Αρχείο για : Αύγουστος, 2015

Παραμένει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Η κυβέρνηση δεν προχωρά στην έκδοση ΠΝΠ για δίμηνη αναστολή.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώνουν με «καπέλο» τον ΦΠΑ 23% την εγγραφή των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία

Με «καπέλο» τον ΦΠΑ 23% θα πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά την εγγραφή των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να μην προχωρά τελικά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έδινε δίμηνη αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου.

Παρά τη σχετική προαναγγελία για την έκδοση ΠΝΠ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, πηγές από το ΥΠΟΙΚ έλεγαν πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν θα εκδοθεί τη Δευτέρα, αλλά και πως δεν είναι σίγουρο αν θα εκδοθεί γενικά, αφήνοντας ανοιχτό ένα ενδεχόμενο μήπως κάτι τέτοιο συμβεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία για την οποία δίνει περιθώριο η νέα εγκύκλιος Σαββαΐδου.

Μεταξύ άλλων, τόνιζαν πως ενδεχόμενη αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία από την υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε γιατί θα έμοιαζε και σαν μονομερής ενεργεία, αν δεν συνοδευόταν ταυτόχρονα και από δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, άλλα και θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση και τα νοικοκυριά, αφήνοντας στον «αέρα» το τι θα ισχύσει για τη φοίτηση χιλιάδων μαθητών μετά τους δυο μήνες, μεσούσης της σχολικής χρονιάς,

Σε κάθε περίπτωση, καθώς ΠΝΠ δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει μια εβδομάδα περιθώριο ακόμα στα ιδιωτικά σχολεία για να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κυρία Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία γίνεται δεκτό ότι για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Όπως τονίζεται, οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά. Πιο αναλυτικά:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015).

γ) Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Απίστευτο…..Η Ν.Δ σε δημόσιες τοποθετήσεις τονίζει πως από 21/9/2015 θα φέρουν και πάλι χαμόγελο και κέφι σε όλους τους Έλληνες

Η Ν.Δ  3  βδομάδες πριν τις εκλογές και αισθάνεται πως βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ομιλίες τους τονίζουν χωρίς ντροπή πως αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση θα φέρουν, πρόοδο,χαμόγελο και κέφι σε όλους τους Έλληνες

Πώς θα εξοφλήσετε σε 12-24 δόσεις τις οφειλές σας στην εφορία

Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν φέτος το φόρο τους όσοι έκαναν τις τελευταίες ημέρες την δήλωση τους και βλέποντας το εκκαθαριστικό τους πανικοβλήθηκαν γιατί δεν μπορούν να δώσουν ως σήμερα, Δευτέρα 31 του μήνα την πρώτη δόση. Αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία – υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του φόρου με τις προβλεπόμενες δόσεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που θα ρυθμιστεί επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό προσαυξήσεων 8,5%, ακόμη κι αν είναι μη ληξιπρόθεσμες.

Στην πάγια ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά, σύμφωνα με το enikonomia.gr, το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με αναστολή πληρωμής ή με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ στον οφειλέτη για τα χρέη του για τα οποία έχει ευθύνη καταβολής. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία (π.χ. τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις υποβαλλόμενες περιοδικά, όπως τέλη κυκλοφορίας, χρέη από δάνεια και συμβάσεις, τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής) είναι δυνατό να ρυθμίζονται και σε περισσότερες από 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 24.

Πώς γίνεται η αίτηση

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) ή με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Κατ’ εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία δηλαδή.

Προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης τις ανωτέρω δηλώσεις.

Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη πρέπει να έχουν ρυθμιστεί. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μαζί με την αίτηση για οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

Ανακοινώθηκαν οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ

Τη λειτουργία της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Την Επιτροπή Προγράμματος αποτελούν οι:

Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γολέμης Χάρης
Γκασούκα Μαρία
Κλαυδιανός Παύλος
Μαυρουδή ‘Αννα
Μπαλτάς Αριστείδης
Μπασκόζος Γιάννης
Παπαγιαννάκος Δημήτρης
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Πεπές Ζώης
Πουλάκης Κώστας
Ραυτοπούλου Κερασίνα
Σταθάκης Γιώργος
Στάικος Χρήστος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτσης Αλέξης

Το Πολιτικό Όργανο Εκλογικής Ευθύνης, έχει επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τα άλλα μέλη του είναι οι:

Βίτσας Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Γεροβασίλη Όλγα
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ηλιόπουλος Νάσος
Λάμπρου Πάνος
Μαντάς Χρήστος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπαλτάς Αριστείδης
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπάς Νίκος
Ρήγας Πάνος
Σακελλαρίδης Γαβριήλ
Σβίγκου Ράνια
Σκουρλέτης Πάνος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νίκος

Νέα συνεδρίαση της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια

Σφοδρή η μάχη για τις λίστες και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Λάκης Λαζόπουλος, Λαοκράτης Βάσσος, Γιάννης Θεωνάς μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται.

Πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των ψηφοδελτίων (6 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια. Η μάχη για μια θέση στις λίστες αναμένεται να είναι σφοδρή,  πολλά ονόματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες -ειδικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας- από τον Λάκη Λαζόπουλο  μέχρι προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Λαοκράτης Βάσσος  ή ο Γιάννης Θεωνάς.

Πάντως, στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι υπάρχει η ευκαιρία, μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης συντρόφων, να ψάξουν με  μεγαλύτερη άνεση για τους κατάλληλους υποψηφίους. «Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων σημαντικών ανθρώπων, αξιόλογων, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.

Όποιος έρχεται και μου  ζητά να έχει εκλόγιμη θέση, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει θέση στη μάχη να μπούμε μαζί, να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα, να έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση. Απ’ τα παθήματά μας να μάθουμε. Φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έντιμους ανθρώπους, τους άξιους ανθρώπους, να δώσουμε τη μάχη για την Αριστερά, να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα, να δώσουμε τη μάχη για την κοινωνία», είπε καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Είχε προηγηθεί η ακραία σύγκρουση του Αλέξη Μητρόπουλου με τον Χρήστο Σπίρτζη από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Ο κ. Μητρόπουλος  κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο σπίλωσης του και ότι κυβερνητικό στέλεχος  ζήτησε την παραμονή της διάλυσης της Βουλής, να υποβληθεί στον Άρειο Πάγο αίτημα για να αρθεί η βουλευτική του ασυλία του, κάτι που γνωρίζει και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης. Οι βολές αφορούσαν τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει εμπλοκή και δεν γνωρίζει  την υπόθεση του κ. Μητρόπουλου.  Αλλά και ο κ. Νικολούδης, με ανακοίνωση του, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή δεν έγινε, οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση αυτή και ότι δεν είπε σε οποιονδήποτε, ότι έγινε παρέμβαση από κάποιον υπουργό.

Η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις λίστες των υποψηφίων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι τους κειμένου – παρέμβασης της ομάδας των 53. «Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το προηγούμενο διήμερο έγινε μεγάλη συζήτηση στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη για την επτάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμφωνία, ασκήθηκε σκηρή κριτική αλλά η επιθυμία να προχωρήσουν όλοι μαζί και να κάνουν το χρέος τους προς τον ελληνικό λαό, όπως έλεγαν πολλά στελέχη, επικράτησε.

Στην ομιλία του, το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλούσε για τη συμφωνία και για το τι πρέπει να κάνει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ και έμοιαζε σαν να μηρύκαζε ακόμα τα επιχειρήματα του. Την Κυριακή, χωρίς κοστούμι, φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι πόλο, βρήκε ξανά τον εαυτό του.  Καθοριστική για αυτό ήταν η απόφαση της ομάδας των 53 να δώσουν την εκλογική μάχη και να μην κρατήσουν αποστάσεις παρά τις ισχυρές ενστάσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας, την Κυριακή έκανε μια ομιλία σε υψηλότατους τόνους. Επιτέθηκε στη ΝΔ  («στο DNA της πολιτικής ιδεολογίας του κόμματος αυτού είναι ο πιο σκληρός αυταρχισμός», είπε), στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη («ήταν αρχηγός των κενταύρων»), στο πολιτικό κατεστημένο του οποίου η «βαθιά επιθυμία είναι να κάνει πράξη την Αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση επτά μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων».  «Και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη χώρα και τον λαό μας από αυτό το κατεστημένο, που, αν και σήμερα καμουφλάρεται, φοράει την προβιά της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου, που είμαστε βέβαιοι ότι αν επιστρέψει, θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για το λαό μας», δήλωσε.

Επιπλέον απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασία με το παλαιοκομματικό κατεστημένο. «Σπεύδουν να δώσουν τον ύστατο μεγάλο αγώνα.

Και -προσέξτε- αυτόν τον αγώνα, όχι για να μας κερδίσουν στις εκλογές, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ποιος είναι ο αγώνας τους; Ποια είναι η μεγάλη τους αγωνία; Είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. Αυτή είναι η μεγάλη τους αγωνία.

Και πώς προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες  αυτές τις  μέρες; Με το «όλοι το ίδιο είναι». Και με το «εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη συνεργασία;»  Μα να συνεργαστούμε με ποιους; Με ποιους ακριβώς να συνεργαστούμε; Με αυτούς, που ενώ εμείς ανοίξαμε τα συρτάρια και  τις λίστες Λαγκάρντ,  και κάθε κατεργάρης ήρθε στον πάγκο και πλήρωνε και πληρώνει, με αυτούς που τα κρύβανε στα συρτάρια τους για χρόνια; Με αυτούς  έπαιρναν για χρόνια το 3% από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ; Με αυτούς να συνεργαστούμε; Ή με όσους δημιούργησαν το παράλληλο κύκλωμα της διαδρομής του  μαύρου χρήματος από τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σε αντίθεση με αυτούς που ήθελαν στο παρελθόν να παίρνουν λαϊκή εντολή και να την μεταχειρίζονται ως τα παλαιότερα των υποδημάτων τους  αλλάζοντας στρατηγική, «εμάς μας τιμά και είμαστε υπερήφανοι ότι απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Όπως μας τιμά,  και είμαστε υπερήφανοι, που δώσαμε τη δυνατότητα να εκφραστεί αυτό το  «γαμώτο»  του ελληνικού λαού –επιτρέψτε μου την έκφραση –  για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, που εκφράστηκε με το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».

Ναι στο ντιμπέιτ με Μειμαράκη

Αποδέχθηκε, επίσης, με άνεση την πρόσκληση για ντιμπέιτ που του απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης. «Ακούω, βέβαια, ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μειμαράκης, με το γνωστό και απαράμιλλο ύφος του, μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει. Μόνο ένα; Και ένα και δύο και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει και με όποιον θέλει. Διότι, εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, εγώ προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ. Και θέλω να σας πω ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο και το αισθητήριο του ελληνικού λαού», είπε.

Στη διάρκεια  της διήμερης συζήτησης διατυπώθηκε αυστηρή κριτική από κεντρικά στελέχη για τον παραγκωνισμό του κόμματος στη χάραξη της στρατηγικής αλλά και από στελέχη της περιφέρειας που διατύπωσαν παράπονα επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τους υπουργούς για σημαντικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό,  τα κενά στα σχολεία ή το ζήτημα με τους αγρότες.

«Καρφιά» Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος στην αρχή της ομιλίας του, στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πλάτη του μια ήττα, ότι το κόμμα δεν λειτούργησε δημοκρατικά, ότι η απόφαση να αναβληθεί το συνέδριο ήταν πλήγμα. Χαρακτήρισε λαϊκισμό «που αναδείξαμε εμείς» τον διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο. «Σας είχα πει ότι δεν θα είναι εύκολη η διακυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε μάχες. Ελεγα ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν βγαίνει χωρίς άλλη φορολόγηση του πλούτου και η απάντηση ήταν μην το λες αυτό, θα χάσουμε ψήφους, θέλουμε να κυβερνήσουμε», είπε.  Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι το μνημόνιο, «αρκεί να προτείνουμε λύσεις και να βάλουμε 10 προτεραιότητες όχι 200, γιατί τότε δεν θα έχουμε προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στη γωνία, όπως κάνουν άλλοι σύντροφοι, και να λέμε μας μπλοκάρει το μνημόνιο δεν κάνουμε τίποτα».

Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη κατατέθηκε και ένα αιχμηρό κείμενο από την ομάδα των 53, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά  ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κ.Ε., υπήρξε  λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας. Αποστρατεύσεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση και σε όλα τα επίπεδα (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε., μέλη νομαρχιακών επιτροπών,  μέλη οργανώσεων). Πρόκειται για ένα δυναμικό που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Θα εργαστούμε σκληρά για να εμποδίσουμε φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση.

Η ηγεσία πρέπει να σταθεί αυτοκριτικά μπροστά στο φαινόμενο και να αρχίσει αμέσως η αντιστροφή του. Στο απλό μέλος ή και φίλο του κόμματος δόθηκε, δυστυχώς, το σήμα, ιδίως την περίοδο των επτά μηνών της διακυβέρνησης, ότι το μόνο καθήκον του ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία. Το εξέλαβε ως την κατάληξη μιας προϊούσας παράκαμψης και ακύρωσης του κόμματος από το 2012 και μετά, ως επιλογή. Το συνέδεσε και με  απόψεις για την ανάγκη αδιαμεσολάβητης σχέσης του ηγέτη με το λαό, για το ότι οι κομματικές δυνάμεις είναι βαρίδια και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιρροής της κυβέρνησης. Όμως, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της»

Ψυχρολουσία για συνταξιούχους ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Τη ψυχρολουσία που υπέστησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου, λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις τους, θα υποστούν αύριο Τρίτη και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
Η αύξηση από το 4% στο 6% της εισφοράς που καταβάλουν οι συνταξιούχοι υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή της εισφοράς 6% και στις επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από 1η Ιουλίου οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων. Καθώς δε η παρακράτηση του 6% γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση αγγίζει το 4% και όχι το 2%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που το 2010 ελάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, σήμερα και μετά τις περικοπές των προηγούμενων ετών έχει ευρεθεί να λαμβάνει σύνταξη 912 ευρώ. Πλέον από αύριο η σύνταξή του θα ανέλθει στα 892 ευρώ, μειωμένη κατά 2% επί του αρχικού ποσού των 1.000 ευρώ.

Στις επικουρικές συντάξεις η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο. Ενδεικτικώς, συνταξιούχος που πριν από τις περικοπές του 2010 λάμβανε επικουρική σύνταξη 400 ευρώ, στις 30 Ιουνίου η επικουρική του ήταν 314 ευρώ και πλέον θα λαμβάνει σύνταξη 296,6 ευρώ (μεικτά).

Αλλά οι μειώσεις των συντάξεων δεν θα σταματήσουν. Η εφαρμογή των νόμων 3863/10, 3865/10 και 4093/12 οδηγεί σε απώλειες για τους συνταξιούχους, που θα γίνουν ακόμη πιο μεγάλες όταν προωθηθεί η ενοποίηση όλων ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφαλίσεως.

Και η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εισφορών για τις χαμηλότερες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αύξηση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα.

Άρχισαν οι αποχωρήσεις και από το κόμμα του Π. Λαφαζάνη

Χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα «κόμμα χυλό»

Το ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Πρέβεζας, Σπύρος Τσάτσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του

Συνήθεια έχουν γίνει μάλλον αυτό τον καιρό οι αποχωρήσεις στην αριστερά, έστω κι αν αυτή τη φορά μιλάμε για την Λαϊκή Ενότητα, το νεοσύστατο κόμμα του Πάνου Λαφαζάνη, και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έτσι κι αλλιώς η διάσπαση πήρε μεγάλη έκταση.

Λίγες μέρες μετά την εμφάνιση της Λαϊκής Ενότητας στο πολιτικό σκηνικό, το ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης Πρέβεζας Σπύρος Τσάτσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ επιθετικές εκφράσεις για το νέο κόμμα και την ηγεσία του. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα «κόμμα χυλό», «κόμμα καρικατούρα» και «κόμμα ζηλωτών, που δεν ανέχονται άλλη άποψη εντός του».

Η ανακοίνωση αποχώρησης του κ. Τσάτση:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι παρόλο που είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποφάσισα για λόγους προσωπικούς και πολιτικούς να μην παραμείνω στο κίνημα.
Έχει μεγάλη σημασία πιστεύω με τι πρόγραμμα και ποιούς ανθρώπους, με ποιές συμμαχίες θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε.

Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα που οικοδομείται με τη μεταφορά ενός κομματιού Σύριζα, ενός κόμματος παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων και όχι με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε κάθε τίμιο άνθρωπο που αισθάνεται τις τραγικές επιπτώσεις που έχει στη ζωή του, στην κοινωνία και γενικά στη χώρα μας η εφαρμογή των μνημονίων.

Οι εφεδρείες της αριστεράς δεν βρίσκονται σε κομματικά γραφεία και συμμαχίες κορφής, αλλά μέσα στην κοινωνία.

Δεν είμαι διατεθειμένος να ενταχθώ σε ένα κόμμα, όπου κομματάρχες αναζητούν νέα πολιτική στέγη, σε ένα κόμμα «μηχανισμών» που διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο.

Σε ένα κόμμα ζηλωτών που δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη εντός του κόμματος, πλην εκείνης της ηγεσίας τους. Σε ένα κόμμα «καρικατούρα» του Σύριζα, ένα κόμμα χυλό.
Η ένταξή μου στην Αριστερά δεν έχει την έννοια της στράτευσης στα συμφέροντα ενός κόμματος (δεν υπάρχει Αριστερά σωτήρας), αλλά εκφράζει τη δέσμευσή μου απέναντι στη ζωή.

Να αγωνίζεσαι χωρίς να προσδοκάς οφέλη.

Στη σημερινή φάση η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι χόμπι αλλά στράτευση.
Καλύτερο φάρμακο, η απόφαση να αγωνίζεσαι για την αλήθεια των ιδεών σου στη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που ζούμε.

Η ελπίδα πάντα υπάρχει και δεν είναι άλλη από τους κοινωνικούς αγώνες, την ατμομηχανή της ιστορικής εξέλιξης.

Σπύρος Τσάτσης
συν. εκπαιδευτικός»

Αναστέλλεται για δύο μήνες η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Στην αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, για δύο μήνες, αναμένεται να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά το κύμα αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η εν λόγω απόφαση.

Στον απόηχο των αντιδράσεων αυτών, τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πάγωμα της επιβολής ΦΠΑ 23% για δύο μήνες.

Η αναστολή της απόφασης θα επικυρωθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει.Κατά τις πληροφορίες, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποκλείεται να εκδοθεί ακόμη και αύριο Δευτέρα.

Πρόκειται για απόφαση – ανάσα για τα ελληνικά νοικοκυριά (έστω και δίμηνης διάρκειας), αφού η αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία στο 23% ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση των διδάκτρων έως και 2.000 ευρώ.

Ωστόσο η απόφαση για αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να αναζητήσει το συντομότερο δυνατόν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην εκτροχιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Ανακαλούνται άδειες δημοσίων υπαλλήλων – Ποιες διευκολύνσεις παρέχονται για τις εκλογές (εγκύκλιος)

Ανακαλούνται και απαγορεύονται οι χορηγήσεις κανονικών αδειών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, όπως υπενθυμίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ταυτόχρονα, περιγράφει ποιες διευκολύνσεις παρέχονται στους δημόσιους υπάλληλους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σγυκεκριμένα, η εγκύκλιος θυμίζει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 106 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012, A΄ 57), απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών έως και την 20η Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Βάσει του εγγράφου, οι άδειες που τυχόν θα έχουν χορηγηθεί έως και την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας αρχής και όσοι έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.

«Ύστερα από τα ανωτέρω, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα:

α) να μη χορηγούνται κανονικές άδειες στους υπαλλήλους των υπηρεσιών σας και

β) να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που θα βρίσκονται σε κανονική άδεια. Σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς γενικά, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου Υπουργού ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου.

Σε τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η άδεια χορηγείται ύστερα από έγκριση του αρμοδίου προς τούτο οργάνου (άρθρο 106 παρ. 2 π.δ.26/2012)», συμπληρώνεται στην εγκύκλιο.

Με απόφαση των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα μπορεί να αναστέλλονται ή να ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού τους.

Διευκολύνσεις υπαλλήλων

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του ίδιου ως άνω άρθρου 106 της εκλογικής νομοθεσίας, στους τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου χορηγείται από την αρμόδια προϊσταμένη αρχή, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα της εκλογής, ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους.

Ο χρόνος της άδειας δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις, είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 106 της εκλογικής νομοθεσίας, όσα ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, μπορεί να εφαρμοστούν ανάλογα και για το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα σχετικά με την εφαρμογή τους καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

«Με βάση, λοιπόν, τις προαναφερθείσες διατάξεις, παρακαλούμε να παρέχετε στις υπηρεσίες σας και στα εποπτευόμενα από εσάς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δημοσίου γενικά τομέα τις αναγκαίες οδηγίες και εντολές, ώστε να διευκολυνθεί το προσωπικό τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, η οποία άλλωστε είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 6 παρ. 2 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012).

Διευκρινίζεται ότι ανάλογες διευκολύνσεις είναι δυνατό να παρασχεθούν και σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Υπουργείων στο εξωτερικό που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, εφόσον οι προϊστάμενοί τους, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο», καταλήγει η εγκύκλιος.

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο ΕΔΩ

Τελευταία προθεσμία σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις

Καταληκτική ημερομηνία και για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%

Σήμερα Δευτέρα, είναι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.


Ωστόσο,σύμφωνα με το υπουργείο επισημαίνεται ότι για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι σήμερα, 31 Αυγούστου, είναι η τελευταία ημέρα για την εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 2%, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:

– νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία,
-φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).
-καταβολή της 1ης δόσης του φόρου, για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις:
– νομικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 28/8/2015),
– φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία (από 19/7/2015).

Προκειμένου για ηλεκτρονικές πληρωμές που θα γίνουν σήμερα μέσω web  banking, η καταβολή αυτή πρέπει να γίνει εντός του ωραρίου λειτουργίας του κατά περίπτωση πιστωτικού ιδρύματος.

Για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 που θα υποβληθούν από την 1η/9/2015 έως την 4η/9/2015, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr