Αρχείο για : Απρίλιος, 2020

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ζήσης Τζηκαλάγιας για την Μεσοποταμία και το Κ. Υ.

Δ.Τ – Σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής της Ν.Δ Ζήσης Τζηκαλάγιας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ενέργειες που έγιναν για την περιοχή της Μεσοποταμίας όπου είχε επιβληθεί η καραντίνα, όπως επίσης έδωσε πληροφορίες για την επαναλειτουργία του Κ.Υ.

Η Μεσοποταμία και τα περίχωρα της δοκιμάστηκαν σκληρά εδώ και 2 μήνες ,αλλά  ιδιαίτερα τις 24 επώδυνες  ημέρες της καραντίνας τόνισε ο βουλευτής Καστοριάς.

Σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων αυτήν την περίοδο ανέφερε<<. Έκανα πολλά, ότι μπορούσα περισσότερο, μερικές φορές και πριν άλλοι τα σκεφτούν, πόσο μάλλον να πράξουν .Γνωρίζουν οι περισσότεροι με πρώτο τον άξιο Πρόεδρο Μίμη Παρασκευόπουλο.

Σίγουρα σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις δημιουργούνται διάφορες δυσκολίες και είναι λογικό πολύς κόσμος να αισθάνθηκε πιεσμένος και αδικημένος. >>Υπενθυμίζω λοιπόν:

 • στάθηκα ηθικά, ψυχολογικά, ενημερωτικά σε όσους δοκιμάσθηκε η ζωή και η υγεία τους,
 • διασφάλισα την μετακίνηση 1)των 20 εργαζομένων στο Νοσοκομείο 7 μέρες πριν και 2)όλων των γεωργών στα χωράφια τους πάνω από 70 ,3 μέρες πριν την αποστολή της γραπτής έγκρισης, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις μου στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ.Ν.Χαρδαλιά,
 • έπεισα τον Υπουργό Επικρατείας κ.Γ.Γεραπετρίτη για την κατ’ εξαίρεση στήριξη όλων των επαγγελματιών που αδρανοποιήθηκαν για 24 ημέρες.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του Κ. Υ. Μεσοποταμίας σημείωσε <<εδώ και ημέρες έχω  έρθει σε επικοινωνία με τον πλέον αρμόδιο για το θέμα >>. Ως αποτέλεσμα

 • Δρομολογήθηκε η άμεση  λειτουργία του Κ.Υ. Μεσοποταμίας εξηγώντας στον αρμόδιο Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ κ.Χρίστογλου πως πρέπει τώρα να ξεκινήσει με έναν ιατρό και μία νοσηλεύτρια.

Ο καθένας από την θέση του ας κάνει το χρέος του ξεπερνώντας τον εαυτό του. Λέγοντας όσο γίνεται λιγότερα και πράττοντας όσο γίνεται περισσότερα .Και τότε πιστεύω θα είναι δίκαιος κριτής οι πολίτες και η ιστορία.

Σημαντική πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για ένα θεσμικό σχέδιο δράσης στήριξης του τόπου μας την “επόμενη μέρα”

 

Συνάντηση εργασίας, με τους Προέδρους Επιμελητηρίου, Εμπορικού Συλλόγου, Συνδέσμου Ξενοδόχων και Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος θα έχει ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης στο Γραφείο του, το Σάββατο 2 Μαΐου στις 11 το πρωί.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς έχει σκοπό την οργάνωση και τον σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων για την “επόμενη μέρα”, σε μία νέα βάση και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπου είναι βέβαιο, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και τις ενδείξεις, ότι θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα και κάθε δραστηριότητα, ενώ σίγουρα αναδιαμορφώνονται απ’ όλους στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

Για τους γνωστούς λόγους ασφαλείας και τήρησης των μέτρων προστασίας η πρώτη αυτή συνάντηση θα έχει συνέχεια με τη σύγκληση και συμμετοχή όλων των επίσημων εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, ενώ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα έρθει ως θέμα συζήτησης και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, σε μία θεσμικά συλλογική προσπάθεια στήριξης του τόπου μας με προτάσεις άμεσες, υλοποιήσιμες και κυρίως πρακτικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές.

Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Οινόης ΄΄Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Καστοριάς Γ.Κορεντσίδη ΄΄

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Δ.Τ-  Τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Οινόης μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη Δ.Ε. Μεσοποταμίας, ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, τους αρμόδιους αντιδημάρχους, καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό όλων των κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας.

Επίσης, ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτρη Σαββόπουλο και τις υπηρεσίες της Π.Ε Καστοριάς για την υποστήριξή τους στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε.

Η συμπαράστασή τους και η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά τους έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να έχουμε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα.

Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία πρώτης κατοικίας

Στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συνέπειες της κρίσης, είπε, θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει τέτοιου είδους κρίση.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στην Βουλή όπου θα δούμε να τελειώνει μια περίοδος όπου τα όπλα της πολιτικής αντιπαράθεσης είχαν σιγήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην καναδική κυβέρνηση για την συντριβή του ελικοπτέρου. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στην Βουλή σειρά νομοσχεδίων έως το τέλος Ιουλίου και να μην κλείσει η Βουλή αυτό το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ότι στις 30/03 φτάσαμε τον μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων σε κλίνες COVID και είχαμε πολλαπλάσιες που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε. Είπε ότι χθες είχαμε μόνο 118 κλίνες γεμάτες με ασθενείς COVID.

Αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε είπε ότι οι συνέπειες θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει τέτοια κρίση που θέτει σε κίνδυνο την φύση και την υπόσταση του ανθρώπου. Πρόσθεσε ότι δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό και έχει πολλά θύματα και κανέναν υπεύθυνο να λογοδοτήσει. Απέναντι σε αυτό η απόφασή μας ήταν  άμεση. Η Πολιτεία να γίνει ασπίδα του πολίτη και η κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για την άρση των περιορισμών στην κοινωνία. Εξήγησε ότι προκάλεσε αυτή την συζήτηση για να συζητηθούν οι προκλήσεις της οικονομίας. Το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17 δις και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα φτάσει τα 24 δις. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο 4μηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ παρά τις αντίξοες συνθήκες ήταν ο καλύτερος από όλα τα προηγούμενα 4μηνα. Πάνω από 5 δις θα δαπανηθούν τόσο σε απευθείας ενισχύσεις όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθετη ανάσα χαρακτήρισε την εξάμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών και στην εξόφληση δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνει ομπρέλα προστασίας στην επιχειρηματικότητα. Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και την ενίσχυση με 400 ευρώ των 160.000 μακροχρόνια άνεργων.

Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο και ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί  το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια, είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το περίφημο μαξιλάρι είπε, είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεχτήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα αλλά το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Η χώρα πια κινείται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων και η αξία των ομολόγων της αξιολογείται από την ΕΚΤ. Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας μας.

Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και οφείλουμε να τις μοιράσουμε δίκαια, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε επίσης εθνική ενότητα και είπε μάλιστα ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον πολιτικό κόσμο. Θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και διάλογο για τα επιστημονικά δεδομένα και όλα αυτά τα επιζητώ. Η κυβέρνηση επιζητεί την δημιουργική κριτική. Όχι όμως την λασπολογία και την αμφισβήτηση ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κομματικό καπέλο. Αν θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της κρίσης έκλεισε ένας κύκλος τότε θα είναι ευχής έργο αν αυτήν την πρόοδο την αποδείξουμε και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η χώρα μας μπορεί να γίνει και παράδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της κρίσης.

Ανακοίνωσε:

Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας η κυβέρνησης θα εξακολουθεί να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα επιδόματα σε ανέργους.

Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να ενισχύονται.

Θα δίνεται πρόσθετη στήριξη σε επιχειρηματίες που δεν θα μπορούν να ενισχύσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Θα εξειδικευθούν όλα στις 5 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κανένας πολίτης δεν θα δει το σπίτι του εν μέσω κρίσης να χάνεται και ανακοίνωσε την παράταση για 3 μήνες της προστασίας της Α κατοικίας.

Εξήγγειλε νέο πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος.

Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.

Αναφορά Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Υγείας για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καστοριά από την κυβέρνηση της ΝΔ

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας επιλέγει να διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη της για τη στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένο για τον covid19 προσωπικό, επιλέγει την ευκαιριακή και χωρίς σχεδιασμό μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας στο νοσοκομείο, καταστρέφοντας τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής μας. Η μετακίνηση του προσωπικού αφήνει σε υγειονομική επισφάλεια τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Είναι ξεκάθαρη πλέον η αδυναμία αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας των πολιτών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Τα Αγροτικά Ιατρεία πλέον δε λειτουργούν και παράλληλα τα Κέντρα Υγείας της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού που εξυπηρετούν την συντριπτική πλειοψηφία των 50.000 κατοίκων υπολειτουργούν.

Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα αποτελούν το σταμάτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας, περιοχή που έχει πληγεί πολύ από τον κορωνοϊό και το σταμάτημα της λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου του πρώην Δήμου Ίωνος Δραγούμη που εξυπηρετούσε 3.000 πολίτες. Η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη καθώς άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς δυνατότητα συνταγογράφησης για χρόνια νοσήματα και υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκέστηκε στα χειροκροτήματα προς το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας χωρίς όμως την ουσιαστική στήριξή τους. Η κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών στην ατομική τους ευθύνη ενώ η ίδια δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Ακόμη και σήμερα που αυτή η πανδημία έχει αποδείξει στην πράξη την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας σε πρωτοβάθμιο, νοσοκομειακό και μετανοσοκομειακό επίπεδο, η ΝΔ ακολουθεί την απαξίωση του ρόλου των δομών υγείας πιστή στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού.

ΥΓ: Για την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχω καταθέσει αναφορά στον Υπουργό Υγείας με επισύναψη των αιτημάτων του Δήμου Καστοριάς και του Δήμου Άργους Ορεστικού.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου

“Μπαίνει” το επίδομα των 800€ σε 600.000 επαγγελματίες – Τελειώνει η προθεσμία για έκπτωση φόρου 25%

Στους λογαριασμούς τους θα δουν το απόγευμα σήμερα το επίδομα των 800 ευρώ οι περίπου 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ πιθανότατα την Δευτέρα θα πιστωθεί στην τράπεζα η επιστρεπτέα προκαταβολή για 90.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 500.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

 

Πέραν του ότι θα πληρωθεί το επίδομα των 800, σήμερα (30.04.2020) είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους στην Εφορία και να τύχουν έκπτωσης 25%, υπό τη προϋπόθεση βέβαια ότι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Οι 90.000 επιχειρήσεις θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα ποσά, τα οποία έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με την πτώση το τζίρου που υπέστησαν τον Μάρτιο, να ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και να φθάνουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο επιδότησης. Το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο που χορηγείται ως επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται για τις περισσότερες επιχειρήσεις έως 10.000 ευρώ ενώ ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που θα δουν σήμερα το λογαριασμό τους να φουσκώνει με εξαψήφιο ποσό. 

Κρατικά δάνεια

Σήμερα θα εκδοθεί και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου. Το ύψος του κρατικού δανείου που έλαβε κάθε μια από τις 90.000 επιχειρήσεις  προσδιορίστηκε  με κριτήριο κυρίως την πτώση του τζίρου του Μαρτίου αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που η επιχείρηση παρά το γεγονός ότι πλήττεται από την κρίση του κορονοϊού επέλεξε να μη αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας τους. 

Η πίστωση των ποσών στις επιχειρήσεις θα γίνει απευθείας στου τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα επαναληφθεί και τον Μάιο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένα θα έχουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις που είτε απορρίφθηκαν στον πρώτο κύκλο της χρηματοδότησης γιατί δεν εμφάνισαν μείωση του τζίρου το Μάρτιο αλλά και οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο.

Βασικό κριτήριο αποτελεί η μείωση του τζίρου τον Απρίλιο κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται πως η προκαταβολή είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει. Για ένα έτος ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει δόση, ενώ μετά θα κριθεί το ποσό επιστροφής σε μηνιαίες δόσεις και μέσα σε πέντε έτη. Αφορά  ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών.  

Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί δικαίωμα επιδότησης. Οι επιχειρήσεις επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και έναν αλγόριθμο ενώ η χορήγηση της ενίσχυσης γίνεται στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Πληρωμή φόρων

Σήμερα εκπνέει η σχετική προθεσμία, ενώ όσοι πληρώσουν ολόκληρο τον ΦΠΑ θα έχουν έκπτωση επίσης 25% ο οποίος θα συμψηφιστεί με άλλους φόρους από τον Ιούνιο και μετά (Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κα).

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση εφόσον επιλέξουν να πληρώσουν μέχρι σήμερα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Κεραμέως για σχολεία: Μέχρι 15 άτομα στην τάξη και προαιρετική χρήση μάσκας – 15/06 οι Πανελλήνιες (video)

Πιστός στο καθημερινό του ραντεβού ο Σωτήρης Τσιόδρας αλλά όχι ως… συνήθως, καθώς σήμερα, Τετάρτη 29.04.2020, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έχει δίπλα του την Νίκη Κεραμέως και στο… τραπέζι τους κυριαρχεί το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ζωντανά τόσο για τον χάρτη του κορονοϊού στην χώρα μας (σ.σ. 10 νέα κρούσματα και 139 θάνατοι συνολικά) όσο και για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, δίνοντας μαζί με την υπουργό Παιδείας λεπτομέρειες μετά την χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την “νέα καθημερινότητα” που ξεκινά στις 4 Μαΐου.

Όπως σας είχε ενημερώσει νωρίτερα το newsit.gr, δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία στα σχολεία, υπό προϋποθέσεις (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που διανύουμε ανέδειξε τις δυνατότητές μας για συλλογική δράση, αλληλεγγύη και κοινωνική ευθύνη, και στο χώρο της Παιδείας.

Στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, προχωρούμε τώρα στο επόμενο βήμα, την αποκλιμάκωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από την αρχή αυτής της κρίσης, έχουμε τονίσει ότι ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς, τους εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουμε το προνόμιο να μας συμβουλεύουν και να μας καθοδηγούν. Και το σχέδιο δράσης που θα σας παρουσιάσω σήμερα στηρίζεται και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Έχουμε ως Κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών, και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται, και θα επανεξετάζεται αν χρειαστεί στο πλαίσιο νέων δεδομένων.

Πρώτον, για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική αγωγή: 

Η λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

 • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
 • Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, και του Γυμνασίου.
 • Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
 • Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

 • Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
 • Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
 • Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

 • Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
 • Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
 • Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
 • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

 • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
 • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
 • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
 • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

 • Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
 • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
 • Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
 • Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
 • Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
 • Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
 • Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

 • Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
 • Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
 • Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

 • Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
 • Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

 • Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.
 • Αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση  

Για τα ΙΕΚ

 • Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.
 • Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.
 • Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
 • Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίαςορίζεται η 18η Μαΐου.

Για το θεσμό της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

 • Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

 • Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
 • Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
 • Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση

 • Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
 • Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
 • Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
 • Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
 • Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

 • Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Για τους χώρους λατρείας

Ευχαριστούμε θερμά την Εκκλησία της Ελλάδος, για την εξαιρετικά υπεύθυνη στάση που επέδειξε ως προς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών και δογμάτων, για την άριστη συνεργασία και τη στήριξή τους στην κοινή μας προσπάθεια.

 • Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.
 • Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
 • Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 • όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες
 • για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές.

Θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, σε εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και γονείς για τη θερμή ανταπόκριση, για τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν το νέο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την προσαρμοστικότητά τους. Μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία.

Το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Πήραμε, όμως, και όλοι μας ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα ζωής για το πόσο πολλάμπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί όταν είμαστε ενωμένοι.

Πηγή newsit.gr

“Απαραίτητη και αυτονόητη η άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας” – Επιστολή Κορεντσίδη προς Υπουργό Υγείας

Επιστολή του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη στον Υπουργό Υγείας

Δ.Τ – Την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης.

Σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή μας έχει ομαλοποιηθεί σε σημαντικότατο βαθμό, ο Δήμαρχος Καστοριάς, μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, που τόσο πολύ δοκιμάστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα τονίζει στον Υπουργό ότι μία τέτοια απόφαση θεωρείται απαραίτητη και αυτονόητη.

 

Έτσι θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια

Όπως είπε τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν ακριβώς όπως και τα σχολεία. Θα ακολουθήσουν δηλαδή τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Έτσι τα φροντιστήρια Μέσης Εκαπίδευσης θα λειτουργήσουν μαζί με τα τμήματα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.

Τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.

Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Απάντηση του Βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ Ζήση Τζηκαλάγια στον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού Πάνο Κεπαπτσόγλου για το αίτημα στην 3ηΥΠΕ.

» Κε Δήμαρχε

Ο αγροτικός ιατρός που αναφέρεσθε είναι ο κ.Μούσιος Θεόδωρος ειδικός Γενικής Ιατρικής,ο οποίος από ετών προσφέρει ευόρκως τις ιατρικές του υπηρεσίες και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους.

  Εδώ και ημέρες ασκώ πιέσεις στην 3η ΥΠΕ και ιδιαίτερα στον αρμόδιο Υποδιοικητή κ.Χρίστογλου.Ευελπιστώ πως δρομολογείται η επιστροφή του.

   Θα σας παρακαλούσα λόγω {χωρικής } αρμοδιότητος να ασκούσατε την επιρροή σας για την περαιτέρω αξιοποίηση του <ιατρού αεροδρομίου>, ο οποίος έχει τον βαρύ! φόρτο  τρις εβδομαδιαίως και επί δύο περίπου ώρες να καλύπτει τις πτήσεις.Ζήτησα να επικουρήσει στα καθήκοντά του τον ιατρό του <Ίωνος Δραγούμη>.Σίγουρα πάντως θα μπορούσε σύντομα να βοηθήσει το ΚΕΦΙΑΠ που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

  Προσδοκώντας σε συνεργασία μας. » 

Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr