Αρχείο για : Ιούλιος, 2020

» Ενώ η Δυτική Μακεδονία καταστρέφεται και γίνεται η Χαβούζα της Χώρας, η Περιφερειακή Αρχή κυνηγάει πρόσφυγες. »

 

Δ.Τ – Η ολική καταστροφή (Οικονομική- Κοινωνική- Περιβαλλοντική) της Δυτικής Μακεδονίας, προχωράει ταχύτατα, καβάλα στο «άρμα» της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης», χωρίς να περιμένει ούτε καν το 2023. Η κυβέρνηση της ΝΔ θυσιάζει, στο βωμό των ντόπιων και ξένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα δημόσια συμφέροντα, το Περιβάλλον, την υγεία, την εργασία και την οικονομική δραστηριότητα των Ενεργειακών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.  Ταυτόχρονα το μέλλον που ετοιμάζουν για αυτές τις περιοχές μέσω της «Δίκαιας (Βάρβαρης) Μετάβασης» είναι να γίνουν οι χωματερές ολόκληρης της Χώρας!

Οι εξελίξεις δυστυχώς είναι ραγδαίες: Έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου μαζί με το αντίστοιχο Ορυχείο. Έκλεισε ο ΑΗΣ Καρδιάς με την υπόσχεση να ξαναλειτουργήσει μόνο τον ερχόμενο Χειμώνα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας ενώ σταμάτησε η παραγωγική διαδικασία του Ορυχείου Πεδίου Καρδιάς και υπολειτουργούν τα Ορυχεία Νοτίου και Βορείου Πεδίου. Έκλεισαν οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου διότι σταμάτησε με άνωθεν εντολή η Περιβαλλοντολογική τους αναβάθμιση.

Από τη Συνολική Ισχύ των 3.700 MW που λειτουργούσαν τελευταία στη Δ. Μακεδονία υπό-λειτουργούν πλέον μόνο τα 700!

Αυτό έχει ήδη τις πρώτες καταστροφικές επιπτώσεις, τα πρώτα «κοινωνικά θύματα». Από τη στιγμή που το 75% της λιγνιτικής δραστηριότητας στην Περιοχή της Δ. Μακεδονίας έχει ήδη «παγώσει» αναγκαστικά σταμάτησαν και οι αντίστοιχες εργολαβίες στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες (δεν έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία) εργαζόμενους. Στον ίδιο δρόμο και οι εργαζόμενοι με δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις. Αυτό έχει ήδη και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από τη λιγνιτική δραστηριότητα (μηχανουργεία, ανταλλακτικά, αναλώσιμα κλπ).

Ο «Γολγοθάς» της φτώχειας και της ανεργίας για την Περιοχή τώρα ξεκινάει…

 

Ταυτόχρονα βλέπουμε και τις πρώτες εικόνες της μελλοντικής Περιβαλλοντικής καταστροφής που ετοιμάζουν για την Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας οι εμφανιζόμενοι ως «οικολόγοι» και «σωτήρες» του πλανήτη…

Το Περιβάλλον και η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

Το πρώτο και «δυνατότερο» επιχείρημα που ακούγεται, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο «λιγνιτομάχο», είναι ότι «κλείνοντας τη λιγνιτική παραγωγή η Δυτική Μακεδονία θα επανακτήσει καθαρότερο Περιβάλλον».

Είναι όμως έτσι;

Ακριβώς το αντίθετο!

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη στο κλειστό αλλά «ορθάνοιχτο» και προς εγκατάλειψη πλέον, Ορυχείο Αμυνταίου: Κατολισθήσεις. Αυταναφλέξεις.   Τέφρα, κάρβουνο και σκόνη θα συνεχίσουν για πολλά ακόμη χρόνια να «τροφοδοτούν» με αιωρούμενα σωματίδια τα πνευμόνια των κατοίκων για την υγεία των οποίων «τόσο πολύ κόπτονται» οι κυβερνώντες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα..

Δεν τηρείται ούτε ένας Περιβαλλοντικός όρος από αυτούς που προβλέπουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το κλείσιμο των Ορυχείων

 

Σκουπιδότοπος όλης της Χώρας η Δυτική Μακεδονία

Και τα υπόλοιπα «ισοδύναμα» που ζητούσε ο κ. Κασαπίδης έρχονται:

«Η Εγνατία των απορριμμάτων» οδηγεί στα αποκατεστημένα εδάφη των πρώην Ορυχείων. Η Κυβέρνηση με την συγκατάθεση του Περιφερειάρχη και πολλών Δημάρχων της Περιοχής σχεδιάζει να καίει στην Περιοχή μας όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας, κατ αρχήν και πιθανά ολόκληρης της Χώρας αργότερα. Σχεδιάζουν να μετατρέψουν κάποιους ΑΗΣ, που οι ίδιοι τους έκλεισαν ως ανθυγιεινούς, σε εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας από καύση σκουπιδιών και μετά το 2028 να μετατραπεί και η 5η μονάδα Πτολεμαΐδας σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών!!! Τα σκουπίδια από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα την Πρέβεζα μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα μεταφέρονται στη Δυτική Μακεδονία και θα καίγονται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Το σενάριο αυτό το επιβεβαίωσε περίλαμπρα ο ΥΠΕΚΑ κ. Χατζηδάκης στη Βουλή μετά από ερώτηση για το θέμα του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη. Είπε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης πως σ αυτό «συμφωνεί και η ΔΕΗ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δ. Μακεδονίας»….

Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο! Ένα Γιγαβάτ= 1000 MW περίπου με καύσιμο σκουπίδια! Και αυτοί που έχυναν «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη τώρα τους ετοιμάζουν «υγιεινές εισπνοές» από τη βρώμα των σκουπιδιών και τις αναδυόμενες διοξίνες!!!

 

Σε πανελλαδική χαβούζα ετοιμάζεται να γίνει και ο Χώρος ταφής Αμιάντου των πρώην ΜΑΒΕ αφού φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες όπως παραδέχτηκε επί της ουσίας η αντιπεριφερειάρχης ενέργειας.

 

Και δεν τελειώσαμε: Στα 160.000 στρέμματα εδαφών των πρώην ορυχείων θα εγκατασταθούν Φωτοβολταικά  ισχύος 6.000 MW από τη Γερμανική RWE και άλλους ξένους και ντόπιους ενεργειακούς ομίλους κερδοσκόπων. Και δε φτάνει αυτό, δόθηκε άδεια από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση 1.400 MW φωτοβολταικών σε χορτολιβαδική έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Άργος Ορεστικό! Άλλα τόσα σε έκταση 40.000  στρεμμάτων στην περιοχή των Σιδερών στο όρος Άσκιο. Ακόμα και ο Ρουβάς πήρε άδεια και ζητά χιλιάδες στρέμματα για εγκατάσταση φωτοβολταικών  στην Περιοχή του Μαυροδενδρίου! Και για να μην υπάρξει «κενό τοπίο» ξεκίνησαν οι εγκαταστάσεις εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στην Πίνδο, στο Βίτσι, στα Πιέρια, στο Μπούρινο κλπ.

Αλήθεια αναρωτήθηκαν αυτοί που τα σχεδιάζουν και αυτοί που τα αποδέχονται ποια θα είναι η κατάσταση του Περιβάλλοντος και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία των κατοίκων όταν στρωθούν εκατομμύρια τόνοι γυαλιού και χάλυβα σε ένα τόσο μικρό για αυτές τις εγκαταστάσεις τόπο; Αναρωτήθηκαν τι θα γίνουν οι πηγές, οι λίμνες τα ποτάμια όταν τσιμεντάρουν με εκατομμύρια τόνους μπετό και παλιοσίδερα τα βουνά μας; Αναρωτήθηκαν που θα πάνε οι χιλιάδες τόνοι λαδιού από τις μηχανές των ανεμογεννητριών όταν θα πέφτουν, θα χαλάνε ή απλά θα έχουν διαρροές; 

 

Ήμασταν οι πρώτοι, ίσως και οι μοναδικοί που από την αρχή της εξαγγελίας του κλεισίματος της λιγνιτικής δραστηριότητας τονίσαμε ότι το μεγαλύτερο θύμα αυτών των επιλογών θα είναι το Περιβάλλον με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Περιοχής μας.  Δυστυχώς επαληθευόμαστε!!!

Και ενώ όλοι, φορείς εργαζόμενοι και κάτοικοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων οι αντιδράσεις είναι από χαλαρές έως μηδαμινές. Οι Μαζικοί φορείς, όσοι δε συνεργάζονται κανονικά με τον κ. Μουσουρούλη και τον καταστροφικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, απλώς αδρανούν και περιμένουν.  Η Περιφερειακή Αρχή που ελέγχει το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιοχής (Π.Σ) αντί να μπει μπροστά και να συντονίσει τις αντιδράσεις ως οφείλει με βάση το θεσμικό της ρόλο, υπογράφει καταστροφικές για την Περιοχή συμφωνίες πάνω και «κάτω από το τραπέζι».    

Και ενώ για όλα αυτά ο Περιφερειάρχης και τα άλλα στελέχη της παράταξής του «κάνουν την πάπια» βρήκαν έδαφος για «λεονταρισμούς» στους φτωχούς και κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Περιφερειάρχης αλλά και άλλα στελέχη της παράταξής του σε ένα ντελίριο ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, διανθισμένο με μπόλικη θρησκοληψία και πατριδοκαπηλία, διακήρυξαν από τη Σαμαρίνα τον πόλεμο κατά των προσφύγων και των μεταναστών….. 

 

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να συστρατευθούμε όλοι μαζί σε έναν μαζικό, ανένδοτο, παλλαϊκό αγώνα για:

  • Τη σωτηρία του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας.
  • Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε Φωτοβολταικά, ούτε καύση σκουπιδιών στην Περιοχή μας
  • Οι εκτάσεις των πρώην ορυχείων να αποδοθούν στους κατοίκους της Περιοχής. Να αναπλαστούν και να γίνουν δάση και χωράφια!
  • ΌΧΙ στην αποβιομηχάνιση, την καταστροφή και ερημοποίηση

 

Κοζάνη 31/7/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

Δ.ΆργουςΟρεστικού ΄΄Υλοποίηση σχεδίων ασφάλειας νερού και εκπόνησης μελετών ποιοτικής διαχείρισης, σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ΄΄

Δ.Τ – Άλλες δύο πράξεις με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Άργους Ορεστικού εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Μακεδονία 2014-2020” με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η πρώτη πράξη με τίτλο «Εκπόνηση ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης για την προστασία των σημείων υδροληψίας ύδατος ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Άργους Ορεστικού», συνολικού προϋπολογισμού 255.000 €, αφορά την εκπόνηση ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης για τον καθορισμό και την οριοθέτηση ζωνών και μέτρων προστασίας των σημείων υδροληψίας ύδατος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και την εκπόνηση υδραυλικής μελέτης ελέγχου τεχνικής επάρκειας, στις κεφαλές του συστήματος υδροδότησης του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Σκοπός των συγκεκριμένων μελετών είναι η εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κείμενη νομοθεσία.

Η δεύτερη πράξη με τίτλο «Υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού Δήμου Άργους Ορεστικού», συνολικού προϋπολογισμού 203.000 €, αφορά την εκπόνηση ειδικού σχεδίου ποιοτικής διαχείρισης των υδάτων από την πηγή του νερού έως τη βρύση του καταναλωτή, με την υιοθέτηση της αρχής των “πολλαπλών φραγμάτων” (multiplebarriers) και την εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε κάθε κρίκο της αλυσίδας υδροδότησης.

Τα στάδια υλοποίησης της πράξης περιλαμβάνουν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την εφαρμογή οδηγού σχεδίου ασφάλειας νερού, εργαστηριακές αναλύσεις και τέλος την αξιολόγηση του σχεδίου και την πιθανή αναθεώρησή του.

Το σχέδιο ασφάλειας νερού θα είναι μια δυναμική διαδικασία και θα αποτελέσει μια ολιστική αντιμετώπιση του συστήματος διαχείρισης του πόσιμου ύδατος (παραγωγή, μεταφορά, επεξεργασία και διανομή στον καταναλωτή).

Και οι δύο πράξεις εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη βελτίωση διαχείρισης των υδατικών πόρων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής και τα σχέδια ασφάλειας νερού.

                                   

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους (βίντεο)

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από 1/8 μέχρι 31/8, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για τα θέματα σχετικά με τη νόσο COVID-19, κατά την οποία εμφανίστηκε φορώντας προστατευτική μάσκα προσώπου.

Δείτε τις σημερινές δηλώσεις ΕΔΩ

Εγκύκλιος υπ. Υγείας: «Οδηγίες προς νοσοκομεία για επισκεπτήριο/ παραμονή συνοδού σε ασθενείς και είσοδο/παραμονή ιατρικών επισκεπτών»

Κορονοϊός: 78 κρούσματα και τρεις θάνατοι στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Παρατείνονται ως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές φιλοξενίας

Β. Κοντοζαμάνης: 9.000 τεστ ημερησίως πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι έπειτα από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκαν τα εξής:

Από αύριο 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.

Επίσης, από αύριο έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων, άστεγοι, πρόσφυγες και σε νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός που θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Επιπρόσθετα δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες ως τις 15/8.

Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.

Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ- εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8. Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία. Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ. Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.

Επιπλέον παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τέλος, από 1/8- 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

«Παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα επιδημιολογικά φορτία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα, εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, σημείωσε: «‘Όπως σε όλη την προηγούμενη φάση, καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό ήταν, αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα την ίδια εγρήγορση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι σε επιφυλακή χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και κυρίως με συνέπεια, αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος όλων μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν».

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους χώρους όπου υπάρχει κοινωνική επαφή 

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει κοινωνική επαφή , στο πλαίσιο των έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας COVID-19.

Συγκεκριμένα η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική:

– Στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία/κομμωτήρια, στα στρατιωτικά φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις στρατιωτικές λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κλπ.), στους χώρους γραφείων (όταν υπάρχει επαφή με το κοινό), τόσο για το προσωπικό όσο και για το κοινό.

– Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός στρατιωτικών αεροδρομίων καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από το προσωπικό και τους επιβάτες.

– Στους χώρους αναμονής καθώς και εντός των μέσων μεταφοράς προσωπικού από τους οδηγούς/χειριστές και τους επιβάτες.

– Στα πολεμικά μουσεία και στους ιστορικούς χώρους των ΕΔ, από το προσωπικό, τους ξεναγούς και τους επισκέπτες.

– Στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

– Σε όλους τους επισκέπτες που εισέρχονται σε στρατιωτικές μονάδες – υπηρεσίες καθώς και στα άτομα που τους συνοδεύουν/υποδέχονται, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές

– Στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών μονάδων υπηρεσιών.

– Στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες.

Περαιτέρω σύμφωνα με την ανακοίνωση:

– Στα μέσα μεταφοράς προσωπικού επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, με παράλληλα ανοιχτά παράθυρα και χρήση μη ιατρικής μάσκας.

– Αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των πολεμικών μουσείων, των ιστορικών χώρων των ΕΔ, των χώρων (κλειστών/ανοιχτών) των στρατιωτικών μονάδων – υπηρεσιών (στους οποίους τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων), των χώρων εκγύμνασης και των κατασκηνώσεων φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών και των Λεσχών – Θερέτρων, ισχύουν τα καθοριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ.47421/2020/ΦΕΚ 3099/Β/26-7-2020 σχετικά με την τήρηση αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας και

– Αλλοδαποί και Ελληνοκύπριοι σπουδαστές που προσέρχονται στη χώρα μας για υπηρεσιακούς λόγους (φοίτηση στις ημεδαπές στρατιωτικές σχολές οιασδήποτε βαθμίδας, συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, ενημερωτικές επισκέψεις κτλ), προσκομίζουν ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο πιστοποιείται περίοδος καραντίνας επτά (7) ημερών καθώς και αποδεικτικό αρνητικού COVID-19 PCR test που πραγματοποιήθηκε 48 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι:

– Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – τμήμα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις και η παράδοση αναμνηστικών γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

– Οι ορκωμοσίες στρατευσίμων εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς προσκεκλημένους/επισκέπτες ενώ

– Συνεχίζεται η αναστολή πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων – επισκέψεων καθώς και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες.

Πέραν των ανωτέρω αποτελεί ατομική ευθύνη η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής δίνοντας έμφαση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, καταλήγει το ΓΕΑ στην ανακοίνωσή του.  

 
 Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Τουρισμός για Όλους: Αυτά είναι τα οριστικά αποτελέσματα – Δες αν είσαι δικαιούχος

Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος Τουρισμός για Όλους. Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 450.000, ενώ το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ονόματα των δικαιούχων του προγράμματος Τουρισμός για Όλους αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα tourism4all.gov.gr. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τους δικαιούχους ώστε να απολαύσουν διακοπές στη χώρα μας από τον Ιούλιο ως και το τέλος του 2020.

Μέσω του προγράμματος Τουρισμός για Όλους επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματαόλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι προσφέροντας ειδικές τιμές.

 

Τουρισμός για Όλους: Ο δικαιούχος και τα ωφελούμενα μέλη του e -voucher

Οι δικαιούχοι επιλέγουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων και με δική τους ευθύνη. Κάνουν τη σχετική κράτηση, αναφέροντας ότι είναι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους και κάτοχοι e-voucher.

Από το μητρώο παρόχων ενημερώνονται για την δηλωθείσα, από τον πάροχο, τιμή συνεργασίας. Η τιμή συνεργασίας επιδοτείται από το πρόγραμμα σε ποσοστό 50% (ή 60% ως ορίζεται) και με ανώτατο ποσό τα 30€/το άτομο/ανά διανυκτέρευση και ο δικαιούχος συμμετέχει πληρώνοντας το υπόλοιπο.

Τουρισμός για Όλους: Η διαμονή των 4 διανυκτερεύσεων είναι προϋπόθεση

Αν ο δικαιούχος αποχωρήσει νωρίτερα από τις 4 διανυκτερεύσεις, το σύνολο του κόστους της διαμονής βαρύνει τον δικαιούχο, ακυρώνεται το e-voucher σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Δημόσια Πρόσκληση.

Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους! Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής (31/7) ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

*1-15/8 αναστολή επισκεπτηρίων σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία, γηροκομεία

*Δεν επιτρέπεται επίσκεψη ιατρικών επισκεπτών ως 15/8

*Απαγόρευση όρθιων πελατών- δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε τραπεζοκαθίσματα

*Επέκταση για όλο τον Αύγουστο της απαγόρευσης των πανηγυριών

*Επέκταση της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους πλην χώρων εστίασης

*Θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κλπ)

*Επέκταση των περιορισμών κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας.

*Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατείνονται έως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

*Τουρκία-Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία: Παρατείνεται ως 15/8 η αναστολή πτήσεων

Ολόκληρη η ανακοίνωση Χαρδαλιά : 

Καλησπέρα σας.

Όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή της έναρξης αυτής της πανδημίας, παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα επιδημιολογικά φορτία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα-εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. Πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων. Σήμερα μόνο ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα.  Για αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

 

 

3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

 4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

13) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

 

 

 

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Όπως σε όλη την προηγούμενη φάση, καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό είναι το «μυστικό» της επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα και εγρήγορση.

Μπαίνουμε όλοι σε επιφυλακή, χωρίς πανικό αλλά με ευθύνη και συνέπεια. Αφήνουμε πίσω μας τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, στόχος όλων μας μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο, πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν.

Σας ευχαριστώ

Έκρηξη κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – 2 κρούσματα σε Κοζάνη και 1 στην Φλώρινα

Σε 14 περιφέρειες εντοπίζονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Συναγερμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων

Ο κορονοϊός φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας καθώς σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 78 νέα κρούσματα, τα οποία το ποιο ανησυχητικό είναι πως βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα σήμερα, 31/7/2020, δηλώθηκαν 78 επιπλέον κρούσματα. Αναλυτικότερα:

– δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– εικοσιτέσσερα (24) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
-τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλονιάς
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 78 νέα κρούσματα και στη χώρα έχει σημάνει συναγερμός για αυτή την έκρηξη. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:Σήμερα ανακοινώνουμε 78 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4477, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Άργους Ορεστικού

Δ.Τ – Στην κυκλοφορία δόθηκε, σήμερα, η σύνδεση της οδού Διοικητηρίου, στο ύψος της αρχής του πεζοδρόμου με την οδό Πληκαδίτη, σύμφωνα με την τελευταία κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η υλοποίηση και των υπόλοιπων προβλέψεων της ανωτέρω κανονιστικής, όπως διαγραμμίσεις κεντρικών οδών, διαβάσεις, δημιουργία θέσεων στάθμευσης, δημιουργία θέσεων εξυπηρέτησης καταστημάτων κ.λπ.

Στόχος του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι η κυκλοφοριακή αναβάθμιση, η οδική ασφάλεια και η αισθητική βελτίωση της πόλης.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τελιγιορίδου ΄΄Σας ζητώ να σκεφτείτε ξανά τον φορέα διαχείρισης της λίμνης ΄΄

Είναι η 2η φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί το φορέα διαχείρισης που έχει έδρα την Καστοριά. Η πρώτη φορά ήταν στις 23-1-2013 με τον ν. 4109 που κατήργησε τον φορέα 6 μήνες μετά την ίδρυσή του. Η δεύτερη κατάργηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 με τον ν. 4865. Γι’ αυτό θεωρώ υποκριτικό και όψιμο το ενδιαφέρον να ακούω σήμερα για τη λίμνη της Καστοριάς από εκείνους που δεν έδειξαν την παραμικρή αντίδραση στην κατάργηση του φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά. Ο Φ.Δ.Π.Π. Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2018 με τον Νόμο 4519/2018 και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2019 με τον διορισμό του Διοικητικού του Συμβουλίου (ΦΕΚ 48, τεύχος ΥΟΔΔ 6/2/2019). Η σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα αποτελούνταν από ειδικούς επιστήμονες-μέλη του Δ.Σ. που ορίστηκαν μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με συγκεκριμένα κριτήρια (5/4/2018), ενώ τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ήταν εκπρόσωποι φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και των παραγωγικών φορέων. Μάλιστα οι θέσεις δεν ήταν αμειβόμενες αλλά υπήρχε η διάθεση από όλους της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης. Στον φορέα προσλήφθηκαν 5 νέοι επιστήμονες, βιολόγος, γεωλόγος, γεωπόνος, μηχανικός περιβάλλοντος και περιβαλλοντολόγος, 2 διοικητικοί υπάλληλοι και 3 φύλακες.Η πλήρης ανάπτυξη του φορέα θα απασχολούσε 30 μόνιμους εργαζόμενους. Από την σημερινή κυβέρνηση και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ η σημασία του φορέα απαξιώθηκε και αντί να ενισχυθεί το έργο του, αφέθηκε στην τύχη του και καταργήθηκε. Σήμερα λοιπόν έρχεστε να πείτε πως ενδιαφέρεστε για την οικολογική κατάσταση της λίμνης της Καστοριάς! Στόχος του φορέα ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάδειξή του, η αειφόρος ανάπτυξη, η ανάπτυξη του τουρισμού, η τροφοδότηση της εργασίας, η προβολή των τοπικών προϊόντων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Η λίμνη της Καστοριάς είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000 και είναι μία από τις λίγες αστικές λίμνες της χώρας που πέρα από το γεγονός πως γύρω από αυτήν είναι χτισμένη η πόλη της Καστοριάς και επίσης μόνιμη ανθρώπινη εγκατάσταση υπάρχει από τη νεολιθική εποχή 7000π.Χ. Σήμερα αποτελεί επίκεντρο πολλών δραστηριοτήτων, αγροτικών, ναυταθλητικών, τουριστικών, περιβαλλοντικών. Η προσπάθεια για την βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της λίμνης ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια. Θυμάμαι ως φοιτήτρια το εργαστήριο βιοχημείας της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, υπό τον καθηγητή κ. Κοβάτση, που καταγόταν από την Καστοριά, που είχε κάνει έλεγχο με δείγματα από την περίμετρο της λίμνης για να δούμε την αποτελεσματικότητα του βιολογικού καθαρισμού το 1993, ο οποίος λειτουργεί από το 1992 και αποτέλεσε σταθμό για την εξυγίανση της λίμνης και τη βελτίωση της κατάστασης. Σημαντική προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης έγινε την περίοδο 1996 – 1999 και πολλοί κατά καιρούς ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν με την βελτίωση, επιστημονική κοινότητα, τοπικοί φορείς, σύλλογοι και η κοινωνία των πολιτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι από το 2016 έγινε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση της κατάστασης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Δήμο, την Περιφέρεια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αλλά και οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, όπως το τμήμα Υδρονομίας. Πραγματικά είχαμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα με το διαχειριστικό σχέδιο και ιδιαίτερη σημασία σε αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί και για τη συνέχεια για τη διαχείριση των καλαμώνων, τη διευθέτηση των χειμάρρων και τον φραγμό για τις ανεξέλεγκτες φερτές ύλες στη λίμνη. Μετά από πολλά σχέδια και πολλές μελέτες, καθοριστική για την θεαματική βελτίωση της κατάστασης της λίμνης υπήρξε η εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου της Περιοχής Προστασίας της Φύσης της λίμνης Καστοριάς το Δεκέμβριο του 2015 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτό καθορίστηκαν τα αναγκαία μέτρα οργάνωσης και λειτουργίας για τη διατήρηση των αντικειμένων που προστατεύονται, εξειδικεύτηκαν οι όροι και οι περιορισμοί άσκησης δραστηριοτήτων και εκτέλεσης έργων ενώ προσδιορίστηκαν αναλυτικά οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες για την αποτελεσματική προστασία, διαχείριση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, το σχέδιο διαχείρισης συνοδεύτηκε από σχέδια δράσης. Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει και σήμερα να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την προστασία και τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, για την προστασία του φυσικού αυτού χώρου, που είναι ένας πολύτιμος πόρος για εμάς και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τόσο στην τοπική όσο και στην περιφερειακή αλλά και εθνική αναβάθμιση. Όλοι μαζί θα πρέπει να στηρίξουμε τη λίμνη της Καστοριάς και θα μου επιτρέψετε κύριε Γενικέ, αφού εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, να σας ζητήσω να ξανασκεφτείτε τον φορέα διαχείρισης της λίμνης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια μας την ζωή σε αυτή την περιοχή.

Νέα πρωτοβουλία ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΣΟΥΚΑ προς το Τελωνείο Καστοριάς και την ΑΑΔΕ

Με νέα του παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Αποστόλης Τσούκας προς την ΑΑΔΕ και το τελωνείο Καστοριάς ζητά την εξέταση αιτήματος για παράταση προθεσμίας επανεξαγωγής εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή

Ζήσης Τζηκαλάγιας στην επιτροπή περιβάλλοντος: Τα εκτροφεία γουνοφόρων δεν έχουν αιχμάλωτα ζώα, γι αυτό να επιτραπούν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών. – VIDEO

Τοποθέτηση του βουλευτή ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr