Εξετάζουν μείωση 30% των δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Ακόμα και μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων εξετάζουν οι τράπεζες, που σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εκείνο, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας”, εκτιμάται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν καταλήξει σε δέσμη προτάσεων, που θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, όσο και και κάποιες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις, αφού με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθούν οι “κακοπληρωτές” εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα, λόγω των περικοπών στα εισοδήματα τους, είτε επειδή βρέθηκαν εκτός εργασίας.

Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση των δόσεων κατά 30%, με δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μελλοντικά τη διαφορά της δόσης.

Επίσης η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζει και σειρά αλλαγών στο νόμο Κατσέλη.

Η πρώτη αλλαγή που συζητείται αφορά το “πάγωμα” της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της, όπως προβλέπεται από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από 2 χρόνια και ήδη εκκρεμούν προς συζήτηση 150.000 αιτήματα δανειοληπτών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Newsroom

Πρόσφατα άρθρα

Δ.Καστοριάς, Ντολτσό. Από αύριο Τρίτη 7/5/2024 ξεκινούν εργασίες από κούνιες έως Νοσοκομείο. Αλλαγή στην κυκλοφορία οχημάτων.

             Σε εξέλιξη μεγάλες παρεμβάσεις και έργα από τον Δήμο Καστοριάς. Την ελάχιστη υπομονή μας…

2 ώρες πριν

Αφοί Χατζηγιάννη : Στις 25/5/2024 μια μεγάλη εκδήλωση για τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα

Μια πολύ σημαντική ενημερωτική και όχι μόνο εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στις 25/5/2024 με ενημέρωση για την…

3 ώρες πριν

Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς την Τρίτη 14/5/2024

Δ.Τ : Σας προσκαλούμε την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024 και ώρα 18:00 να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα Καστοριάς (αίθουσα συνεδριάσεων…

3 ώρες πριν

Νίκος Παπαθανάσης: Ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και…

3 ώρες πριν

Στο Γηροκομείο Καστοριάς η Μαρία Αντωνίου

Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου επισκέφθηκε σήμερα, μετά την Πρώτη Ανάσταση, το Γηροκομείο Καστοριάς, όπου αντάλλαξε ευχές με τους οικότροφους…

1 ημέρα πριν

Η Μαρία Αντωνίου στην περιφορά και τη συνάντηση των Επιταφίων

Η ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: Αγία και Μεγάλη Παρασκευή! Ημέρα πένθους με την κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε…

2 ημέρες πριν

Το site χρησιμοποιεί cookies

Δείτε περισσότερα