις τελευταίες εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, που έγινε σύμφωνα με την προηγούμενη απογράφη του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011, είναι συνταγματική και νόμιμη αποφάνθηκε το Εκλογοδικείο με μια σειρά αποφάσεων του.

Ειδικότερα, το Εκλογοδικείο έκανε δεκτές τις εισηγήσεις έξι δικαστών (των συμβούλων Επικρατείας Ν. Μακρουλάκης, Κ. Κουσούλης και η Παναγιώτα Καρλή και των αρεοπαγιτών Κ. Φράγκος, Ι. Γιαννακόπουλος και η Στυλιανή Γιαννακού), που είχαν προτείνει να απορριφθούν αντίστοιχες εντάσεις υποψηφίων βουλευτών, που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, αλλά και εκλογέων οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, καθώς για την ανακήρυξη των βουλευτών και τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία της απογράφης του 2001 και όχι της τελευταίας του 2011.

Οι βουλευτές και εκλογείς στις ενστάσεις υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η ανακήρυξη των βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Και αυτό γιατί ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή ορισμένων εκλογικών περιφερειών της χώρας, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, Α’ Αθηνών, Α’ Πειραιά, Σερρών, ‘Αρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου.Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου 2012, που διεξήχθησαν οι εκλογές τα αποτελέσματα της απογραφής ήταν ημιτελή, δηλαδή ήταν στο στάδιο της επεξεργασίας λόγω των νέων μεθόδων που εφαρμόστηκαν, με της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Νέα Δημοκρατία γίνεται Νέα Ελλάδα; Στο προσκήνιο ξανά η αλλαγή ονόματος της ΝΔ – Φούντωσε τα σενάρια η ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο

Κάποτε, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε πει πως τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είχαν κλείσει τον βιολογικό τους κύκλο. Η Ιστορία τον διέψευσε. Μπορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να μην έχουν την εκλογική δύναμη του παρελθόντος αλλά εξακολουθούν να κυβερνούν τον τόπο. Και μάλιστα, τον συγκυβερνούν!

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά με την οποία έπεσε η αυλαία του 9ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας έφερε ξανά στην επιφάνεια τα σενάρια και τις φήμες πως επίκειται αλλαγή του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε επανειλημμένα τη φράση Νέα Ελλάδα. Κάποιοι μέτρησαν έως και 20 φορές (ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν ακούστηκε πάνω από τρεις φορές). Και αμέσως άρχισε η φημολογία: πως το νέο κόμμα που συσπειρώσει (όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός) όλη την κεντροδεξιά παράταξη, ακόμη κι αυτούς (βλέπε Καρατζαφέρης, Μαρκόπουλος) που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ θα έχει το όνομα νέα Ελλάδα.

«Η αληθινή πρόοδος χρειάζεται ενωτικό πνεύμα. Εμείς το δείξαμε. Απευθύνω προσκλητήριο για την ενότητα της κεντροδεξιάς, σε όσους ήταν μαζί μας, αλλά για κάποιους λόγους απομακρύνθηκαν, και μαζί σε όλους τους πολίτες, που νιώθουν την ανάγκη για τη νέα Ελλάδα. Εμείς κρατάμε ψηλά τη σημαία, όταν οι άλλοι την καίνε. To 2021 η Νέα Ελλάδα δεν θα είναι όραμα, θα είναι πραγματικότητα», ήταν το ενωτικό κάλεσμα του πρωθυπουργού.

Θεωρείται πως ακόμη και η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στην ελληνική σημαία, μόνο τυχαία δεν ήταν. «Συμβολίζει την ενότητα και δεν είναι ένα πανί όπως είπαν κάποιοι ανόητοι», είπε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε διάπλατα την πόρτα της επιστροφής στο… μαντρί όσων έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Και το έκανε ενώ έχουν φουντώσει τα σενάρια της επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Το αν θα αλλάξει όνομα η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Αν δηλαδή από τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή η κεντροδεξιά θα συσπειρωθεί υπό την ομπρέλα της Νέας Ελλάδας του Αντώνη Σαμαρά.

Νέα Δημοκρατία: Δεσποινίς ετών 39

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε σάρκα και οστά σε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Αμέσως, η ΝΔ έγινε κόμμα εξουσίας.

Στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία (54,37%), συγκεντρώνοντας το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές, και εξασφάλισε 220 έδρες στην Βουλή.
Η κυβέρνηση Καραμανλή με δημοψήφισμα κατάργησε τη βασιλεία.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά εύκολα, με ποσοστό 41,84% και 172 έδρες.

Το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μεταξύ) παραδίδει την ηγεσία του κόμματος στον Γεώργιο Ράλλη.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία χάνει εκλογική μάχη. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανεβαίνει στην εξουσία. Η ήττα στις βουλευτικές αλλά και τις ευρωεκλογές φέρνει, τον Δεκέμβριο του ’81, νέα αλλαγή στην προεδρία. Ο Γεώργιος Ράλλης φεύγει, ο Ευάγγελος Αβέρωφ έρχεται.

Εποχή Μητσοτάκη
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ’84 οδηγεί τον Αβέρωφ σε παραίτηση. Την 1η Σεπτεμβρίου νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η ήττα της 2ας Ιουνίου 1985 δε φέρει αλλαγή ηγεσίας αλλά τον Σεπτέμβριο ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλοι εννέα βουλευτές αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύουν τη ΔΗΑΝΑ (Δημοκρατική Ανανέωση).

Ο δρόμος προς την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία ξεκίνησε από τις δημοτικές εκλογές του ’86, όταν το κόμμα κέρδισε τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια μετά κερδίζει και τις ευρωεκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεν μεγάλα ποσοστά (44,3% και 46,2% αντίστοιχα) αλλά λόγω του εκλογικού νόμου δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας με το Συνασπισμό αρχικά και στη συνέχεια οικουμενική κυβέρνηση.
Νέες εκλογές το 1990 και η ΝΔ συγκεντρώνει 46,9% και μόλις 150 έδρες. Σχηματίζει κυβέρνηση αλλά χωρίς στέρεες βάσεις.

Ο Σαμαράς ρίχνει τη… Νέα Δημοκρατία

Τον Ιούνιο του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται, τον ακολουθούν κι άλλοι βουλευτές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει. Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου, όπου η ΝΔ ηττάται με ποσοστό 39,3%. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και στη θέση του εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Στις εκλογές του 1996 η Νέα Δημοκρατία χάνει από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη πια. Ο Μιλτιάδης Έβερτ παραιτείται, αλλά ο Γιώργος Σουφλιάς δεν τον κερδίζει στις εσωκομματικές εκλογές και παραμένει πρόεδρος του κόμματος. Για μόλις ένα χρόνο όμως.

Τον Μάρτιο του 1997, στο 4ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Σουφλιά.
Θα ακολουθήσει η ήττα τις εκλογές του 2000, όμως στις 7 Μαρτίου του 2004 η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στην κυβέρνηση. Έλαβε το 45,36% των ψήφων και 165 έδρες στη Βουλή.

Δεν έκλεισε 4ετία όμως. Τον Σεπτέμβριο του 2007 γίνονται νέες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί ξανά αλλά με ποσοστό μειωμένο (41,84% και 152 έδρες). Δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή χάνει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Το 33,48% και οι 91 έδρες είναι ιστορικό χαμηλό για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής παραιτείται και προκηρύσσει συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη και Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικούν την προεδρία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει τον Σαμαρά, που εκλέγεται με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Το 2011 η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει τη Ρηγίλλης και μετακομίζει στη Συγγρού ενώ ο παραδοσιακός πυρσός δίνει τη θέση του σε ένα νέο λογότυπο, πιο μοντέρνο.

Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς όμως βουλευτές της για να διατηρήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 είναι το πρώτο κόμμα αλλά δε σχηματίζει κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές, στις 17 Ιουνίου. Με ποσοστό 29,66% είναι πρώτο κόμμα και σχηματίζει την τρικομματική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Καστοριά ΠΑΣΟΚ – Και επίσημα, νέος γραμματέας Κοσμάς Βαρσάμης αναπληρώτρια η Θωμαή Σιμώτα – δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των νέων τοπικών θέσεων

Την Παρασκευή 28-6-2013 συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα νομαρχιακή επιτροπή που εξελέγει στις πρόσφατες εκλογές.

Κατά την συνεδρίαση εξελέγει ως νέος  γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής μετά από μυστική ψηφοφορία ο κ. Κοσμάς Βαρσάμης.

Επίσης μετά από νέα μυστική ψηφοφορία εξελέγη ως αναπληρωτής γραμματέας η κ. Θωμαή Σιμώτα.

Κατόπιν τούτου  ορίστηκαν με απόφαση του οργάνου οι υπεύθυνοι των τομέων ευθύνης ως εξής:

ΤΟΜΕΑΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Λαμπής Χρήστος – Τσαλουκίδου Αθηνά

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ

Μηλούση Ξανθίππη – Τσαλουκίδου Αθηνά

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Δημτσιάδης Κωνσταντίνος – Σιμώτα Θωμαή

ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βαφειάδου Μαγδαληνή – Ραπτόπουλος Σωτήρης

ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

Βαρσάμης Κοσμάς

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

Αγγέλκος Ηλίας

Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ και καλεί σε διάλογο όλους τους πολίτες για το μέλλον του τόπου μας.

Άποψη μας είναι ότι οι παρατάξεις πρέπει να υπάρχουν

και να δρουν χάριν της πατρίδας και της κοινωνίας.

Καλούμε επίσης τους ανθρώπους που παραδοσιακά ήταν δίπλα μας  να συμβάλουν στην ανασύσταση και ανόρθωση της μεγάλης δημοκρατικής 

παράταξης.

Εμείς από την μεριά μας θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να συμβάλουμε στην προώθηση των ζητημάτων της ιδιαίτερης μας πατρίδας, με δράσεις και συγκεκριμένη λειτουργία, ξεκινώντας αρχικά επαφές με όλους τους φορείς του τόπου.

Στόχος μας είναι η εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

μετά από ουσιαστικό διάλογο.

Επίσης θα είμαστε παρόντες στην συζήτηση για τις Αυτοδοιηκητικές εκλογές μαζί με την κοινωνία και τους πολίτες.

 

 

 

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή

ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καστοριάς

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

 

Μείον 500 μόρια οι ιατρικές, μείον 1.000 μόρια οι πολυτεχνικές σχολές

Ιστορικά χαμηλά για τις βάσεις εισαγωγής σε φυσικομαθηματικές, ιατρικές, πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές

Σε ιστορικά χαμηλά αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων ακόμα και 500 μόρια στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, ενώ όσον αφορά στις πολυτεχνικές, η πτώση θα αγγίξει ακόμα και τα 1.000 μόρια.

Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Φροντιστών κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, θα υπάρχει κατρακύλισμα των σχολών του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου. Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν τα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν ανοδική τάση λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων σε σχέση με πέρυσι.

Καμία σχολή δεν θα ξεπερνά τα 19.000 μόρια, όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης, ενώ μόνο η Στρατιωτική Ιατρική (ΣΑΣ) αναμένεται να σταθεί στο ύψος της. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ανοδική τάση ενδέχεται να έχουν οι αποκαλούμενες «μεσαίες» στρατιωτικές σχολές, όπως η Ευελπίδων και η Σχολή Αστυνομίας.

Καθοδική θα είναι η τάση και στις σχολές ΜΜΕ, στο Πάντειο και τις παιδαγωγικές σχολές. Στις πολυτεχνικές, όπως εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης η πτώση θα ξεκινά από τα 400 μόρια, ενώ αναμένεται να αγγίξει τα 1.000 μόρια. Πτώση αναμένεται και στις Φιλοσοφικές σχολές, ενώ πτωτική τάση θα έχουν οι νομικές και οι ψυχολογικές σχολές, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

Τα «μυστικά» του μηχανογραφικού

1. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι τρία: Πρώτο, το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, δεύτερο, η πόλη που βρίσκεται το τμήμα: πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, και τρίτο, οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας.

2. Πώς βγαίνουν οι βάσεις, άνοδος και πτώση

Η διαδικασία για τον καθορισμό των βάσεων έχει ως εξής: όταν ολοκληρώνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων από όλους τους υποψηφίους, το σύστημα αρχίζει τη διαδικασία για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων των τμημάτων. Παίρνει, λοιπόν, το μηχανογραφικό κάθε υποψηφίου, ξεκινώντας από αυτόν με τα υψηλότερα μόρια και προχωρώντας προς τα κάτω, και ελέγχει αν υπάρχει κενή θέση στην πρώτη σχολή που έχει δηλώσει. Αν υπάρχει, ο υποψήφιος εισάγεται σε αυτή τη σχολή. Αν όχι, το σύστημα ψάχνει στη δεύτερη που έχει δηλώσει, στην τρίτη κ.ο.κ. Έτσι, σιγά-σιγά συμπληρώνονται οι κενές θέσεις των τμημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (να φτάσει το σύστημα στον τελευταίο υποψήφιο σε μόρια ή να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις των τμημάτων). Οι βάσεις λοιπόν των τμημάτων εξαρτώνται από τρία στοιχεία: 1) τις θέσεις εισακτέων που προσφέρει το τμήμα, 2) την επίδοση των υποψηφίων στις Πανελλαδικές ιδιαίτερα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, 3) τις προτιμήσεις των υποψηφίων που διαφοροποιούνται σημαντικά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Η βάση του τμήματος αποτελείται από τα μόρια του τελευταίου εισακτέου. Η διαφορά που έχουν οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία σε σχέση με τους υπολοίπους, είναι ότι τη στιγμή που το σύστημα φτάνει στα μόριά τους και εξετάζει το μηχανογραφικό τους, για κάθε σχολή που έχουν δηλώσει ελέγχει πρώτα αν υπάρχει κενή θέση στις θέσεις της γενικής σειράς 90% και μετά στις θέσεις της εκάστοτε ειδικής κατηγορίας.

3. Σειρά δήλωσης σε σχέση με άλλον υποψήφιο

Η σειρά δήλωσης των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο του υποψηφίου είναι το πιο σημαντικό σημείο σε όλη τη διαδικασία. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη παράγραφο, όταν το σύστημα, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των θέσεων στα τμήματα, φτάσει στα μόρια του συγκεκριμένου υποψηφίου, αρχίζει να «σαρώνει» τα τμήματα που έχει δηλώσει ο υποψήφιος από πάνω προς τα κάτω (από το 1 δηλαδή) μέχρι να βρει την πρώτη κενή θέση. Εκεί θα εισαχθεί ο υποψήφιος. Ενα σύνηθες λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να πιστεύουν ότι αν ο υποψήφιος Α δηλώσει ένα τμήμα 1ο και ο υποψήφιος Β δηλώσει το ίδιο τμήμα 5ο, τότε ο υποψήφιος Α έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα αυτό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωση αυτή είναι τα μόρια που έχουν οι δύο υποψήφιοι. Αν ο υποψήφιος Α έχει περισσότερα μόρια από τον υποψήφιο Β, τότε το σύστημα θα εξετάσει πρώτο το μηχανογραφικό του, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στο τμήμα.

4. Τα μόρια του υποψηφίου σε σχέση με τις βάσεις των τμημάτων

Επικρατεί γενικά μια αντίληψη ότι στόχος του μηχανογραφικού είναι να εισαχθούν οι υποψήφιοι στο υψηλότερο τμήμα που πιάνουν με τα μόρια που διαθέτουν. Αυτή η αντίληψη οδηγεί τις περισσότερες φορές τους υποψηφίους στην κατάταξη των τμημάτων βάσει των περσινών τους βάσεων, από το υψηλότερο τμήμα προς το χαμηλότερο και, επομένως, σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου. Οσο περισσότερα μόρια έχει ένας υποψήφιος τόσο περισσότερες επιλογές τμημάτων έχει στο μηχανογραφικό του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει στην ιεράρχηση των τμημάτων με κριτήριο να αξιοποιήσει όλα τα μόρια που έχει συγκεντρώσει, προκειμένου να μην «πάνε χαμένα», όπως χαρακτηριστικά έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέγεται.

Έρχεται μείωση συντάξεων του OAEE

Βόμβα ρίχνει στις συντάξεις το μανιφέστο με τις νέες απαιτήσεις που προβάλλει η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που είναι σε εκκρεμότητα και απορρέουν από τη μέχρι τώρα πορεία του Μνημονίου.

Στο ντοκουμέντο με τις απαιτήσεις των δανειστών που παρουσιάζει ο «Τύπος της Κυριακής», αποκαλύπτεται ότι η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο την επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ.

Για πρώτη φορά στις μέχρι τώρα συζητήσεις αποκαλύπτεται ότι ζητά να προσδιοριστούν και άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή αλλά και στις απώλειες εσόδων από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και από άλλες δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όπως η αποτροπή δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά και η αποτυχία της είσπραξης 770 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του πλαφόν αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές από τα 2.400 ευρώ στα 5.450 ευρώ.

Ήδη ανασύρεται από το συρτάρι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.

Και αυτό γιατί οι αποκλίσεις που επικαλούνται οι δανειστές ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ που είναι η τρύπα του ΟΑΕΕ.

Στο αγγλικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, η τρόικα δεν ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά η αποκάλυψη είναι ότι θέτει εξ αρχής θέμα πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από φόρους και εισφορές.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προσδιορίσει τα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα που είχαν υπολογιστεί από την αύξηση του ορίου αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το όριο αυτό που είναι 5.450 ευρώ αφορά στους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους μισθωτούς στο ΙΚΑ και σε ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2012 είχαν ασφαλιστικές κρατήσεις μόνο για το τμήμα του μισθού μέχρι τις 2.400 ευρώ.

Με νόμο αποφασίστηκε να εξισωθούν με τους νέους -μετά το 1993- ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τις 5.450 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τις 2.400 ευρώ που ίσχυαν για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσδοκούσε να εισπράξει εντός του 2013 περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ. Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του, όμως, η μηνιαία είσπραξη για το ΙΚΑ κινείται οριακά στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Που σημαίνει ότι ο στόχος των 770 εκατομμυρίων ευρώ έχει χαθεί και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συζητούν για μια απόδοση της τάξης των 400 – 450 εκατομμυρίων ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πέραν αυτών, σχεδόν μηδενική είναι η απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια. Από το μέτρο αυτό εκτιμήθηκε στον νόμο ότι θα προέκυπταν έσοδα, ή, πιο σωστά, ότι θα υπήρχε αποτροπή δαπάνης της τάξης των 595 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και άλλα τόσα για το 2014, ακριβώς επειδή η αύξηση στα όρια ηλικίας θα δυσκόλευε και θα απέτρεπε τη συνταξιοδότηση σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Παρά όμως ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν από το 65ο στο 67ο έτος και από τα 60 στα 62 (μειωμένη) , η απόδοση του μέτρου δεν φαίνεται στα οικονομικά των ταμείων.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι πέρα από τα 600 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στον ΟΑΕΕ, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα υπερβαίνει τα 400 – 450 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τραπέζι, εκτός από την τροπολογία που προέβλεπε αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ με μειώσεις της τάξεως του 20% – 25%, έχει πέσει και το σενάριο της εισφοράς επί του τζίρου όχι στο 0,2% όπως συζητείται αλλά ίσως στο 0,1% ώστε ένα μέρος των 600 εκατομμυρίων ευρώ να συγκεντρωθεί από μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ και ένα άλλο από την εισφορά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Σήμερα 30 Ιουνίου 2013, Κυριακή των Αγίων Πάντων, γιορτάστηκε η «Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης, όπου τελέσθηκε Δοξολογία και αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., τα Δ.Σ. των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωποι του επιστημονικού – επαγγελματικού κόσμου καθώς και απόστρατοι Αστυνομικοί.

ΜΗΝΥΜΑ κ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

«Τιμούμε σήμερα, ημέρα μνήμης των Αγίων Πάντων τους Αποστράτους της Ελληνικής Αστυνομίας, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι συμβολίζουν διαχρονικά την προσφορά και το παράδειγμα.

Τιμούμε πρώτα αυτούς που βρίσκονται κοντά μας και είναι το ζωντανό παράδειγμα για τα στελέχη που βρίσκονται σε ενέργεια για την Ελληνική Αστυνομία.

Τιμούμε όμως και εκείνους που δεν είναι πια κοντά μας και που διαχρονικά προσέφεραν στην πατρίδα, στην κοινωνία, στον λαό μας.

Σκοπός της θεσμοθέτησης του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι η αναγνώριση της προσφοράς των αποστράτων καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

Τα υψηλά ιδανικά που διακρίνουν το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά αστυνομικών, διατηρώντας στερεή και ακέραιη την αλυσίδα της παράδοσης. Στη διαδικασία αυτή οι απόστρατοι μας έχουν ενεργή συμμετοχή, προσφέροντας σημαντικά στις νεώτερες γενιές με τη συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία που διαθέτουν.

Οι συνάδελφοι απόστρατοι μπορούν και καλούνται να λειτουργήσουν ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Σώματος και της κοινωνίας, αφενός μεταφέροντας στους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτούσια τα μηνύματα και τις ανάγκες της κοινωνίας, αφετέρου ενημερώνοντας το ευρύτερο περιβάλλον τους για την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, για αποτελεσματικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Η συμβολή, η συμπαράσταση, η χρήσιμη συμβουλή των εν αποστρατεία αστυνομικών είναι πάρα πολύ χρήσιμη. Τους θέλουμε κοντά μας, τους θέλουμε δίπλα μας, τους θέλουμε να μας βοηθάνε με τη γνώση, τη σοφία και την εμπειρία του παρελθόντος.

Τέλος, χρέος όλων μας είναι να παραμένει αδιασάλευτη η διαδικασία παράδοσης της σκυτάλης από γενιά σε γενιά αστυνομικών και κάθε αστυνομικός να έχει ως οδηγό δράσης την αίσθηση του καθήκοντος, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, που αποτελούν τις διαχρονικές θεμελιώδεις αρχές του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Καλές οι foto στο συνέδριο της Ν.Δ κ. Αντωνίου, κάνα αποτέλεσμα για τον νομό μας θα δούμε;

Όλα χάνονται, όλα υποβαθμίζονται και σχεδόν κανείς δεν αντιδρά, δεν έχουμε καμία τύχη τελικά….

Μήπως κατά λάθος κ. Αντωνίου με τον Χρήστο Σταϊκούρα κουβεντιάσατε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης;

 

Αλλά τι λέμε τώρα, τι ζητάμε, άντε δεν χαλώ την foto σας……

 

 

Δημοσκοπικό προβάδισμα 1,5% για τη Ν.Δ

Την παγίωση στην πρωτιά της Ν.Δ και τη συγκράτηση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Alco για λογαριασμό της εφημερίδας » Πρώτο Θέμα» ΄σε δείγμα 1.000 πολιτών πανελλάδικά και στο διάστημα μεταξύ 25-27 Ιουνίου .

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

Ν.Δ: 20,9
ΣΥΡΙΖΑ: 19,4
ΠΑΣΟΚ: 6,5
ΑΝΕΛ: 4,6
Χρυσή Αυγή: 10,8
ΔΗΜΑΡ: 3,o
ΚΚΕ: 4,5

Από τη σφυγμομέτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετα τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, φαίνεται πως επικροτείται η απόφαση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ να ενώσουν κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οριακά με την είσοδό της στην Βουλή φλερτάρει η ΔΗΜΑΡ.

Αναφορικά με τις αποφάσεις του Ευ. Βενιζέλου να παραμείνει στην κυβέρνηση και του Φ. Κουβέλη να αποχωρήσει,η δημοσκόπηση αποτυπώνει  θετικές εκτιμήσεις για τον πρώτο (72% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – 46% στο σύνολο των ψηφοφόρων) και αρνητικές για τον δεύτερο (59% στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ – 51% στο σύνολο των ψηφοφόρων)

Τέλος, για το θέμα της ΕΡΤ, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους (68%) τοποθετούνται θετικά στις ριζικές αλλαγές στη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε αντίθεση με 25% εξ αυτών, που δεν τις επιθυμούν.

«Εισιτήριο» πρώτης ευκαιρίας για 75.000 νέους

Τη γερμανική τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων θα επιστρατεύσει το υπουργείο Εργασίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το πρόβλημα, αφού η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα άγγιξε τον προηγούμενο Φεβρουάριο το πρωτοφανές ποσοστό του 64,2%, δίδοντας στη χώρα μας μία ακόμη αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το αντίστοιχο υπουργείο της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντλήσει τεχνογνωσία γύρω από τα προγράμματα που εφαρμόζονται στη χώρα αυτή για την ανάσχεση του προβλήματος. Σημειωτέον ότι το θέμα της ανεργίας των νέων απασχολεί έντονα το σύνολο της Ευρώπης, με τους ευρωπαίους ηγέτες να έχουν αποφασίσει – τις προηγούμενες ημέρες – την εκταμίευση 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των προγραμμάτων αντιμετώπισή της.
Ταυτοχρόνως, στις 3 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Βερολίνο πανευρωπαϊκή διάσκεψη, με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας  Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν λύσεις για το καυτό αυτό πρόβλημα, ώστε να μη «χαθεί μία γενιά νέων ανθρώπων», όπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν  μέρος ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θ. Αμπατζόγλου.
Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα αύριο Δευτέρα, ο κ. Βρούτσης θα δεχθεί στο υπουργείο αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του αντίστοιχου γερμανικού υπουργείου με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και τον ειδικό απεσταλμένο της Μέρκελ στην Ελλάδα κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει την εφαρμογή στη χώρα μας ενός προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης των νέων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς στη Γερμανία.Το πρόγραμμα θα λέγεται «Πρώτη ευκαιρία» και θα αφορά το σύνολο των νέων που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους και εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Κατ’ ουσίαν θα δίδεται στους νέους μία «επιταγή κατάρτισης και απασχόλησης» – ένα «voucher» – με τη βοήθεια του οποίου θα αποκτούν την «πρώτη επαφή» με την αγορά εργασίας. Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα τετράμηνης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τον τρόπο αυτό θα αποκτούν μία πρώτη εμπειρία για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μία θέση απασχόλησης. Το πρόγραμμα θα αφορά 75.000 νέους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατάρτιση και την πρακτική τους άσκηση σε επιχείρηση της επιλογής τους. Αυτό θα γίνεται με την επιλογή από τον υποψήφιο δέκα επιχειρήσεων από αυτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ ο ΟΑΕΔ θα υποδεικνύει – τελικώς – σε ποια από αυτές θα ενταχθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία επίσημα ποσοστά δείχνουν ότι η ανεργία άγγιξε το 27%, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται έστω και μία ώρα εβδομαδιαίως, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη.
Στην ηλικιακή ομάδα 15 ως 24 ετών το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης με ανεργία που ξεπερνά το 64%, γεγονός που σημαίνει ότι δύο στους τρεις νέους αυτής της ηλικίας είναι άνεργοι. Οπως άνεργος είναι και ένας στους τρεις νέους 25-34 ετών και ένας στους τέσσερις στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών, που αποτελούν και την πλέον παραγωγική ηλικία.
Εκτός αγοράς εργασίας παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι μένουν άνεργοι σε ηλικία άνω των 50 ετών, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν κάποια εργασία ως την ηλικία συνταξιοδότησής τους.
Ιδιαιτέρως η ανεργία των νέων παρουσιάζει τάσεις ανεξέλεγκτης αύξησης σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ), το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15-24 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2012 ανερχόταν στο 12,3% (73,4 εκατ. άτομα), ενώ προβλέπεται ότι το 2018 θα αυξηθεί στο 12,8%.
Η τάση είναι αυξητική, σημειώνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των νέων ανέργων το 2012 είναι αυξημένος κατά 3,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2007 και κατά 0,8 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2011.

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr