Αρχείο για : Νοέμβριος, 2013

Με τα πρώτα χιόνια και θα κλείσουν δρόμοι – Προβλήματα σε αρκετά σημεία της Π.Ε Καστοριάς

Να μεριμνήσει άμεσα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Είναι απαράδεκτο με λίγο χιόνι να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όπως μας καταγγέλλουν από την ευρύτερη περιοχή του π. Δήμου Ακριτών.

Την ώρα αυτή οδηγοί καταγγέλλουν πως ο δρόμος σχεδόν έκλεισε.

Επιτέλους να δουν σοβαρά οι τοπικοί παράγοντες έστω την υπόθεση με τους δρόμους

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Καστοριάς » Έρχονται άμεσα ενισχύσεις στην περιοχή μας »

Δ.Τ – Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς : 

     Την 29 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια στην Καστοριά ύστερα από πρόσκληση της Βουλευτού του Ν. Καστοριάς κ. Μ. Αντωνίου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φ. Ταλίδη και του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς, μιας πρόσκλησης που έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης των ανωτέρω με τον κ. Υπουργό στην Αθήνα την 11/10/2013 .

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας συνεχάρητους άντρες της ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι συνέλαβαν προ ημερών τους αλβανούς δραπέτες των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί θα τιμηθούν, ενώ υποσχέθηκε να στείλει άμεσα ενισχύσεις στην περιοχή.

Ο κ. Υπουργός επιθεώρησε την περιοχή της Ελληνοαλβανικής μεθορίου στην Καστοριά.

Στην συνέχεια ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα τις Α.Δ. Καστοριάς καθώς και για το στάδιο που βρίσκεται η ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, η μετεγκατάσταση του Τ.Σ.Φ. Κορεστείων και η μελέτες για τις ανακαινίσεις των Τ.Σ.Φ. Νεστορίου και Μεσοποτάμιας και ζητήθηκε εκ΄ μέρους της Ένωσης η επίσπευση των διαδικασιών.

Ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης απαράδεκτο για μία σύγχρονη αστυνομία και για μία τόσο όμορφη πόλη.

Υποσχέθηκε ότι θα στείλει αρχικά συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων και λίγων θερμικών καμερών τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς και συγκεκριμένα οχήματα  4χ4 μέσα στο 2014.

Ανακοίνωσε, ότι πραγματοποιείτε μια μελέτη που έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του υπουργείου για την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος καμερών διαχείρισης των συνόρων όπως ακριβώς έχει γίνει και στον Έβρο. 

Ευκαιρία απασχόλησης για 20.000 άτομα μέσω ΟΑΕΔ

Ευκαιρία απασχόλησης σε 20.000 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου δίνει ο ΟΑΕΔ με δύο νέα προγράμματα, τα οποία αρχίζουν να τρέχουν από μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει η προκήρυξη για ένα ακόμα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν 2.000 άνεργοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα «Εργασία – Τώρα» μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγουν οι προκηρύξεις για τα παρακάτω προγράμματα:

1. Επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 30 – 66 ετών.
2. Επιδότηση 10.000 θέσεων εργασίας για τοπικά επιχειρηματικά σχέδια και τοπικές δράσεις.

Σημειώνουμε ότι και τα δύο προγράμματα στόχο έχουν την απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση βάσει του πρωτοτύπου που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, για το αν η επιχείρηση είναι ή όχη προβληματική, εάν εκκρεμεί ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης, εάν βρίσκεται εν λειτουργία και ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Αμέσως μετά οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων οφείλουν να καταθέσουν εντός πέντε ημερών την ίδια αίτηση σε έντυπη μορφή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης. Για να υπαχθεί μία επιχείρηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού τους τελευταίους τρεις μήνες, έως την ημερομηνία της αίτησης.

Οι άνεργοι που θα απορροφηθούν θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ. Για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης, η επιχορήγηση ανέρχεται στα 25 ευρώ την ημέρα για 25 ημέρες το μήνα κάτι που σημαίνει ότι η συνολική επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 625 ευρώ με ξεχωριστή επιδότηση για ασφαλιστικές εισφορές. Στην περίπτωση μάλιστα κατά την οποία η επιδότηση εγκριθεί, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε πρόσληψη εντός 35 ημερών και να προβεί σε ηλεκτρονική αναγγελία πρόσληψης στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη 10.000 ανέργων απο επιχειρήσεις και εργοδότες στον ιδιωιτiκό τομέα, για την κάλυψη τοπικών επιχειρηματικών σχεδίων και τοπικών δράσεων.

Θετικά τα αποτελέσματα από την επίσκεψη Δένδια σύμφωνα με την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Καστοριάς

Δ.Τ – Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ένωση μας σε συνεργασία με την βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Κας Αντωνίου Μαρίας και τους τοπικούς φορείς στην κυβέρνηση καθώς και η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός Καστοριάς σε θέματα λαθρομετανάστευσης, λαθροϋλοτομίας, εγκληματικότητας κ.α στην περιοχή μας παρευρέθη ο Υπουργός προστασίας του πολίτη Κος Δένδιας Νικόλαος.

Κατά την εδώ παρουσία του υπήρξε συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας νομού Καστοριάς καθώς και κλιμακίου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ Παραδόθηκε φάκελος με τα αιτήματα μας καθώς και με τα προβλήματα που μας, απασχολούν. Αναφέραμε στον Υπουργό ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι λόγω των περικοπών στους μισθούς μας λειτουργούμε με κύριο γνώμονα το φιλότιμο και με τις τελευταίες επιτυχίες που λάβανε χώρα στην περιοχή μας αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συναδέλφων. Τέθηκαν επίσης τα θέματα της εισόδου Αφροασιατών από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, της λαθροϋλοτομία στην περιοχή του Γράμμου καθώς και η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κυρίως οχημάτων και θερμικών καμερών.

Από την πλευρά του ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε πως είναι γνώστης των προβλημάτων και πως γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση στα πρότυπα του Έβρου τοποθετώντας σταθερές θερμικές κάμερες κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων και πως θα χορηγηθούν νέα οχήματα τύπου jeep 4×4.

 

 

 

Οδηγίες για τις αιτήσεις των δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Οι παγίδες και τι πρέπει να αποφύγουν.

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους – Διευκρινίσεις από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2013 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι «διαθέσιμοι» δημοτικοί αστυνομικοί, προκειμένου να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με «Οδηγίες για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα» (αριθμ. πρωτ.: ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/83/οικ.32170), η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, είναι ο τρόπους με τον οποίο θα επιλέξουν τις θέσεις προτίμησης για την τοποθέτησή τους στους νέους φορείς – έχουν ανοίξει 2.858 θέσεις, κυρίως στην Ελληνική Αστυνομία, στα σωφρονιστικά καταστήματα, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης («one stop shop») του υπουργείου Εσωτερικών, στις υπηρεσίες Δίωξης Παραεμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα (13 Δεκεμβρίου) εκπνέει και η προθεσμία να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αποτίμηση προσόντων και όσα δικαιολογητικά δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα.

Επιπρόσθετα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις προτίμησης, καθώς θα παραμείνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας όσοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη, υποβάλλουν αίτηση χωρίς να αναγράψουν καμία θέση προτίμησης και υποβάλλουν αίτηση με περιορισμένο αριθμό θέσεων και τελικά δεν καταλάβουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους (μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αποτίμησης προσόντων) επειδή σε αυτές διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων.

Να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες κατάρτισης των Πινάκων Βαθμολογικής Κατάταξης και διάθεσης των υπαλλήλων στις νέες θέσεις εκδίδεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση μετάταξης. Σε αυτήν καθορίζεται και η ημερομηνία εμφάνισης του υπαλλήλου στο φορέα υποδοχής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης.

Αν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί με υπαιτιότητά του στο φορέα υποδοχής κατά την καθορισμένη ημερομηνία, εκδίδεται πράξη απόλυσης του υπαλλήλου και ανακαλείται η σχετική πράξη μετάταξης από το όργανο διοίκησης του φορέα υποδοχής. Τα στοιχεία διαβιβάζονται από την αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα υποδοχής στο ΑΣΕΠ καθώς και στο οικείο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο προκειμένου να μεταταχθεί στη θέση «ο αμέσως επόμενος αδιάθετος υπάλληλος του Πίνακα Βαθμολογικής Κατάταξης».

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ

Στη… «δραχμή» επέστρεψαν τα εισοδήματα των Ελλήνων

Ζούμε με όσα βγάζαμε πριν 15 χρόνια.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι αποδοχές των εργαζομένων έχουν μειωθεί κατά 1,7% στο διάστημα 2000-2012

Ημέρες του 1999 (και ακόμα πιο πριν) ζουν πλέον οι Έλληνες, που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα εισοδήματα που είχαν προ δεκαπενταετίας, αλλά με … τις τιμές του 2012!

Στην έκθεσή του που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο ΟΟΣΑ “πανηγυρίζει” για την προσαρμογή των μισθών και εισοδημάτων που έχει συντελεστεί στα χρόνια του Μνημονίου, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Τα στοιχεία που παρουσιάζει δείχνουν ότι οι μισθοί μειώθηκαν κάτω και από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2000. Στην άλλη έκθεσή του βέβαια, την οποία παρέδωσε ο διεθνής οργαναισμός στον Κωστή Χατζηδάκη περιέγραφε και όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για να πέσουν οι τιμές και να επιστρέψει η Ανάπτυξη στη χώρα.

Η έκθεση του δείχνει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων συνολικά στη χώρα μας έχουν μειωθεί κατά 1,7% στο διάστημα 2000-2012. Εξαίρεση όμως αποτελούν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των οποίων οι αποδοχές, παρά τις μειώσεις που και αυτοί υπέστησαν κατά την τελευταία τετραετία, το 2012 παρέμεναν υψηλότερες κατά 12,4% σε σχέση με το 2000.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο οι μειώσεις μισθών ήταν μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, εξακολουθούν να έχουν σχετικά υψηλότερες αποδοχές γιατί είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών τα προηγούμενα χρόνια, κατά την περίοδο πριν το 2009.

Έτσι, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ:

– στο σύνολο της Οικονομίας, στην περίοδο 2000-2009 οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 23,2% αλλά από το ύψος αυτό μειώθηκαν κατά 20,2% από το 2009 έως το 2012. Ετσι, συνολικά στο διάστημα 2000-2012 η απώλεια είναι 1,7%.

– εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα είχαν αυξήσεις 22,7% μέχρι το 2009 αλλά έκτοτε έχασαν 19,6% και έτσι είχαν συνολικά απώλειες 1,3% σε σχέση με όσα έπαιρναν το 2000.

– στο ευρύτερο δημόσιο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 56,7% έως το 2009 και μετά μειώθηκαν κατά 28,3% έως το 2012.

– εργαζόμενοι στις τράπεζες είχαν αύξηση των αποδοχών τους κατά 17,1% από το 2000 έως το 2009 αλλά στα επόμενα τέσσερα χρόνια έχασαν το 17,2%. Έτσι τελικά έχασαν 3,1% των καθαρών αποδοχών που είχαν το 2000.

– οι υπόλοιποι ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν αυξήσεις κατά 24,4% έως το 2009 αλλά έχασαν 21,2% έως το 2012 και τελικά έχασαν 2% από όσα έβγαζαν το 2000.

– ο κατώτατος μισθός “επέστρεψε” στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αφού αυξήθηκε μεν μέχρι το 2009 κατά 19,8% αλλά μετά υποχώρησε -βάσει νόμων- κατά 24,9% και πλέον είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2000!

Νεαροί διακινούσαν χασίς στη Φλώρινα

Δυο 21χρονοι και η 20χρονη κοπέλα που ήταν μαζί τους.

Tρεις νεαροί που έπεσαν στα «δίχτυα» αστυνομικών της Ασφαλείας οι οποίοι είχαν πληροφορίες ότι έκαναν αλισβερίσι στην πόλη της Φλώρινας.

Μόλις είχαν παραλάβει μια συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη βάρους 148 γραμμαρίων και είχαν ξεκινήσει για να τη διακινήσουν, οι τρεις νεαροί που έπεσαν στα «δίχτυα» αστυνομικών της Ασφαλείας οι οποίοι είχαν πληροφορίες ότι έκαναν αλισβερίσι στην πόλη της Φλώρινας.

Οι δυο 21χρονοι και η 20χρονη κοπέλα που ήταν μαζί τους, παραδέχθηκαν ότι είχαν προμηθευτεί τα ναρκωτικά από έναν 24χρονο και έναν 29χρονο για να τα διαθέσουν σε χρήστες της περιοχής. Ο πρώτος από τους προμηθευτές εντοπίστηκε, συνελήφθη και στο σπίτι του και σε αυτά των 21χρονων βρέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης, δύο τηλεκάρτες με υπολείμματα ηρωίνης, ένα αεροβόλο πιστόλι, μία  γεμιστήρα με 305 μεταλλικά σφαιρίδια, δύο ζυγαριές ακριβείας και ένας τρίφτης κάνναβης. Οι τέσσερις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας, ενώ ο 29χρονος αναζητείται.

*** Ένα δενδρύλλιο κάνναβης ύψους 2,30 εκατοστών καλλιεργούσε στον κήπο του σπιτιού του σε χωριό της Πέλλας, ένας 26χρονος που συνελήφθη μετά από έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί οι οποίοι κατέσχεσαν και μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 5,4 γραμμαρίων. Ο καλλιεργητής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

Αλβανοί διέρρηξαν εκκλησία στην Φλώρινα

17 και 24 ετών οι δράστες.

Κάτοικοι του χωριού είδαν τους δύο αλλοδαπούς και ειδοποίησαν την αστυνομίαΑναζητώντας χρήματα πέρασαν παράνομα τα σύνορα δυο νεαροί Αλβανοί που, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, κατάφεραν να τρυπώσουν σε μια εκκλησία της κοινότητας Κέλλη στην Φλώρινα της οποίας παραβίασαν το παγκάρι. Δεν πρόλαβαν, όμως, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Κάποιοι κάτοικοι του χωριού είδαν τους  δύο αλλοδαπούς τη στιγμή που έβγαιναν από το ναό και, καθώς ήταν άγνωστοι στην περιοχή, υποψιάστηκαν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε. Έτσι, ειδοποίησαν αμέσως αστυνομικούς του τμήματος Βεύης, οι οποίοι εντόπισαν τους Αλβανούς ηλικίας 17 και 24 χρόνων.

Σύντομα διαπιστώθηκε ότι είχαν πάνω τους ένα μικρό χρηματικό ποσό το οποίο είχαν αρπάξει από το παγκάρι και ότι είχαν έλθει παράνομα στη χώρα κι έτσι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας, ενώ τα κλεμμένα χρήματα επιστράφηκαν στην εκκλησία.

Σοκ από την αύξηση 60% στα διόδια

Γεμίζουν όλη την Ελλάδα με διόδια – Ανοίγουν νέοι σταθμοί σε Άγιο Στέφανο-Βαρυμπόμπη με κόστος 0,90 και 0,60 λεπτά αντίστοιχα – Χιλιάδες μηνύματα οργής στο Διαδίκτυο από αυτοκινητιστές – Το Δημόσιο δίνει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στους εργολάβους

Το… αίμα τους πίσω παίρνουν οι εθνικοί εργολάβοι ενεργοποιώντας μετά από 2,5 χρόνια «πάγου» τις αυξήσεις διοδίων, που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης. Οι «μπουλντόζες» που τόσο περιμένει η εθνική οικονομία, για να ανασάνει και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, δίνουν «γροθιά στο στομάχι» των οδηγών που εν μέσω βαθύτατης κρίσης από το νέο έτος καλούνται να πληρώσουν διόδια αυξημένα ακόμη και πάνω από 60%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που θα εφαρμοστεί στο εθνικό οδικό δίκτυο και αφορά στο τμήμα από Μεταφόρφωση Αττικής μέχρι Σκάρφεια περιλαμβάνοντας τους σταθμούς Αφίδνες, Καπανδρίτη, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Βαθύ (πρώην Σχηματάρι), Θήβα και Τραγάνα.  Επιπλέον, μπαίνουν και νέοι σταθμοί, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο θα λειτουργήσει με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ετών ο σταθμός του Αγίου Στεφάνου και θα ακολουθήσει τον Ιούλιο του 2015 και ο σταθμός της Βαρυμπόμπης, πλήττοντας ακόμη και τις μετακινήσεις εντός του λεκανοπεδίου. Το κόστος θα διαμορφωθεί για τα ΙΧ σε 0,90 ευρώ και 3,25 ευρώ για τα μεγάλα φορτηγά και σε 0,60 και 2,15 ευρώ αντίστοιχα.

Η εκτίναξη των τιμών στα διόδια της Νέας Οδού οφείλεται στην αύξηση της χρέωσης ανά χιλιόμετρο η οποία από 0,025 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, θα αυξηθεί σε 0,04 ευρώ το χιλιόμετρο από τις αρχές του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της Μαλακάσας η αύξηση θα φτάσει το 66,7% για την κατηγορία των δικύκλων και στα Οινόφυτα για τα ΙΧ η αύξηση διαμορφώνεται σε 62,5%.

Με τις νέες τιμές το ταξίδι  Αθήνα-Λαμία μετ’ επιστροφής θα φτάσει τα 26 ευρώ. Μέχρι την Θεσσαλονίκη υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 55 ευρώ. Στο υπουργείο Υποδομών σχολίαζαν τις προηγούμενες μέρες ότι όταν θα ξεκινήσει σε λίγα χρόνια ο γρήγορος σιδηρόδρομος που θα κάνει το δρομολόγιο ως την συμπρωτεύουσα σε 2,5 ώρες θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα αναγκάσει τους εργολάβους να ρίξουν τις τιμές. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί από την στιγμή που τα διόδια χρηματοδοτούν τα έργα και αποτελούν βασική παράμετρο του χρηματοοικονομικού μοντέλου κατά την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας των οδικών αξόνων.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα τμήματα του εθνικού δικτύου οι χρεώσεις κυμαίνονται άλλοτε αυξανόμενες και άλλοτε μειωμένες ειδικά σε ημιτελή τμήματα όπως η Κορίνθου-Πατρών, όπου οι τιμές θα υποχωρήσουν στα 2,50 ευρώ για τα ΙΧ από τα 3,10 ευρώ που ήταν στο σταθμό του Ρίο. Αντιθέτως στο κομμάτι  Ελευσίνα–Κόρινθος η χρέωση θα γίνεται και από τις δύο κατευθύνσεις με την λειτουργία τριών πλευρικών σταθμών στη Νέα Πέραμο, την Πάχη και τους Αγίους Θεοδώρους.

Στην Ολυμπία Οδό, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα διόδια θα έχουμε στην Ελευσίνα όπου για τα ΙΧ αλλά και για τα μεσαία και μεγάλα φορτηγά θα φτάσει το 33,3%. Η κινητοποίηση των εργοταξίων ενεργοποιεί και τις αυξήσεις που ήταν να γίνουν προ τριετίας στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που κατασκευάζει το Μαλιακός-Κλειδί και αναμένεται να φτάσουν το 32,8% στο Μοσχοχώρι ενώ στην Πελασγία, το κόστος από 2,70 ευρώ για τα ΙΧ, από την 1η Ιανουαρίου εκτινάσσεται σε 3,50 ευρώ, αυξημένο κατά 30%.

Το «αντίδοτο» των εργολάβων και της κυβέρνησης στην αύξηση του κόστους διελεύσεων στο εθνικό δίκτυο είναι οι εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες που φτάνουν το 80% στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και το 50% στην Νέα Οδό. Επίσης, για τους χρήστες του πομποδέκτη (Olympia pass) στο Κόρινθος–Πάτρα (σταθμοί Ρίο, Ζευγολατιό) θα παρέχεται έκπτωση 10%. Στο Ελευσίνα –Κόρινθος, ακόμη, προγραμματίζεται σε 14 μήνες η λειτουργία υβριδικού συστήματος χρέωσης με το οποίο οι οδηγοί θα πληρώνουν με βάση την απόσταση που θα έχουν διανύσει.

Το Δημόσιο δίνει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στους εργολάβους

«Το κόστος πραγματοποίησης των έργων είναι πολύ μεγάλο. Κανείς δεν μας χαρίστηκε. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και το Δημόσιο δεν είχε άλλη συμφερότερη λύση για να πραγματοποιηθούν» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το χρηματοδοτικό κενό των αυτοκινητοδρόμων που θα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και είναι πόροι που θα προέλθουν κυρίως από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, συν το δάνειο των 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Εξ αυτών η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι 215 εκατ. ευρώ στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, 179 εκατ. ευρώ στην Ιόνια Οδό, 410 εκατ. ευρώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και 250 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό.

Επιπρόσθετα, το Δημόσιο μπαίνει ως εγγυητής των εργολάβων και των τραπεζών παραχωρώντας μέρος των μελλοντικών του εσόδων από τα διόδια, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, εφόσον οι κυκλοφορίες είναι κατώτερες των προβλεπόμενων και δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά στο συνολικό ποσό των αποζημιώσεων, που θα δοθούν στους εργολάβους και παραχωρησιούχους, το ύψος τους ανέρχεται σε 574 εκατ. ευρώ και αφορά στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στους οδικούς άξονες λόγω απαλλοτριώσεων, αρχαιολογίας κ.ά.

Όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο ειδικός διαπραγματευτής των παραχωρήσεων και σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα έργα  κ. Ευθύμιος Βιδάλης, η συμφωνία περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ (πέραν των αποζημιώσεων που είχαν συμφωνηθεί επί υπουργίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και υπολογίζονταν περίπου στα 400 εκ. ευρώ). Πρόκειται για κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων των εργολάβων, την οποία ο κ. Βιδάλης αλλά και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου κ. Μαρκεζίνης απέδωσαν στις απώλειες εσόδων που είχαν οι παραχωρησιούχοι λόγω των καθυστερήσεων στα έργα μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων. (Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ)

Οργή στο διαδίκτυο από χιλιάδες μηνύματα αυτοκινητιστών

Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από οργισμένα μηνύματα αυτοκινητιστών, οι οποίοι σημειώνουν πως πλέον μετά τις σαρωτικές αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων ακόμα και μια σύντομη διαδρομή έχει γίνει απαγορευτική.

Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει «σπάσει» κάθε ρεκόρ, καθώς διαθέτει τα ακριβότερα διόδια στον κόσμο.

Επίσης, αρκετοί επισημαίνουν πως τα έργα σε ορισμένους οδικούς άξονες είχαν «παγώσει» για χρόνια, όμως, οι οδηγοί πλήρωναν κανονικά το αντίτιμο.

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα – Αλλαγές στις τελικές λίστες του ΟΑΕΔ – Ακόμη και μετά την πρόσληψη αλλάζουν τα ονόματα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Αλλάζουν ονόματα στον κατάλογο των ονομάτων που έχουν προσληφθεί με την πρώτη προκήρυξη του ΟΑΕΔ ( 10.000), έχουν γίνει κάποια λάθη και φεύγουν από τις λίστες προσληφθέντες ακόμα και μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ακόμη και μετά την πρόσληψη από τους φορείς.

Αλλαγές γίνονται και στην Δ.Μακεδονία.

Προφανώς έγιναν λάθη και ενστάσεις.

Στον νομό Καστοριάς μέχρι στιγμής οι φορείς προσλαμβάνουν από την τελική λίστα χωρίς προβλήματα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr