Αρχείο για : Αύγουστος, 2016

Τηλεοπτικές άδειες: το τέλος της διαπλοκής;

Τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα και τα φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ βαρώνων των μέσων ενημέρωσης, τραπεζών και πολιτικού συστήματος σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο «Το τέλος της διαπλοκής».

«Μέχρι σήμερα συνέβαινε το εξής στην όμορφη, αλλά συχνά δυσνόητη για τους ξένους, ευρωπαϊκή χώρα. Οι βαρώνοι των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών», αναφέρει.

H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Τα συνήθως ελλειμματικά τηλεοπτικά προγράμματα λάμβαναν γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα οι μεγιστάνες… ξεχνούσαν να τα αποπληρώσουν. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ έλαβαν συνολικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ως αντάλλαγμα υποστήριζαν απροκάλυπτα τα κόμματα που έφθασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η τριγωνική σχέση που ανάγεται στο 1989, τη χρονιά γέννησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, βαφτίστηκε διαπλοκή. Διαπλοκή μεταξύ μεγιστάνων, διεφθαρμένων τραπεζών και του σάπιου πολιτικού συστήματος».

«Όλα αυτά, υποτίθεται, ότι θα τελειώσουν τώρα. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να βάλει επιτέλους τάξη στα πράγματα με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοπρασία είναι τομή οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από μόνο του όμως το γεγονός αυτό δεν χαρίζει στον Τσίπρα ένα success story. Απαιτείται μόνιμη διαφάνεια και μια ανεξάρτητη και ενδελεχής εποπτεία για να μην υπάρξει νέα διαπλοκή. Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν. Εκεί όμως που υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ακόμα και στην Ελλάδα», καταλήγει το σχόλιο της taz.

«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης», είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής Wiener Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: «Εύποροι υποψήφιοι μονομαχούν για τέσσερεις άδειες. Οι προσφορές γίνονται σε ‘βήματα’ των 500.000 ευρώ. Η ιστορική δημοπρασία έχει προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή. Κύριος στόχος να αποφευχθεί πάση θυσία μια αθέμιτη συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων στη διαμόρφωση των προσφορών. Στην Αθήνα θυμούνται με δυσφορία πώς αναθέτονταν παλαιότερα δημόσια έργα. Οι μεγαλοεργολάβοι συναντιόντουσαν την μέρα της ανάθεσης των έργων σε καφέ απέναντι από το αρμόδιο υπουργείο και είναι πολύ πιθανό ότι δεν μιλούσαν μόνο για τον καιρό».

Έναρξη αγωνιστικής περιόδου για την ξιφασκία στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Δ.Τ – Ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «ΔΙΑΣ» καλεί κορίτσια και αγόρια ηλικίας 8 έως 14 ετών να γνωρίσουν το συναρπαστικό άθλημα της ξιφασκίας.
Εγγραφές από 1/9 – 30/10/2016.
Πληροφορίες – επικοινωνία: 6972868283.

Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Καστοριάς στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Κυριακή 28/8/ 2016 στην Καστοριά , πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς με τον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί του Νομού μας με κυρίαρχο αυτό του κτιρίου της Αστυνομίας και την επικείμενη κατάργηση του Τ.Δ.Ν. Καστοριάς. ( διοικητική υπαγωγή στην Υ.Α. Καστοριάς)

Για το Αστυνομικό μέγαρο, μας ενημέρωσε ότι παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος

Για το μείζον θέμα της κατάργησης του Τ.Δ.Ν.( διοικητική υπαγωγή στην Υ.Α. Καστοριάς)μεταφέραμε στον Αρχηγό τις ανησυχίες της Ένωσης μας και της τοπικής κοινωνίας ( για ακόμη μια φορά ) μαςτόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό να βελτιώσει και όχι να καταστρέψει μία Υπηρεσία. Είναι γνώστης των τεράστιων επιτυχιών της και παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Μας διαβεβαίωσε ότι τίποτα δε θα αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας της και στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών που θα συλλέγονται, από εδώ και πέρα, σε μία μεγαλύτερη Υπηρεσία.

Τέλος μας τόνισε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με το έργο που επιτελούν οι συνάδελφοι μας στην Καστοριά.

Για το Δ.Σ


Αντιπρόεδρος                    Γεν. Γραμματέας

Ρόμπος Θεόδωρος           Κωστίδης Μηνάς

ΕΚΑΒ: δεν βλέπει ποντίκια στο παράρτημα Κοζάνης αλλά «τρωκτικές συμπεριφορές»

Δεν απαντά επί της ουσίας των καταγγελιών η διοίκηση του ΕΚΑΒ για τις συνθήκες που επικρατούν στο παράρτημα της Κοζάνης

«Περίεργα περιστατικά και συμπεριφορές λίγο πριν την οριστική μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ Κοζάνης στο νέο κτίριο» βλέπει η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, στο παράρτημα της Κοζάνης στον απόηχο των θλιβερών εικόνων που καταγράφηκαν από τοπικά μέσα με τις ακαθαρσίες τρωκτικών στις υποδομές του.

Παρά τη βαρύτητα των καταγγελιών που αφορά τη δημόσια υγεία και δη μεσα σε χώρο υγειονομικών υποδομών, η διοίκηση του ΕΚΑΒ αναδεικνύει σε μείζον θέμα τους καταγγέλλοντες και δη τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα και όχι το περιεχόμενο των λόγων τους. Σε ό,τι αφορά δε το ουσιαστικό ζήτημα της αντιμετώπισης των τρωκτικών μέσα στα γραφεία και τους χώρους του παραρτήματος, η διοίκηση συμπεριφέρεται ωσάν να μην υπάρχει πρόβλημα και δεν δίδει καμία απάντηση επ αυτού στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά.

«Ως Κεντρική Διοίκηση, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Παράρτημα του ΕΚΑΒ, όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζουμε ότι όλα τα Παραρτήματα έχουν Διευθυντές των οποίων η αρμοδιότητά τους μεταξύ άλλων είναι να επιλαμβάνονται, αλλά  καλύτερα να προλαμβάνουν τέτοιου είδους περιστατικά και «τρωκτικές συμπεριφορές» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, αναφέρει πως έχουν κινηθεί οι εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα και τυχόν αμέλειες των υπευθύνων του Παραρτήματος. Σπεύδει, δε, να προειδοποιήσει σε ιδιαίτερα έντονο ύφος τους εργαζόμενους ότι «δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους πραγματικά ή μη γεγονότα να χρησιμοποιούνται από ανεύθυνο-υπεύθυνους, προς εξυπηρέτηση  προσωπικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, εις βάρος του οργανισμού του ΕΚΑΒ».

Τέλος, ανακοινώνει πως έχει δρομολογηθεί η μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Κοζάνης σε νέα έδρα μετά την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Πηγή: protothema.gr

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ – φορέων για τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων

Με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία επί των αρχών του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο στοχεύει στην επέκταση των συναλλαγών με κάρτες (μέσω POS) και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω Internet για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.

Μέσω του λογαριασμού αυτού και με πάγια εντολή που θα δίνεται από τον κάτοχο του κάθε μήνα θα εξοφλούνται οι φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι οφειλές που θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα σχετικά με τη δημιουργία και τα οφέλη για το δημόσιο από την λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του λογαριασμού αναμένεται να υπάρξουν σε επόμενες συσκέψεις, προκειμένου το σχέδιο να παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών που έως τώρα προέβαλαν αντιρρήσεις στην ενεργοποίησή του.

Στη σύσκεψη από την πλευρά των φορέων της αγοράς τέθηκε και το θέμα της επανενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές για όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών όρων που προέβλεπε. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Πηγή: imerisia.gr

Εκοιμήθη ο ακούραστος Ιερέας του Πευκόφυτου π. Σωτήριος Κώττας

Εκοιμήθη σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ο συνταξιούχος κληρικός της Μητροπόλεως μας Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Κώττας.

Ο μακαριστός παπα-Σωτήρης, ένας ευλαβής και ακούραστος Ιερέας, γεννήθηκε στη Χρυσή Καστοριάς το 1931. Ήταν έγγαμος και απέκτησε 4 παιδιά. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Δωρόθεο τον Ιούνιο του 1970 και διορίστηκε στην Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πευκοφύτου, όπου διηκόνησε με ζήλο και πιστότητα μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του.

Πρωτοπρεσβύτερος χειροθετήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, τον Αύγουστο του 2001, του οποίου έτρεφε την αγάπη και την εκτίμηση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος στο εκκλησίασμα κατά την επίσκεψή του στο Πευκόφυτο τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, «ο παπα-Σωτήρης δεν στεναχώρησε και δεν επίκρανε ποτέ τον Επίσκοπό του».

Ο π. Σωτήριος συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, όμως παρέμεινε στην ενεργό δράση και συνέχισε ακούραστα να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Να σημειώσουμε ότι κατά την πολυετή διακονία του στο Πευκόφυτο, έχτισε ο ίδιος τον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τον οποίον περιποιούνταν καθημερινά και πάντοτε άναβε το καντήλι μπροστά στην εικόνα του.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 5.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πευκοφύτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.

