Με το εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ η χώρα μας γυρίζει σε παλιές σκοτεινές εποχές, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν με εξαντλητικά ωράρια από ήλιο σε ήλιο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο τους και με τον συνεχή εκβιασμό της απόλυσης.

Τι προτείνει η κυβέρνηση και οι κ.κ. Μητσοτάκης-Χατζηδάκης με το σημερινό εργασιακό νομοσχέδιο; Ισχυρίζονται για παράδειγμα ότι ο εργαζόμενος μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να εργαστεί παραπάνω από 8 ώρες και να μην πληρώνεται υπερωρίες αλλά να “αμείβεται” με ρεπό. Ας υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος και ένας εργοδότης δεν συμφωνήσουν και ο εργοδότης απολύει τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος πηγαίνει στα δικαστήρια δικαιώνεται, η απόλυση κρίνεται παράνομη αλλά ο εργοδότης σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίζει σήμερα η ΝΔ, δεν έχει την υποχρέωση να ξαναπροσλαμβάνει τον εργαζόμενο παρά την απόφαση των δικαστηρίων. Με λίγα λόγια η εργοδοσία είναι υπεράνω των νόμων και της δικαιοσύνης. Ουσιαστικά η ΝΔ νομιμοποιεί όσους εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν ότι γουστάρουν απολύοντας κατά το δοκούν και αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και οδηγεί στην ανεργία όσους αρνηθούν να συμφωνήσουν στην έξτρα εργασία χωρίς αμοιβή.

Με την αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης ακυρώνονται κατακτήσεις δεκαετιών. Νομοθετεί μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης.

Η κατάργηση του οκταώρου, η επιβολή της καθημερινής δεκάωρης εργασίας που θα “ισοσταθμίζεται” με ρεπό, ο διπλασιασμός των υπερωριών που θα πληρώνονται πολύ λιγότερο από αυτές που υπάρχουν σήμερα, η νομοθέτηση του σπαστού ωραρίου ακόμη και για εργαζόμενους με μερική τετράωρη απασχόληση, οι καταχρηστικές απολύσεις και η αδυναμία επαναπρόσληψης ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας για πολλούς κλάδους και η υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ, είναι μερικά μόνο σημεία αυτού του αντεργατικού, αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηγάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα φθηνής εργασίας για την υποτιθέμενη ανάπτυξη προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ελίτ. Εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον αφήνοντας τους εργαζόμενους βορά στους “ιερούς κανόνες” της ελεύθερης αγοράς χωρίς ρυθμίσεις, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει το νομοσχέδιο και θα δώσει αταλάντευτα τη μάχη στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία.

Δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε ως μελλοντική κυβέρνηση αυτόν τον αυταρχικό νόμο που μας επιστρέφει σε εργασιακό μεσαίωνα.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου