Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Κίνδυνος για επιστροφή στο 100% της ενίσχυσης. Δείτε τις κρίσιμες λεπτομέρειες

 

Ο χρόνος «τρέχει» για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας αλλά «ξέχασαν» να υποβάλουν στη συνέχεια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η διορία που τους έχουν δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Αυγούστου 2022.

Όσοι δεν προλάβουν και χάσουν τη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εφάπαξ και με τόκο, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Και αυτό γιατί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών αποτελεί έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ mybusinessSupport ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν τα ποσά πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συνολικά η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά τις 25 Ιουλίου 2022, η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Έως τότε έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της επιστρεπτέας εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου.

Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της επιστρεπτέας για τους φορολογουμένους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία δηλ. μετά τις 25 Ιουλίου.