– See more at: http://www.imkastorias.gr/index.php/enimerosi/anakoinoseis/item/2255-ekoimithi-o-akoyrastos-iereas-tou-pefkofytou-p-sotirios-kottas#sthash.YxyQcgI9.dpuf

Παναθηναϊκός: «Πράσινος» ο Εμποκού

Τη… σκυτάλη από τον Ουσμάν Κουλιμπαλί πήρε ο Πολ-Ζοζέ Εμποκού, ο οποίος αποτελεί το ένατο απόκτημα του Παναθηναϊκού στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

«​Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την, υπό μορφή δανεισμού από την Κιέβο Βερόνα, ένταξη του Πολ Ζοσέ Εμποκού στο ρόστερ της ομάδας μας και τον καλωσορίζει στην «οικογένεια» του «τριφυλλιού», αναφέρει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση και αμέσως μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του παίκτη, ο οποίος τόνισε ότι θέλει να πανηγυρίσει με το «τριφύλλι» την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Ξέρω ότι η ομάδα θέλει να κερδίσει το πρωτάθλημα. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό. Μιλάμε για έναν τίτλο που λείπει από την καριέρα μου. Στην Σταντάρ χάσαμε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική και θέλω να “γευτώ” εδώ αυτή την επιτυχία! Επίσης, από όσα έμαθα, μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα και το κλίμα εδώ. Φυσικά, η παρουσία στους ομίλους του Europa League ήταν ένας εξίσου σημαντικός λόγος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο 24χρονος ακραίος μεσοεπιθετικός.

Είχε σκοράρει κατά των «πρασίνων» ως παίκτης της Σταντάρ Λιέγης, πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο των προκριματικών του Champions League, κάτι που δεν έχει ξεχάσει ενόψει των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, αυτή την φορά στους ομίλους του Europa League: «Είμαι σίγουρος ότι θα σκοράρω μερικά όμορφα γκολ με τον Παναθηναϊκό και θα κάνω τους οπαδούς μας να χαρούν ξανά, ξεχνώντας το… παρελθόν μας. Το Βέλγιο είναι το σπίτι μου. Εκεί μεγάλωσα, εκεί έπαιξα ποδόσφαιρο επαγγελματικά, θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν… Θα είναι κάτι σπέσιαλ για εμένα, αφού όλοι οι φίλοι μου και η οικογένεια μου θα είναι εκεί, ενώ διατηρώ πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και τον κόσμο. Όμως προσοχή: εγώ θα πάω στη Λιέγη για να κερδίσω!».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΕΝΦΙΑ: Ποια ακίνητα δικαιούνται μείωσης του φόρου 60%

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2016  (σ.σ. συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση «εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝ.Φ.Ι.Α.» αντί της ορθής που είναι «πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ν. 4223/2013») πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης είχαν ληφθεί υπόψη κάποιες παράμετροι που μειώνουν το τελικό ποσό του κύριου φόρου. Ένα ζήτημα που αφορά αρκετούς φορολογούμενους είναι αυτό της μείωσης του κύριου φόρου για τα ημιτελή ακίνητα που παρέμειναν κενά.

Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό τις σχετικές διατάξεις που αναφέρονται στο ν. 4223/2013 και αφορούν στον εν λόγω μειωτικό συντελεστή. Σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 2 της ενότητας Α του άρθρου 4 του ν. 4223/2013αναφορικά με το συντελεστή ημιτελών κτισμάτων ισχύουν τα εξής:

 η) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Η.Κ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:
α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά

Δηλαδή, για τα ημιτελή κτίσματα ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που είναι κενά και ταυτόχρονα δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής και τελικά ο κύριος φόρος μειώνεται κατά ποσοστό 60%. 

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν τη μείωση 60% στο ποσό του κύριου φόρου για τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, πρέπει προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί αθροιστικά και οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:

► στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 να αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»,

► στη στήλη 30 του πίνακα 1 να αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ,να  συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

► στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Εφόσον έχουν συμπληρωθεί ορθά οι ανωτέρω ενδείξεις στο έντυπο Ε91,τότε ο κύριος φόρος για τα ακίνητα αυτά θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό 60%. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπάρχει κάποια ένδειξη μέσω της οποίας να μπορεί να ενημερώνεται άμεσα ο φορολογούμενος ή ο συνάδελφος φοροτεχνικός για το αν έχει υπολογιστεί ή όχι η ανωτέρω μείωση.

Ενέργειες σε περίπτωση που δεν έχει υπολογιστεί η μείωση 60%:

Στις περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται από τους υπόχρεους ή τους φοροτεχνικούς —το σύνηθες είναι ότι οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί εντοπίζουν τέτοια λάθη και σπανίως οι ίδιοι οι φορολογούμενοι— ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του 60% στον κύριο φόρο για τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι δεδομένο ότι υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9. Η κίνηση που «θεραπεύει» το πρόβλημα αυτό είναι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 (σ.σ. δεν είναι διαθέσιμη ακόμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2016) και η ορθή συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών του εντύπου.

Να θυμίσουμε ότι μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 πραγματοποιούνται νέες εκκαθαρίσεις που διακρίνονται ως εξής:

α) Αυτόματη ηλεκτρονική εκκαθάριση από την Δ.ΗΛΕ.Δ. στις περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστική διαφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή μηδενική διαφορά ή τέλος πιστωτική (μέχρι του ποσού των 300,00 ευρώ).

β) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η εκκαθάριση ολοκληρώνεται στην Δ.Ο.Υ. μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005ισχύουν τα ακόλουθα:

 Για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την 30.11.2016, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α’ 179) ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 (Α’ 170) κατά περίπτωση, μειώνονται στο μισό.

Πηγή: imerisia.gr

Ντράγκι: Δεν ξέρουμε πότε και αν η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάρει καμία άμεση απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καθώς περιμένει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, διαμηνύει ο Μάριο Ντράγκι.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντράγκι καθιστά σαφές ότι αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα» για ενδεχόμενες αγορές ελληνικού χρέους από την Τράπεζα, παραπέμποντας στις ανολοκλήρωτες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποφάσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσαν ότι εξετάζουν σειρά μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, καμία βαθιά παρέμβαση δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, με τους Ευρωπαίους να μεταθέτουν τις σχετικές αποφάσεις για μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, το 2018.

Με δεδομένο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Μάρτιο του 2017, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην απολαύσει ποτέ τα πλεονεκτήματα των αγορών ομολόγων, που μπορούν να συμπιέσουν σημαντικά τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

 

Η απάντηση του Προέδρου της ΕΚΤ στον κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 27 Ιουλίου 2016.

Στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης (haircuts).

Ως αποτέλεσμα, οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία ως εξασφαλίσεις για τις πιστοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή έλαβε υπόψη την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε τη δέσμευση που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και παράλληλα αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανάφερε ότι το ενδεχόμενο αγοράς -στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων. 1

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, στη δήλωσή της στις 25 Μαΐου 2016, η Ευρωομάδα (Eurogroup) σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής σειράς μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την επαναφορά του χρέους σε καθοδική πορεία και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών σε διατηρήσιμα επίπεδα.

Υπό το φως αυτών των παραγόντων, στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις ενδεχόμενες αγορές -στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP- εμπορεύσιμων χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.

Με εκτίμηση,

Mario Draghi

Πηγή: imerisia.gr

Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς.Ξεκινάνε οι εγγραφές από 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Από 1η Σεπτεμβρίου στο Μπαϊρακτάρειο Δημοτικό Ωδείο Καστοριάς ξεκινάνε οι εγγραφές για τους παλιούς και τους νέους μαθητές. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά 08.30 -2.30 το πρωί στη γραμματεία του Ωδείου.

Το Ωδείο θέλοντας να συνεχίσει την επιτυχημένη του ανοδική πορεία φιλοδοξεί να έχει μία χρονιά παιδαγωγικά άρτια οργανωμένη, με πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν 1η Οκτωβρίου, ενώ το πρόγραμμα στους μαθητές θα δοθεί σε συναντήσεις που θα γίνουν στον χώρο του Ωδείου τις δύο τελευταίες Τρίτες του Σεπτεμβρίου. Τρίτη 20 & Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 από τις 5.00-8.00 το απόγευμα. Στις συναντήσεις αυτές οι μαθητές με τους γονείς τους θα μπορέσουν να κανονίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους να κάνουν τη γνωριμία με τους καθηγητές τους, αλλά και να τους λυθεί η οποιαδήποτε απορία σε σχέση με τις σπουδές και την οργάνωσή τους, από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Ωδείου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Χριστόδουλος Πετσάλνικος

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή: 08.30-14.30 στη γραμματεία του Ωδείου

κα Μαυροδήμου Αναστασία Τηλ. 2467027720

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr