Αρχείο για : Ιανουάριος, 2016

Νέα απεργία των δημοσιογράφων την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου

Δ.Τ – Το σχέδιο-τέρας Κατρούγκαλου σκοτώνει τα όνειρα, κάνει εφιάλτη την επόμενη μέρα και κομμάτια την τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ευθύνες, καταγγέλλει συμπεριφορές και απαιτεί την άμεση απόσυρση του Ασφαλιστικού εκτρώματος.

Οι δημοσιογράφοι απεργούμε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016. Συμμετέχουμε, όμως, και στις αγωνιστικές πορείες-συγκεντρώσεις της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.

Μόνο η κοινωνία κάνει τώρα την αξιολόγηση στα μπλόκα, στους δρόμους και στα συσσίτια.

Είναι καιρός να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην προκηρυχθείσα για τις 4 Φεβρουαρίου 2016 24ωρη γενική απεργία.
Κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ, η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, από τις 06.00 έως την ίδια  ώρα της επομένης, προκειμένου να καλυφθούν –όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου.
Απεργούμε συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους,  απαιτώντας:
• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να συμβάλουν στην επιτυχή διοργάνωση της απεργίας και τους συναδέλφους να μετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Φορολογικές ανατροπές στο τραπέζι! – Σενάριο για φόρο από 10% έως 50% στα εισοδήματα!

Σενάρια πολλών ταχυτήτων για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύσει από φέτος για όλους τους φορολογουμένους άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με τους φορολογικούς συντελεστές να ξεκινούν από χαμηλά 10% – 15% και να φθάνουν ακόμη και το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα κινείται κοντά στα σημερινά επίπεδα των 9.550 ευρώ και θα «χτίζεται» με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.
Τα σχέδια για τις φορολογικές ανατροπές στα εισοδήματα των φορολογουμένων που καταστρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.

Όλα τα σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες γίνονται με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού που «μετρά» τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για κάθε σενάριο. Στο λογισμικό αυτό, το οποίο μάλιστα έχει προσφέρει δωρεάν η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών, «περνούν» τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του περασμένου έτους και γίνονται δοκιμές σε επίπεδο αριθμού κλιμακίων, ύψους συντελεστών και πιθανού αφορολογήτου ορίου δίνοντας εκ των προτέρων το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Έτσι για κάθε ένα σενάριο φορολογικής κλίμακας το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει και το δημοσιονομικό αποτέλεσμά της.
Αυτή τη στιγμή όλα είναι είναι ανοιχτά και πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον με παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τις κλίμακες, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης έχουν μιλήσει για ανακατανομή των φορολογικών βαρών εννοώντας ότι οι έχοντες ή για την ακρίβεια όσοι εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να σηκώσουν και περισσότερα βάρη. Το «εργαλείο» για την ανακατανομή των βαρών, θα επιχειρηθεί να είναι η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά και τα εισοδήματα από ενοίκια ή και άλλες πηγές.

Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016. Ωστόσο, επειδή αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα επιπλέον 142,2 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων και 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, η διέξοδος που διαφαίνεται είναι να εξασφαλιστούν από φέτος πρόσθετοι φόροι μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης ή της προκαταβολής.

Εισοδήματα για τα ακίνητα

Για τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 και θα φορολογηθούν φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές. Δηλαδή το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ το τμήμα του εισοδήματος υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 33%.
Επειδή όμως αναζητούνται φέτος πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να επανέλθει η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα αυτά.

Κερδισμένα και χαμένοι

Τα σενάρια που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών για τη νέα φορολογική κλίμακα είναι πολλά. Ένα από αυτά προβλέπει την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, η οποία όμως θα έχει αφορολόγητο μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, δηλαδή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου θα είναι χαμηλότερος τον ισχύοντα σήμερα, κατά περίπτωση. Ειδικότερα ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου της νέας ενιαίας κλίμακας εξετάζεται να είναι 10% – 15%.

Στην περίπτωση εφαρμογής μιας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου τότε θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα π.χ. έως 5.000 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή 15%.

Μέσω της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες.

Επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η υπαγωγή όλων των εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.
Από τη στιγμή που όλα τα εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια ενιαία κλίμακα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Και αυτό γιατί η άθροιση όλων των εισοδημάτων θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το σημερινό σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.

Εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δηλώνει 1 στους 3

Τα σενάρια που «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών γίνονται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 στην εφορία 8.516.953 φορολογούμενοι (ξεχωριστά ΑΦΜ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν έξι Έλληνες Κροίσοι που δηλώνουν ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων:
Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Έως 5.000 ευρώ δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 1.445.563 φορολογούμενοι. Από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν ετησίως 1.608.859 φορολογούμενοι, ενώ από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1.023.317 φορολογούμενοι. Ετήσιο εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ δηλώνουν 788.812.
Για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ ο αριθμός των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται σημαντικά. Εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις μισθωτοί που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 3.000.000 ευρώ έως 4.000.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια: 1.363.514 φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσια έσοδα από ενοίκια έως 5.000 ευρώ, ενώ από αυτούς 615.396 δηλώνουν ετησίως εισπράξεις από ενοίκια έως 1.000 ευρώ. Εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν στην εφορία 205.940 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ο αριθμός πέφτει στις 63.171 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεών τους προκύπτει ότι σε σύνολο 495.019, οι 288.782 δηλώνουν ετησίως έως 5.000 ευρώ. Ενώ από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν 78.640.
Ακόμη λιγότεροι (40.151) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ενώ υπάρχει ένας και μοναδικός που δηλώνει πάνω από 10.000.000 ευρώ.
Αγρότες: από τους 431.790 αγρότες, έως 1.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δηλώνουν στην εφορία 236.627, ενώ έως 5.000 ευρώ δηλώνουν περίπου 365.000. Ενας αγρότης στην Ελλάδα δηλώνει ετήσιο εισόδημα από 1 εκατ. έως 2 εκατ. ευρώ.
Υπέρογκοι φόροι για πενιχρά εισοδήματα, αν δεν υπάρξει ρύθμιση
Με υπέρογκους φόρους αλλά και προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% απειλούνται φέτος οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στην εφορία πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές, ανέργους και όσους συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%.
Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταθέσει στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση όπως έγινε και πέρυσι, τότε οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2015 πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για ποσά ανύπαρκτων εισοδημάτων τα οποία θα προκύψουν από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και των λοιπών τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη με βάση τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν.

Η υπερφορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων θα προκύψει γιατί δεν ισχύει για τα εισοδήματα του 2015 η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 που αφορούσε τα εισοδήματα του 2014 και προβλέπει ότι:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

γ) Εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Η διάταξη αυτή νομοθετήθηκε πέρυσι με σκοπό να χορηγηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους (σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.). Οι πολίτες αυτοί συνήθως δεν αποκτούν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ τον χρόνο από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις αλλά επειδή τα τεκμήριά τους προσδιόριζαν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα κινδύνευαν -αν δεν εφαρμοζόταν η διάταξη αυτή- να πληρώσουν υπέρογκους φόρους, υπολογισμένους με συντελεστή 26% τόσο επί του δηλωθέντος εισοδήματος όσο και επί των πολύ μεγάλων ποσών της διαφοράς μεταξύ του χαμηλού δηλωθέντος εισοδήματός τους και του υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος. Για να μην υπερφορολογηθούν φέτος οι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική βελτίωση.

Αυξάνονται τα χρέη

«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μετά την έκρηξη που σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Ιανουάριο πριν ακόμη εκπνεύσει ο μήνας τα «φέσια» που έχουν αφήσει οι φορολογούμενοι έφθασαν στα 800 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο προβλέπεται να είναι αυξημένο καθώς τις δυο τελευταίες ημέρες του μήνα, οπότε και λήγουν προθεσμίες για την πληρωμή φόρων, προστίμων, αλλά και δόσεων από τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Η πορεία των ληξιπροθέσμων τον τρέχοντα μήνα έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών προς τις ΔΟΥ να αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι μετά τα capital controls το Δημόσιο δεν μπορούσε να λάβει τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, προσωποκρατήσεις.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ποιοι έχουν δικαίωμα επιστροφής στο Δημόσιο – Η νέα νομοθετική ρύθμιση

Το «πράσινο φως» ανάβει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες υπαλλήλους να υποβάλλουν κάθε χρόνο αίτηση για παράταση της παραμονής τους (το πολύ μέχρι το 67ο έτος), ενώ επιτρέπει και την επιστροφή όσων αποχώρησαν μέσα στο 2015 με τον ίδιο τρόπο (με αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, στο Δημόσιο θα μπορούν να παραμείνουν έως και για 5 ακόμα χρόνια οι υπάλληλοι που προβλεπόταν να φύγουν αυτοδικαίως λόγω συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας τους με 35ετή υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή προωθείται στο ίδιο νομοσχέδιο άλλη νομοθετική ρύθμιση που αυξάνει υποχρεωτικά τη θητεία των δικαστικών υπαλλήλων, από την αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσίας στο 60ο έτος με 35ετία στο 65ο έτος με 40ετία. Αν δεν συμπληρώνεται η 40ετής συντάξιμη δημόσια υπηρεσία η αυτοδίκαιη απόλυση θα έρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας.

Οι δύο νέες ρυθμίσεις έρχονται να τροποποιήσουν τις αντίστοιχες διατάξεις των δύο κωδίκων του (ν. 3528/07 για τους δημόσιος υπαλλήλους και τους ν. 2812/00 για τους δικαστικούς) σε ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων από ομάδες αποχωρούντων που δεν επιθυμούσαν να βγουν άμεσα στη σύνταξη και να χάσουν σημαντικές αποδοχές λόγω του σοβαρού περιορισμού του ύψους των συντάξεων.

Ωστόσο η διαφορετική μεταχείριση των δύο κλάδων έχει προκαλέσει αναστάτωση και διαμαρτυρίες για παραβίαση της ισότητας και θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ διατυπώνονται και ενστάσεις που σχετίζονται με την αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, καθώς αφορά στην παράταση των υψηλότερων αποδοχών, διαβολίζοντας την δυνατότητα πρόσληψης νέων.

Το πρόβλημα στο Δημόσιο προέκυψε με κάποιες χιλιάδες υπαλλήλους που «έπεσαν» στα τέλη του 2015 –και θα «πέσουν» το επόμενο διάστημα-στην εφαρμογή της αυτοδίκαιης λύσης της υπηρεσίας τους στο 60ο έτος με 35ετία όπως ορίζει μέχρι τώρα ο υπαλληλικός κώδικας.

Σε πρώτη φάση –σύμφωνα με εκτιμήσεις – αφορά σε περίπου 3.000 υπαλλήλους που θα έπρεπε να φύγουν μέσα στο 2016 και οι οποίοι μολονότι μπορούσαν να φύγουν νωρίτερα είχαν αναστείλει τη «φυγή» τους από το δημόσιο, αφού στην πράξη προτιμούσαν τις μεγαλύτερες εν ενεργεία αποδοχές από τις «κομμένες» συντάξεις.

Το ζήτημα-που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αφορούσε πάνω από 15.000 υπαλλήλους-είχε επισημανθεί και κατά την ψήφιση του ν. 4365/15 που αύξησε τα όρια ηλικίας. Πολλές ομάδες ζήτησαν πιεστικά την αλλαγή του Κώδικα, αφού επέλεξαν να παραμείνουν και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, εκτός υπηρεσίας.

Παράλληλα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ήταν ακόμα περισσότερο χαμένοι όσοι εισέπρατταν και κάποια επιδόματα σε θέσεις ευθύνης, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κλπ

Η νέα ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης παραμονής 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωσης της 35ετίας και του ορίου ηλικίας. Για την παραμονή το πολύ έως 5 έτη και έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, θα αποφασίζει κάθε χρόνο ο αρμόδιος υπουργός ανάλογα και με τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα να επανέλθουν στην υπηρεσία όσοι έφυγαν το 2015 αλλά και όσοι φύγουν μέχρι να αρχίσει να ισχύει η νέα ρύθμιση με την ψήφισή της στη βουλή , εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσα σε 15νθήμερη προθεσμία από τη δημοσίευση του νομού στο ΦΕΚ .

Όμως στους δικαστικούς υπαλλήλους προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο η αυτοδίκαιη απόλυση στα 67 και κατ’ εξαίρεση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους και 40ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας η οποίας εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί, θα οδηγήσει σε παραμονή μέχρι το 67ο έτος.

Η υποχρεωτική πρόβλεψη της παραμονής δημιουργεί – σύμφωνα με νομικούς-συνθήκες ανισότητας και καθιστά ανενεργά ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι μάλιστα άγνωστο αν οι σχετικές ρυθμίσεις περάσουν από προηγούμενη διαδικασία δικαστικής γνωμοδότησης, λόγω του έμμεσου συνταξιοδοτικού χαρακτήρα τους, ώστε να κριθούν συνταγματικά ζητήματα που δημιουργούνται.

Πηγή: Εθνος

Ποιοι θα… χαμογελάσουν με το φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας

Αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, θα εκκαθαριστικά της εφορίας, περίπου έξι εκατομμύρια συνολικά, θα βρίσκονται στο taxisnet περί το τέλος Απριλίου και εμείς θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου έναν μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαίου για να καταβάλλουμε την πρώτη δόση.

Για τουλάχιστον τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας αυτή δεν θα είναι μια καθόλου ευχάριστη περίοδος καθώς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να όμως που υπάρχουν και δύο πολυπληθέστατες ομάδες οι οποίες θα βγουν κερδισμένες. Ο λόγος; Το εκκαθαριστικό τους θα είναι λιγότερο «φουσκωμένο» σε σχέση με πέρυσι, είτε για τεχνικούς είτε για ουσιαστικούς λόγους. Ιδού λοιπόν.· Στην πρώτη ομάδα ανήκουν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν περισσότερες συντάξεις από μια (π.χ κύρια και επικουρική). Από τον Αύγουστο του 2014, άλλαξε το σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου έτσι ώστε με την νέα μέθοδο, ο συνταξιούχος να προπληρώνει κάθε μήνα μέσω της σύνταξής του, το σύνολο του φόρου που του αναλογεί. Επειδή αυτή η μέθοδος εμφανίστηκε στο μέσο του 2014, το περυσινό εκκαθαριστικό, έβγαλε επιπλέον φόρο. Αυτό όμως δεν θα συμβεί και φέτος καθώς μέσα στο 2015, για σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων παρακρατήθηκε το σύνολο των φόρων που αναλογεί. Έτσι, εφόσον δεν υπάρχει άλλο εισόδημα πέραν των συντάξεων, το εκκαθαριστικό από χρεωστικό που ήταν πέρυσι, θα γίνει φέτος μηδενικό.

· Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν όσοι πρέπει να πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή οι έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα του 2015 ανατρέποντας τις μειώσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος του 2015. Δεν ανέτρεψε όμως όλες τις μειώσεις. Κάποιες παρέμειναν «ζωντανές». Έτσι, όσοι έχουν εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ και δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα δουν διαφορά προς τα κάτω στην εισφορά αλληλεγγύης καθώς αυτή θα υπολογιστεί με χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο περυσινό εκκαθαριστικό. Ιδού και οι συντελεστές που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι και φέτος:

Για τα εισοδήματα του 2014, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι συντελεστές. Εμφανίζονται σε αντιπαραβολή σε σχέση με τους συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν για τα εισοδήματα του 2015:

§ Για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ο συντελεστής ήταν 1% και μειώθηκε στο 0,7%.

§ Για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ήταν 2% και μειώθηκε σε 1,4%.

§ Για τα εισοδήματα από 30.000 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής θα παραμείνει στάσιμος στο 2%

§ Από το όριο των 50.000 ευρώ και πάνω, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις καθώς από τις 50.000 έως τις 100.000 ευρώ θα παραμείνει ο συντελεστής του 4% ενώ για 100.000 έως 500.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 6%. Από τις 500.000 ευρώ και πάνω υπάρχει συντελεστής 8%

Από τις αλλαγές των συντελεστών, φορολογούμενος που θα εμφανίσει και φέτος εισόδημα 30.000 ευρώ θα πληρώσει 420 ευρώ αντί για 600 ευρώ και θα γλιτώσει 180 ευρώ ενώ για εισόδημα 25.000 ευρώ το όφελος θα είναι 150 ευρώ. Στις 15.000 ευρώ θα υπάρξει όφελος 45 ευρώ. Από την άλλη, για εισόδημα 55.000 ευρώ, η επιβάρυνση θα φτάσει στα 550 ευρώ.

Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου;

 • του Γιώργου Πετκανά, Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Καστοριάς:

Είναι γνωστό, πως οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών έπληξαν καίρια τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μειώσεις στις κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα, γνωστοί ως Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) ξεπέρασαν το 60% ενώ οι περικοπές από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΤΑ αγγίζουν το 80%. Να σημειωθεί πως ακόμα και αυτά τα μειωμένα ποσά, για να εκταμιευθούν στους Δήμους της Χώρας, αυτό πραγματοποιείται με σημαντική καθυστέρηση.

Οι επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, είναι ιδιαίτερα αισθητές, ειδικά σε χρεωμένους Δήμους. Ωστόσο διεκδικείται από διάφορους θεσμικούς φορείς, μεταξύ άλλων και από την ΚΕΔΕ, η μεταβίβαση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική Κυβέρνηση, σε επίπεδο A’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεταβίβαση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους, είναι πάγια θέση μου, που ως Δημοτικός Σύμβουλος έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θέση που αποτελούσε ωστόσο βασική προγραμματική δέσμευση του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Προσωπικά έθετα μάλιστα ως στόχο να αυξηθεί η συμβολή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Χώρας από 3% που είναι σήμερα στο 10% που ισχύει για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά μέσο όρο. Αρκεί όμως μια βελτίωση των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τον Δήμο, για την επίτευξη ενός τόσο φιλόδοξου στόχου; Το ερώτημα παραμένει, έως ότου η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση, εάν την υλοποιήσει…

Οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι απλά ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα. Απαιτούν λαϊκή στήριξη και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Το σημερινό «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, με την πληθώρα αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων όσον αφορά την εκπροσώπηση των Δημοτικών Παρατάξεων, αλλά και της κοινωνίας στα θεσμικά όργανα των Δήμων της Χώρας, αναπαράγει την παθητικότητα και την αδιαφορία των πολιτών. Είναι κοινή διαπίστωση, πως ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για όσα συμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς η κινητοποίηση ορισμένων εξ αυτών πραγματοποιείται, μόνον και εφόσον το πρόβλημα αγγίζει τους ίδιους.

Η αλλαγή γεωγραφικού χάρτη του Καλλικράτη, ακόμη στην κατεύθυνση εκλογής των Δημοτικών Αρχών και των θεσμικών οργάνων των Δήμων στην Ελλάδα και η κατοχύρωση της ουσιαστικής δεσμευτικής συμμετοχής των πολιτών, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για μια τέτοια αλλαγή πορείας. Είναι αναγκαίες για να καταπολεμηθεί η αλαζονεία και ο αυταρχισμός ορισμένων Δημοτικών Αρχών, να εξαλειφθεί η διαφθορά, η συναλλαγή και οι πελατειακές σχέσεις, να αντικατασταθούν οι δημόσιες σχέσεις με την ουσιαστική άσκηση πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Να ανυψωθεί το κύρος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να σταματήσει να αναπαράγεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι του, που σήμερα κυριαρχεί.

Αλλαγές τέτοιου δομικού χαρακτήρα δεν γίνονται με αποδεκατισμένες υπηρεσίες από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Αντιμετωπίζονται με μόνιμο προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και φυσικά όχι με συμβασιούχους που υφίστανται τη χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης στις σημερινές συνθήκες ανεργίας. Απαιτούν ισχυρή, επαγγελματική, παραγωγική ανασυγκρότηση των «μάχιμων» διευθύνσεων, όπως την Τεχνική Υπηρεσία, την Πολεοδομία, την Καθαριότητα, το Περιβάλλον, την Αλληλεγγύη και Πρόνοια, χωρίς σκέψη εκχώρησης τους στον ιδιωτικό τομέα.

Η εκχώρηση διευθύνσεων ή τμημάτων του Δήμου στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί «αυτοακύρωση» του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου τους και αναδεικνύει ηττοπαθή συμπεριφορά όταν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπροστά στις δυσκολίες που ορθώνουν οι μνημονιακές πολιτικές διάλυσης του δημόσιου τομέα, απεμπολούν την υποχρέωση τους να διαχειρίζονται τις δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες τους. Όταν μάλιστα ορισμένοι τις παραχωρούν άνευ όρων, ή με όρους οικονομικής κυριαρχίας των «φίλων επενδυτών». Γιατί είναι άλλο πράγμα η ιδιωτικοποίηση και άλλο η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Άργους Ορεστικού στις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, έθεσε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και πλήττει άμεσα τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά από συζήτηση, κατά την οποία μειοψήφησαν η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, εκδόθηκε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:

«Ο Δήμος Άργους Ορεστικού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών, των επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιδρούν εδώ και μέρες κατά των επώδυνων μέτρων που επιβάλει το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετά από μια μακρά και πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η συνέχιση της εφαρμογής οδυνηρών ρυθμίσεων θα φέρει τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και θα σηματοδοτήσει την οριστική ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης.

Η χώρα απαιτεί τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα επιβάλει βάρη επί δικαίων και αδίκων αλλά θα προάγει την σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της οικονομίας.

Δυστυχώς, με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση:

• Δεν διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αντίθετα αυτό έχει αποκλειστικά και μόνον φοροεισπρακτική λογική.
• Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, η κατακόρυφη κι εκτός πραγματικότητας αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει ουσιαστικά τη φτωχοποίηση ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τις «γκρίζες ζώνες» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
• Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή.
• Χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνται στην επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση και στην αναγκαστική διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για σημαντικό αριθμό από αυτούς.
• Θα απολέσουν μακροπρόθεσμα το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τεράστια έσοδα από φόρους και εισφορές που δεν θα εισπραχθούν.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Άργους Ορεστικού ζητά την άμεση απόσυρση της Κυβερνητικής πρότασης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού-φορολογικού και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, στη βάση αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση».

 

 

Ανοιχτή συζήτηση για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια

Δ.Τ – Η Αντιδημαρχία “Παραδοσιακών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων” καλεί όλους τους πολίτες-κατοίκους του δήμου Καστοριάς να συμμετάσχουν σε μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2017”.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου & ώρα 19:30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες-κατοίκους είτε έχουν την ιδιότητα του “Ραγκουτσαριστή” είτε όχι, και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον οργανωτικό διάλογο και να θέσουν θέματα που αφορούν τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό στον τόπο μας. Τα “Καστοριανά Ραγκουτσάρια” μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ένα πανελλαδικό δίκτυο με διαδρομές πολιτισμού-τουρισμού όπου, μουσική, τοπικές υπηρεσίες, προϊόντα και δραστηριότητες, μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μία αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία υψηλού επιπέδου και συνάμα να αποτελέσουν παράγοντα τοπικής ανάπτυξης.

ΣΕΓ : Συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία

Δ.Τ- Ο «Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών» με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προτείνει στα μέλη του, την Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα γενικής απεργίας, οι επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές για 2 ώρες, ως ενέργεια διαμαρτυρίας για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους νέους επιχειρηματίες.
Για Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας
Κουτσουλιώτας Μηνάς                     Χατζησυμεωνίδης Γεώργιος

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό 40 βουλευτών της ΝΔ για τις ευθύνες Βαρουφάκη. Συνυπογράφει και η Μαρία Αντωνίου. Ζητούν πρωτοβουλίες για διερεύνηση

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και όχι πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής προς το παρόν τουλάχιστον υπέβαλλαν 40 Bουλευτές της Nέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου, που συνυπέγραψε την Ερώτηση, καλώντας τον να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Αφορμή, οι πρόσφατες αποκαλύψεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως τονίζουν “οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.”, ενώ σημειώνουν ότι “πέρα από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο”.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα πως “αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος».

Προς τον Πρωθυπουργό

Κον Αλέξη Τσίπρα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2016

 

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλίες Πρωθυπουργού για τη διερεύνηση των ευθυνών του τ. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη

 

Την Τρίτη 19-01-2016, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Ιστορίες», προβλήθηκε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων προέβη σε πρόθυμες αποκαλύψεις, αναδεικνύοντας την τραγική διάσταση των έξι μηνών που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 και τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα λόγω του τυχοδιωκτισμού, της απειρίας και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνέντευξη αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

 • «Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι που πρέπει να σκεφτούμε(η επιστροφή στη δραχμή). […] Πολύ σύντομα είδα μια σημαντική ωρίμανση στη σκέψη του Α. Τσίπρα.[…]. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν αυτό που άλλαξε τα πάντα. Γιατί με το δεύτερο μνημόνιο υπήρξε μια πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. […]. Ναι, υπήρξε μια εκθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Α. Τσίπρα.[…]»

 • «[…] Είναι αλήθεια (έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup πλην του πρώτου)».

 • «[…] Βεβαίως (υπήρχε ομάδα που είχε ευθύνη για το Plan Χ […]. Επικεφαλής ήμουν εγώ. […] Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό ήταν να υπάρξει όσο γίνεται πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, όλων αυτών των ζητημάτων, χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5 – 6 άτομα.»

 • «Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων. Για την ακρίβεια ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός».

 • «[…] Είχαμε μια συμφωνία σε αυτή την ομάδα, ομόφωνη, ότι εάν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, όταν έγινε αυτό, μειοψήφησα.»

 • […] Προφανώς (ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες με το δημοψήφισμα).»

 • «[…] Δεν υπήρχε καμία απολύτως σκέψη για διπλό νόμισμα.»

Τον Ιούλιο 2015 ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει ότι στην Telegraph, ότι «αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

 • « […] Κανένας δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτα. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα (για φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαια).» Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ο διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds που έγινε στις 16 Ιουλίου, όπου ο κ. Βαρουφάκης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και των συνεργών του είναι τεράστιες, οι οποίοι ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής και πέραν αυτών υπάρχουν οι πολλές παράνομες πράξεις όπως με τα συστήματα και τα ΑΦΜ του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.

Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία και τους πολίτες, δίχασε την ελληνική κοινωνία, τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο Μνημόνιο.

 

Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε Υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, και έπαιξαν συνολικά με τις τύχες της χώρας και τις ζωές των Ελλήνων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει διερευνηθούν σε βάθος.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει ο Πρωθυπουργός για την διερεύνηση όλων των ευθυνών που προκύπτουν από τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη και οι οποίες ώθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου
 2. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 3. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών
 4. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
 5. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
 6. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
 7. Σκρέκας Κώστας, Βουλευτής Τρικάλων
 8. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
 9. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
 10. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
 11. Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Α’ Αθηνών
 12. Χαρακόπουλος Μάξιμος, Βουλευτής Λάρισας
 13. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλωρίνης
 14. Δήμας Χρίστος, Βουλευτής Κορινθίας
 15. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
 16. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
 17. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Κατερίνα, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 18. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
 19. Βλάσης Κώστας, Βουλευτής Αρκαδίας
 20. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών
 21. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 22. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
 23. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
 24. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
 25. Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας
 26. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
 27. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
 28. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
 29. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 30. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις, Βουλευτής Β’ Αθηνών
 31. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
 32. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
 33. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαϊας
 34. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
 35. Κικίλιας Βασίλης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
 36. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας
 37. Αραμπατζή Φωτεινή, Βουλευτής Σερρών
 38. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
 39. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Πειραιά
 40. Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής

«Κατάρτιση Ανέργων 29 – 64 ετών σε κλάδους αιχμής με πιστοποίηση»

Δ.Τ – Με αφορμή την αναμενόμενη προκήρυξη από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του προγράμματος «Κατάρτιση Ανέργων 29 – 64 ετών σε κλάδους αιχμής με πιστοποίηση» αλλά και τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ιδιωτικών ΚΕΚ (και σε τοπικό επίπεδο), οι οποίες προβάλλονται από ΜΜΕ, και έχουν ως στόχο να προσελκύσουν ανέργους για να υποβάλλουν ΑΙΤΗΣΕΙΣ και μάλιστα σε συγκεκριμένες προθεσμίες, ενώ ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη δημοσίευση της Πρόσκλησης του προγράμματος ή έστω να έχει τεθεί το κείμενό της σε διαβούλευση, (κατά συνέπεια χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη και η διαδικασία των ΑΙΤΗΣΕΩΝ), το Υπουργείου Εργασίας εξέδωσε Ανακοίνωση η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ανέργους για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων και παράλληλα να τους προστατεύσει από οποιαδήποτε παραπλανητική ή παρελκυστική τακτική των ιδιωτικών ΚΕΚ.

Η Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής :

«Τις τελευταίες ημέρες και ενόψει της έναρξης του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης για 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο προσέλκυσης ανέργων από Παρόχους Κατάρτισης, μέσω παρελκυστικών πρακτικών. Ορισμένοι Πάροχοι αναρτούν στις ιστοσελίδες τους, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγγελίες έναρξης του προγράμματος οι οποίες συνοδεύονται από φόρμες υποβολής αιτήσεων και φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων με τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων.

Tο υπουργείο Εργασίας εφιστά την προσοχή στους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας τα εξής: Πρώτον, το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Δεύτερον, οι αιτήσεις των εγγεγραμμένων ανέργων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά και μόνο από τον άνεργο, στην ειδική ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr όπου θα λαμβάνουν αποδεικτικό της αίτησής τους.

Τρίτον, οι άνεργοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι απευθυνόμενοι στους Παρόχους Κατάρτισης, ζητώντας να τους συμπληρώσουν τις αιτήσεις, παρέχουν ουσιαστικά τα προσωπικά τους δεδομένα, χωρίς κανείς να τους διασφαλίζει την ορθή χρήση αυτών.

Τέλος, τονίζεται ότι προσελκύστηκες προσφορές των Παρόχων προς τους ανέργους με τη μορφή δώρων, χορηγιών κ.α., δε διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την ένταξη τους στο πρόγραμμα».

Για την Κοινωφελή Επιχείρηση

Μέλλιος Παναγιώτης

Διευθυντής Κε.Δι.Βι.Μ.

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr